Nogomet

Blanc: "Nije sramota reći kako su Španjolci bolji od nas"

Damir Žbulj • nedjelja, 24.06.2012.
Blanc: "Nije sramota reći kako su Španjolci bolji od nas"
Foto: EPA

Portugalu i Njemačkoj u četvrtfinalu Eura 2012. pridružio se i aktualni prvak, Španjolska. Golovima Xabi Alonsa u njegovom stotom nastupu za reprezentaciju Španjolci su svladali Francusku 2:0, koja nije u 90 minuta pokazala kako se može ravnopravno nositi s reprezentativcima Vicentea del Bosquea...

Nogometaši Španjolske s dva su pogotka u mreži Francuza osigurali polufinalni dvoboj na Europskom nogometnom prvenstvu. Bila je to jedna dobra predstava aktualnih svjetskih i europskih prvaka, koju je okrunio Xabi Alonso. Veznjak madridskog Reala, u svom je stotom nastupu za reprezentaciju, u dva navrata poslao loptu iza leđa Llorisa. U prvom poluvremenu glavom, iz igre, dok je u samoj završnici susreta uspješno realizirao kazneni udarac.

"Kontrolirali smo utakmicu, ali smo znali kako neće biti jednostavno protiv protivnika koji se tako duboko povukao u obranu. Naravno, postalo je lakše nakon prvog gola. Bila je to jedna značajna četvrtfinalna utakmica i trebalo je pronaći način kako da na najbolji način odigramo protiv njih. Malo ćemo ipak uživati, prije nego se posvetimo razmišljanjima o polufinalu. Plasirali smo se tamo, to je najvažnije, sretni smo zbog toga, a moj stoti nastup samo mi je donio dodatno zadovoljstvo," kazao je španjolski junak odmah nakon utakmice.

"U ovakvim okršajima trebate pokazati svoje pravo lice, a mislim da smo kontrolirali susret od prve do posljednje minute," zadovoljno je kazao slavljenik i dvostruki strijelac za Španjolsku, Xabi Alonso.

"Možda bi bilo čak i bolje da su igrali s Torresom od početka, tada bi se naši braniči znali bolje postaviti i koncentrirati na jednog igrača. Možda smo trebali odigrati s tri stopera? Ne znam. Plan je bio da ih zaustavimo po toj njihovoj lijevoj strani, osvojimo loptu i brže nego inače dopremimo je do naših napadača," analizirao je Laurent Blanc, izbornik Francuske.

Izbornik Španjolske Vincente del Bosque bio je zadovoljan predstavom svojih nogometaša, ali nije mogao izbjeći pitanje o postavljanju napadača u sastav, jer je susret ponovno započeo bez klasične špice. Torres je na travnjak ušao tek nekih pola sata prije završetka utakmice.

"Igra s isturenim napadačem daje vam dubinu igri, ali mi smo željeli imati kontinuitet napada, dominaciju u posjedu lopte, kako bismo stvarali izgledne prilike za pogodak. Ne mislim da je ishod na kraju nezaslužen, jer smo u potpunosti kontrolirali susret veliku većinu vremena," kazao je španjolski izbornik.

"U biti mi igramo s tri napadača, Iniestom, Fabregasom i Davidom Silvom, ali trebali smo pomoć i zalaganje čitave ekipe kako bismo stigli do trijumfa. Nisu niti Xabi Alonso, a niti Busquets toliko defenzivno stajali na terenu i oni vrlo dobro znaju kada se treba priključiti napadu, vrhunski su igrači. Iznimno smo jaki po toj lijevoj strani, gdje su bili Jordi Alba i Iniesta, a od tamo je i stigao naš prvi gol i s njima niti jednoj protivničkoj obrani nije lagano," pojasnio je još malo svoj odabir Del Bosque.

Osvrnuo se Španjolac i na protivnika, reprezentaciju Francuske: "U završnoj fazi utakmice, Francuzi nisu imali dovoljno potrebne snage za neku ozbiljnu prijetnju, ali još uvijek su imali Riberyja i Benzemu, koji su nevjerojatno opasni igrači. S ulaskom Nasrija i Girouda bacili su sve u napad, nisu se odlučili samo braniti te su kao momčad odigrali jako dobro. Pred kraj dvoboja bili smo malo umorni, što je i normalno."

"Sada moramo pokušati uhvatiti što više vremena za odmor," najavio je izbornik Španjolaca, prije nego njegova reprezentacija u srijedu izađe na travnjak u polufinalnom okršaju protiv Portugalaca.

Trenutak za osvetu

Francuzi su posljednja reprezentacija koja je izbacila Španjolce s velikog natjecanja, bilo je to 2006. godine u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, a zanimljivo kako Španjolska do sada nije u natjecateljskoj utakmici svladala Francusku. Za Sergija Ramosa nije bilo dvojbe, stiglo je vrijeme za sportsku osvetu i naplatu dugova: "Dobra stvar u nogometu je što uvijek imate priliku za revanš i danas je bio naš trenutak osvete za sve prošle međusobne susrete. Ova Španjolska napravila je korak naprijed, pokazala snagu i zasluženo stigla do polufinala. Moramo samo tako nastaviti, sve do finala. Nema previše uživanja, jer svaka utakmica na turniru je poput završne, a Portugal je pokazao koliko je dobra ekipa. Bit će teško protiv njih."

Izbornik Francuske Laurent Blanc bio je pomalo i frustriran nakon što su Španjolsci njegovoj reprezentaciji očitali malo nogometnu lekciju: "Ne možete biti zadovoljni kada izgubiti utakmicu, a kada nakon nje ispadnete s Europskog prvenstva, razočaranje je još i veće. Pratili smo i analizirali njihovu igru, znali smo da su dobri po toj lijevoj strani, gdje se dupliraju Jordi Alba i Iniesta. Spremali smo se za to i naravno da smo frustrirani jer je prvi pogodak pao upravo s te strane terena."

"Imali su taj jedan dobar ubačaj, i zabili su" razočarano je zborio Blanc.

Francuski strateg pripremao je sličan napadački recept za svoju reprezentaciju. Preko njihove lijeve strane trebali su posebno opasni biti Ribery i Benzema, no, nisu stvarali previše problema protivničkoj obrani: "Baš poput njihove i naša lijeva strana trebala je biti napadačka snaga na travnjaku, Uz Riberyja i Benzemu. U dva ili tri navrata nedostajalo je mirnoće u završnici akcija, gdje smo im mogli stvoriti poteškoće."

"Vjerujem da smo do poluvremena uspjeli sačuvati 0:0, iako su oni imali veliku premoć u posjedu lopte, kako bismo u nastavku stvarali više problema njihovoj obrani," smatra Blanc.

"Španjolska ima fenomenalnu reprezentaciju i nije sramota reći kako su bolji od nas. Žao mi je jedino zbog tog prvog pogotka, jer smo ga tako rano primili, baš na takav način," zaključio je izbornik Francuske na kraju.

EP 2012. - završnica

četvrtfinale

Češka0:1Portugal
Njemačka4:2Grčka
Španjolska2:0Francuska
Engleska2:4 **Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 13:19
    spanjolska je za francusku avion,juce kad sam gledo nije mi jasno kako se francuska plasirala u 2.krug,nemaju nista pozitivno u toj repki,srednja zalost,ma ni to
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 12:15
    Žalosno je što smo mi odigrali sto put bolju partiju protiv ti isti španjolaca a ipak smo završili u skupini :(
    Obrisan korisnik