EP 2012., Završnica, Četvrtfinale, 21.06.2012, 20:45 h, Varšava, nacionalni stadion
Suci: Howard Webb, Michael Mullarkey (Velika Britanija), Sander van Roekel (Nizozemska)
Češka
Češka
0:1(0:0) Portugal
Cristiano Ronaldo 79'
Portugal

Video: Cristiano Ronaldo sjajnom partijom osigurao Portugalcima pobjedu i polufinale

Ivan Dominik • četvrtak, 21.06.2012.
Video: Cristiano Ronaldo sjajnom partijom osigurao Portugalcima pobjedu i polufinale
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Prvi četvrtfinalni susret Europskog prvenstva odigran je u Varšavi, poljskom glavnom gradu, na Nacionalnom stadionu, a sastale su se reprezentacije Češke i Portugala. Česi su kao prvo plasirana reprezentacija iz skupine A došli Portugalcima, drugima iz skupine B, na megdan, a favorit je, i to izraziti, bio Portugal. Međutim, dogodila se mnogo teža i neizvjesnija utakmica nego što je većina ljudi očekivala prije njena početka...

Češka
Portugal
Češka
Portugal
1
Petr Čech
2
Theodor Gebre Selassie
3
Michal Kadlec
6
Tomaš Sivok
8
David Limbersky
13
Jaroslav Plasil
14
Vaclav Pilar
17
Tomas Hubschman
(do 86')
19
Petr Jiraček
22
Vladimír Darida
(do 61')
15
Milan Baroš
Pričuvni igrači
9
Jan Rezek
61'
20
Tomaš Pekhart
86'
 
Trener
Michal Bilek
12
Rui Patrício
2
Bruno Alves
3
Pepe
5
Fabio Coentrao
21
Joao Pereira
4
Miguel Veloso
8
Joao Moutinho
16
Raul Meireles
(do 88')
17
Nani
(do 84')
7
Cristiano Ronaldo
23
Helder Postiga
(do 40')
Pričuvni igrači
9
Hugo Almeida
40'
6
Custodio
84'
14
Rolando
88'
Trener
Paulo Bento

Vrlo slab i loš nogomet prikazan je od strane većine nogometaša na utakmici dvaju četvrtfinalista EP-a, a pobjednika je odlučio kasni zgoditak ponajboljeg nogometaša današnjice, Cristiana Ronalda. Tvrda taktička utakmica rezultirala je minimalnom pobjedom Portugala koji će zahvaljujući svom najboljem igraču i njegovoj individualnoj kvaliteti vidjeti polufinale. Česi su tako završili svoju priču na ovom Euru, a ispali su od objektivno bolje momčadi koja je u ovom četvrtfinalu ipak za nijansu bila jača.

Česi i Portugalci počeli su svoj dvoboj u očekivanim i standardnim postavama u kojima nije bilo gotovo nikakvih promjena. Paulo Bento startao je s istom formacijom i igračkim imenima kao i u prva tri susreta u skupini, dok je Michal Bilek, kako je bilo i najavljeno, izostavio iz svoje početne postave kapetana Tomaša Rosickog koji nije do kraja zaliječio Ahilovu tetivu.

Igrač utakmice

Apsolutni igrač utakmice i jedini igrač koji je tu titulu zaslužio u ovoj utakmici jest Cristiano Ronaldo. Strijelac jedinog zgoditka u tvrdoj utakmici bez mnoštva ljepote i prilika bio je tijekom cijelog susreta prava napast za vrate Češke. Nudio se, mijenjao pozicije, pucao glavom i nogom, otvarao se, svojim je kretanjem zbunjivao češku obranu, a "šlag na tortu" dodao je golom u 79. minuti kojim je postao junak svoje domovine odvevši ju u polufinale Eura.

Umjesto igrača Arsenala i češke "desetke" u sastav je uskočio mladi Vladimir Darida, dok je ostatak ekipe Češke bio identičan onoj koja se suprotstavila svojim suparnicima u skupini A. No, Česi su počeli mnogo defenzivnije nego inače, s povučenijim glavnim igračima, dok je ulogu kreatora igre u odsustvu Rosickog preuzeo Jaroslav Plašil.

Nije bilo velikih nepoznanica stoga između dvije momčadi, ali je svejedno susret startao neočekivanom inicijativom Čeha. Iako je utakmica standardno počela "ispitivanjem snaga" i velikom opreznošću, već nakon desetak minuta igre su Česi zavladali terenom, novi igrač Darida igrao je odlično, a Česi su u potpunosti nadigrali Portugalce u sredini terena te su dobili bitku u sredini terena. Takva nadmoć i bolja igra Čeke potrajala je u većem dijelu prvog poluvremena, osobito u prvih pola sata susreta.

Portugalci su zbog svoje nemoći postajali sve nervozniji, Cristiano Ronaldo bio je odlično zatvoren, "curilo" je na bokovima Portugala te su Česi bivali sigurni u sredini terena, a igrači su igrali odlično i djelovali kompaktno. Najopasniji od Čeha u tim trenucima bili su Petr Jiraček i branič Gebre Selassie, dok je iznenađujuće dobar bio i Vladimir Darida. Kod Portugala je samo Ronaldo nešto pokušavao, a frustracija veznjaka Portugala najviše je došla do izražaja nakon žutih kartona Nanija i Miguela Velosa, koje nije mogao previdjeti Howard Webb.

