Nogomet

Skandinavski spoj sa sudbinom u Kijevu

Ante Zovko • petak, 15.06.2012.
Skandinavski spoj sa sudbinom u Kijevu
Foto: EPA

Nakon što se Republika Irska oprostila od nada za prolazak u četvrtfinale, takvu sudbinu pokušat će izbjeći Švedska protiv Engleske u drugom kolu skupine D.

Švedska nikad nije izgubila od Engleske u natjecateljskim utakmicama. Činjenica je to koja će dobro doći Šveđanima kao motivacija uoči utakmice drugog kola skupine D Europskog prvenstva na Olimpijskom stadionu u Kijevu koja je za njih "biti ili ne biti".

Dva gola Andrija Ševčenka poništila su onaj Zlatana Ibrahimovića u prvom kolu u Kijevu i Švedskoj će sve osim pobjede malo značiti. Bod ne donosi puno, pobjeda je praktički imperativ. No, problem je što pobjedu očekuje u suparnik.

Engleska odrađuje drugu i posljednju utakmicu bez suspendiranog Waynea Rooneyja, ali je pozitivno počela Euro s obzirom na sve nedaće koje su je pratile uoči natjecanja. Remi 1:1 s Francuskom podignuo je moral izabranicima Roya Hodgsona koji računaju na prvu pobjedu.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Engleska je 1:1 protiv Francuske slavila kao pobjedu. Sudbina je u njezinim rukama, a nakon pozitivnog debija izbornika Roya Hodgsona te mladog Alexa Oxlade-Chamberlainea, samopouzdanje je dodatno poraslo.

Kažu brojke...

Engleska i Švedska, koje nikad nisu bili europski prvaci, susrele su se na Europskom prvenstvu jednom, u Švedskoj 1992., a domaćin je slavio 2:1 uz preokret. Na Svjetskom prvenstvu 2006. remizirali su 2:2, a jedan od engleskih strijelaca bio je Gerrard. Ukupno su se sastali 21 put i statistika je potpuno izjednačena, po šest pobjeda i šest poraza uz devet remija.

Hodgsonu se sigurno neće svidjeti činjenica da je Ibrahimović zabio u četiri prethodne utakmice za Švedsku. Ukrajina je prekinula švedski niz od četiri uzastopne pobjede. Engleska je pak u posljednjih 14 utakmica na europskim prvenstvima samo šest puta pobijedila kad je prva povela. Ashley Cole trebao bi postati novi engleski rekorder po broju nastupa na velikim natjecanjima s njih 20. Preskočio bi Michaela Owena.

Opis prve engleske utakmice najbolje je dočarati statistikom udaraca na gol. Pogodak Joleona Lescotta bio je jedini. Francuska ih je uputila 15. To je psihološki podignulo momčad poharanu ozljedama i koja čeka povratak Waynea Rooneyja koji je suspendiran na prve dvije utakmice.

Švedska ima manje iskustva u ovakvim utakmicama, a i u nepovoljnijem je položaju. Pobjeda je za Hamrenove izabranike praktički jedina opcija kako bi zadržali izglede za četvrtfinale u svojim rukama. Poraz bi ih izbacio iz utrke, pa je pritisak svakako na švedskoj strani. Osim toga, ne treba zaboraviti da joj slijedi i ogled s nominalno najjačom momčadi skupine, Francuskom.

Englezi su u većim problemima što se ozljeda tiče. Ashley Cole nije uspio završiti trening zbog ozljede gležnja, Martina Kellyja muči viroza, dok je Scott Parker poručio da će igrati unatoč ozljedi Ahilove tetive.

Šveđane ne muče ozljede, ali pojavili su se medijski izvještaji u nezadovoljstvu unutar igračkog korpusa koji su brzo demantirani.

S trenerske ploče

Ni jedan ni drugi izbornik nemaju razloga mijenjati postave, pogotovo Hodgson jer je njegova momčad sjajno izdržala francuske nalete. Hodgson će sigurno mijenjati u trećem kolu jer se vraća Rooney. Do tada treba ostati "živ", a Engleska ima dobre preduvjete za to.

Sudeći prema izjavama engleskog stratega, Engleska bi mogla ponoviti sličnu predstavu kao protiv Francuske jer joj je obrambeni dio momčadi u ovom trenutku mnogo bolji. "Moramo se pobrinuti da maksimalno iskoristimo prilike za kontranapade. Kad osvojimo loptu i krenemo u kontru, naša zadnja lopta mora biti klinički precizna", rekao je Hodgson.

Neće biti srljanja s engleske strane, jasno je po najavama, a Hodgson svojim izjavama ne ostavlja mjesta dvojbama: "Na ovoj je razini teško dolaziti do prilika za pogotke. Nećete ih dobiti mnogo tijekom utakmice i morate biti jako efikasni sa šansama koje vam se pruže. Ne govorim o situacijama u kojima igrač ide sam na vratara nego o pronalasku nekoga iza obrambene linije na način da mu pružite dobru šansu za postizanje gola. Na tome smo konstantno radili."

Njegov kolega Erik Hamren tvrdi da su igrači brzo poraz jer su se proteklih dana družili s obiteljima. Podsjetio je da je Švedska dobra pod pritiskom. Naveo je primjer prošlogodišnje situacije iz kvalifikacija.

"Imali smo dvije utakmice do kraja, Finsku i Nizozemsku, i trebali smo dobiti obje kako bismo se plasirali na Euro. Uspjeli smo i sad smo tu. To je stvarno dobro iskustvo."

Iz svlačionice

Kapetan Gordog Albiona Steven Gerrard, asistent u utamici s Francuskom, poslao je poruku o Švedskoj nabijanu samopouzdanjem:

"To je dobra momčad, ali nije Francuska. Ako budemo na istoj razini kao u prvoj utakmici, trebala bi to biti lagana pobjeda. Jako sam zadovoljan našim startom na turniru. Uvjeren sam da možemo imati četiri boda nakon dvije utakmice."

Jasno, i Liverpoolov veznjak glavnu prijetnju vidi u Ibrahimoviću. "On je jako opasan kad ima svoj dan. Obrambeno nam je potrebna ista razina zalaganja. Gledali smo neke njegove snimke, a pogledat ćemo ih još, ali nije on jedini igrač kojeg imaju. Oslanjaju se mnogo na centaršutove koji su jako opasni."

Veznjak Sunderlanda Sebastian Larsson bio je dosta oprezniji u najavi utakmice, ali je i on najavio pobjedu:

"Očekujemo tešku utakmicu, oni će biti organizirani, što ih posebno krasi nakon što je Hodgson preuzeo momčad. I jednima i drugima trebaju bodovi, a ako odigramo kako znamo, možemo pobijediti Englesku."

Ni on ne dvoji o glavnom adutu protivnika: "Gerrard im mnogo znači kao kapetan i vođa. On je kompletan igrač, pratim ga dugo, poznati su mu i napadački i obrambeni aspekti igre."

EP 2012. - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Ukrajina0:2Francuska
Švedska2:3Engleska
1Engleska 35:3+27
2Francuska 33:304
3Švedska 35:503
4Ukrajina 32:4-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 12:41
    samo da Saša Sušec ne prenosi ovu tekmu. Njegovo izgovaranje prezimena engleskih igrača ("WelBek", "LesKot") para uši. Još samo da u igru uđe i WalKot :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 12:06
    Ajmo Okslade :D
    Obrisan korisnik