Nogomet

Poljaci u misiji života, Česi uživaju i vjeruju u sebe i Ruse

Piše:Mišo Gulić • subota, 16.06.2012.
Poljaci u misiji života, Česi uživaju i vjeruju u sebe i Ruse
Foto: EPA

Posljednje, treće, kolo u grupi A dat će odgovor na pitanje hoće li domaćin prvenstva Poljska uspjeti u svom velikom cilju prolaska skupine, za što im "igra" isključivo pobjeda, dok s druge strane Česi dalje mogu s bodom, naravno, uz uvjet da Grčka ne svlada Rusiju.

Kažu brojke...

Bogata povijest poljsko-čeških okršaja za sada se broji u 22 utakmice, od čega su tek tri bile "bodovnog" karaktera, dok njih čak 19 otpada na prijateljske utakmice. Dva od tri "živa" dvoboja datiraju iz 2008. i 2009. godine kada su se susreli u kvalifikacijama za odlazak na posljednji Mundijal, a svaka momčad upisala je po jednu pobjedu, dok onaj jedan otpada također na kvalifikacijski dvoboj, ali bilo je to davne 1933. godine. Pogled na ukupnu statistiku govori da Česi imaju 12 pobjeda, Poljaci 6, dok su četiri susreta završena neodlučenim rezultatom.

Gradski stadion u Wroclawu će u posljednjem kolu grupe A po treći put od početka prvenstva ugostiti Čehe te po prvi puta domaćina Poljake koji su dva prijašnja dvoboja odradili u glavnom gradu Varšavi.

Obje momčadi u susret ulaze s nadom da će nešto poslije 22.30 sati upravo oni biti ti koji će slaviti prolazak u četvrtfinale, no jedino što je sigurno uoči tog dvoboja jest da bi pobjeda i jedne i druge sigurno gurnula među osam najboljih.

Poljaci će u tom susretu tražiti povijest i priliku da nogomet u svojoj državi dignu na neku novu razinu, dok su Česi u misiji povratka na stare staze slave. Hoće li Poljaci iskoristiti domaći teren i huk navijača s tribina ili će pak podleći atmosferi i susjedima dati razlog za zadovoljstvo, tek ostaje za vidjeti...

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Nakon što je ples kuglica u Kijevu odredio imena reprezentacija koje će nastupati u grupi A, odmah je bilo jasno da će tu sve opcije biti otvorene do posljednjeg kola te da je teško bilo koju reprezentaciju izdvojiti kao isključivog favorita.

Domaća računica je jasna kao dan. Nakon remija protiv Grčke na otvaranju te istog ishoda četiri dana poslije protiv Rusije, Poljska će za prolazak u narednu fazu natjecanja trebati loviti pobjedu, dok joj remi donosi ispadanje, što znači da bi ionako ofenzivni poljski stil i dodatno trebao biti naglašen.

S druge strane Česima igra i bod uz uvjet da u drugom susretu iste skupine Grčka ne svlada Ruse, jer bi se u tom slučaju zatvorio krug momčadi s četiri osvojena boda, a onda bi odlučivala ukupna gol razlika, što Česima zbog visokog poraza od Rusa nikako ne ide na ruku. Česi bi se u tom slučaju morali nadati pobjedi Grčke od šest golova razlike, što spada u sferu znanstvene fantastike.

Razloga za optimizam mogu imati i jedni i drugi. Naime, Poljaci su u oba dosadašnja dvoboja bili bolji protivnik, bliži ukupnoj pobjedi, no što zbog nedostatka sreće, što zbog neiskustva igranja na velikim natjecanjem, ali i velikog pritiska domaće javnosti, njihovi protivnici kraj su dočekivali s bodom u džepu.

Iako su u prvom dvoboju protiv Grčke branili prednost, u drugom protiv Češke je hvatali, a u oba slučaja bliže je istini konstatacija da su Poljaci zapravo izgubili četiri, a ne osvojili dva boda, što će im u posljednjem dvoboju donijeti veliko opterećenje i ujedno veliki izazov.

Česi navijači su pak gledali dva različita lica svoje momčadi. U prvom dvoboju pregaženi su od Rusije, a kako su izgledali na otvaranju prvenstva dovoljno će reći podatak da su s rezultatom 1:4 mogli biti zadovoljni skoro kao i Rusi koji su pobijedili.

Drugi dvoboj bio je sasvim neka druga priča, kudikamo ljepša po Čehe. Dva gola u prvih šest minuta bila su dovoljna da u treće kolo ponesu tri boda, no ni taj susret nije mogao proći bez drame na kraju, jer su Grci nakon poklona vratara Čecha u nekoliko navrata opasno prijetili.