Ključni događaj

Naravno, u ovako taktičkoj, zatvorenoj i kompliciranoj utakmici, ključan je trenutak bio jedini gol na susretu. Ronaldo je zabio pred sam kraj utakmice i tako odlučio pitanje pobjednika. Njegov trzaj glavom nakon bijega Gebre Selassiju i ulazak lopte u mrežu Petra Čecha bit će slika koja će se pamtiti nakon ove utakmice, koja, doduše, i ništa bitnije osim dvije stative strijelca jedinog gola nije ni priuštila gledateljima.

Tek u posljednjim minutama prvog dijela "probudili" su se i Portugalci te su počeli igrati tečnije, a uspjeli stvoriti i nekoliko opasnijih šansi. No, Česi su i dalje bili konkretniji, premda su igrali defenzivnije te su prepustili kontrolu lopte Portugalcima. Kontrolirana i oprezna utakmica s mnogo individualnih bljeskova došla je tako blagom dominacijom Portugala do kraja prvog poluvremena bez golova. Najbolju priliku prvog dijela zapucao je najopasniji igrač na terenu, Cristiano Ronaldo, koji je pogodio stativu prvog kuta Petra Čecha nakon što se fenomenalno oslobodio dvojice čeških braniča poslije sjajne "lopte s očima" Raula Meirelesa.

No, s mirnih 0:0 otišlo se na odmor s mnogo upitnika za oba izbornika. Portugalskom se strategu ozlijedio Helder Postiga kojeg je morao zamijeniti Hugo Almeida, dok su Česi mogli biti zadovoljni jer su bili bolja ekipa tijekom gotovo cijelog prvog dijela, ali nisu uspjeli uputiti niti jedan udarac na gol Ruija Patricija. U nastavak su Portugalci ušli bolje kako su i završili prvi dio, a prvu dobru šansu glavom je promašio baš Almeida.

Cristiano Ronaldo je nastavio simultanku protiv Čeha te je nedugo nakon pokušaja Almeide i sam pucao iz slobodnog udarca. Drugi put na susretu igrač Reala pogodio je stativu Čechova gola, a terenska nadmoć i vrhunska igra najboljeg portugalskog igrača nastavila je rasti iz minute u minutu. Sve više su igrači Paula Benta stiskali Čehe, a sve je opasniji bio i Ronaldo, dok mu je odmah uz bok bio i Raul Meireles. Češku je nakon brojnih udaraca i napada Seleccaa u utakmici držao samo vratar Petr Čech.

ČEŠKA - PORTUGAL

Udarci: 2/20
Udarci u okvir: 0/5
Posjed lopte: 43%/57%
Prekršaji: 13/7
Zaleđa: 1/3

Nakon brojnih napada Portugalci su uspjeli zabiti i gol. Pogodio je Almeida glavom poslije ubačaja Pereire, no gol je bio iz zaleđa te je poništen na žalost portugalskih navijača koji su čitavu utakmicu žustro bodrili svoju ekipu te su pokušali nadglasati mnogo brojnije Čehe. Utakmica se rasplamsala, odgovorili su boljom igrom i Česi, ali su obje ekipe nakon sat vremena igre počele padati u snazi, a zgoditaka još uvijek nije bilo.

Svojevrsna se melankolija u igri nastavila kroz veći dio drugog dijela, Portugal je napadao jalovo, a Češka se koncentrirala na obranu i kontranapade. No, konstantno i dosadno pritiskanje Portugala i kruženje oko češke obrane isplatilo se u 79. minuti kada je nakon ubačaja s boka Cristiano Ronaldo pobjegao Gebre Selassiju te je glavom uputio udarac koji više nije mogao zaustaviti ni vratar Chelseaja Petr Čech te je tako Portugal poveo 1:0.

U samoj završnici susreta Paulo Bento je zatvorio svoju igru uvođenjem veznjaka Custodia i braniča Rolanda te su Portugalci praktički čekali kraj i konačno slavlje. Česi su pokušali napraviti još jedan podvig i vratiti se u utakmicu, odnosno izjednačiti, ali nije više bilo ni snage ni vremena za njih. Posljednji zvižduk Engleza Howarda Webba označio je i prvo portugalsko polufinale na Euru od njihova domaćinstva 2004. godine te je ujedno poslao i Čehe kući.

EP 2012. - završnica

četvrtfinale

Češka0:1Portugal
Njemačka4:2Grčka
Španjolska2:0Francuska
Engleska2:4 **Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.06.2012. u 00:39
    Ne lupetaj, nikakvu konkurenciju?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2012. u 12:20
    ubili su ih 2 pol
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2012. u 11:58
    @jorge sammir mislim da je Ronaldo pokazao da je ove godine za nijansu bolji od Messija, čisto zbog uspjeha s reprezenacijom. Odigrao je dvije utakmice za redom kao najbolji igrač utakmice i dokazao se svima.
    Obrisan korisnik
  • Vugi722.06.2012. u 10:58
    Zbog čega ne?
    Vugi7
  • Obrisan korisnik22.06.2012. u 09:34
    kakva borba?ronaldo nema baš nikakvu konkurenciju po tom pitanju.
    Obrisan korisnik