S trenerske ploče

Česi će noć prije dvoboja umjesto po lokalnim wroclawskim kafićima vjerojatnije vrijeme kratiti ispred kakve obližnje crkve u molitvi za zdravlje Tomaša Rosickog koji je zaradio ozljedu u sudaru s Grčkom i susret bio primoran napustiti na poluvremenu utakmice.

U momčadi Michala Bileka osim problema s Ahilovom tetivom koja muči češkog veznjaka, pojavio se i problem s ramenom prvog vratara Petera Čecha, no njegov nastup ipak nije toliko upitan i po posljednjim informacija stajat će na vratima svoje reprezentacije. S obzirom na predstave koje pruža u dresu nacionalne vrste njegov izostanak zasigurno i ne bi bio neka velika šteta.

Bilek je u obje prethodne utakmice krenuo u sustavu 4-2-3-1 s isturenim Milanom Barošom te Vaclavom Pilarom, Tomašom Rosickyjem i Petrom Jiračekom koji su prijetili iz drugog plana, a promjena taktike se ne očekuje niti u trećem nastupu. Vrijedi također spomenuti kako će u slučaju dobivanja žutog kartona trojica čeških igrača (Rosicky, Jiraček, Kolar), naredni dvoboj biti primorani preskočiti.

Glavna vijest u poljskom taboru je povratak suspendiranog vratara Wojciecha Szczesnyja koji je u prvom dvoboju protiv Grčke zaradio crveni karton, međutim, bit će izuzetno zanimljivo za vidjeti hoće li poljski izbornik Franciszek Smuda imati dovoljno snage i hrabrosti s vrata maknuti vrlo dobrog Przemyslawa Tytona.

Kao što je to bio slučaj i u dva prethodna susreta sve oči bit će uprte u trojac Borussije Dortmund, Roberta Lewandowskog, Jakuba Błaszczykowskog i Lukasza Piszczeka koji su i Rusiji i Grčkoj bili nerješiva enigma, no ukoliko ovaj put na konto žele dopisati tri boda spomenutoj trojki trebat će pomoć i nekog od, dojam je, kvalitetom "tankih" suigrača.

"Ukoliko ne bude nekih ozljeda u posljednji trenutak, krenut ću s istom postavom kao protiv Rusije", jasan je bio Smuda, dok je na pitanje o tome tko će stajati među vratnicama u šaljivom tonu dodao: "Sigurno to neću biti ja."

Možda će i najveći problem Poljacima predstavljati ogroman pritisak domaćih navijača, upravo zbog suparnika u skupini i povijesne prilike da prođu u drugi krug Europskog prvenstva. Hoće li Bijeli lavovi znati odgovoriti zadatku bit će poznato tek po završetku susreta, jer uistinu je nezahvalno prognozirati u kojem će ih smjeru ponijeti euforija s tribina.

U odlučujući boj domaćin prvenstva će krenuti u punom sastavu, saznanja o ozljedama za sada nema, a žutog kartona posebno će se morati paziti dvojac Robert Lewandowski i Eugen Polanski zbog ranijih "grijeha".

Iz svlačionice

Poljski strateg Franciszek Smuda ne dvoji i ističe kako je susret s Češkom njegova utakmica života, ali i cijele momčadi, stoga poručuje: "Mislim da se sva ova stvorena euforija i sve nastale emocije ipak drže pod kontrolom. Svaka je utakmica jako važna, ali ovo je vjerojatno najvažnija utakmica u mojoj, ali i karijerama mojih igrača."

"Važno je zadržati mirnoću, ali isto tako smatram da pritisak nije toliko velik kao prije utakmice s Grčkom na otvaranju prvenstva", dodao je poljski izbornik.

Najčešća pitanja upućena češkom izborniku Michalu Bileku bila su vezana uz zdravstveno stanje "mozga" momčadi Tomaša Rosickog, o čemu je rekao: "Nadam se da će Tomaš igrati, ali ako to ne bude slučaj, imam spremne alternative. Uistinu uživamo ovdje u Poljskoj, njihovi navijači su bili jako skloni nama, ali jasno je da to sada neće biti slučaj."

Bilek je svjestan odakle prijeti najveća opasnost, ali isto tako poručuje da nema straha među njima: "Igrači poput Błaszczykowskog i Lewandowskog su svjetske klase i morat ćemo jako paziti na njih. Respektiramo svoje protivnike, ali definitivno ih se ne bojimo. Pokazali smo kvalitetu u drugom susretu i želimo proći dalje."

EP 2012. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Grčka1:0Rusija
Češka1:0Poljska
1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • dominik25716.06.2012. u 16:16
    poljaci i rusi
    dominik257
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 16:04
     Bilo bi ljepo a nije nemoguče da Poljaci prođu dalje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 16:03
    svakakav kraj je moguč
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.06.2012. u 16:02
    zanimljiva završnica grupe
    Obrisan korisnik