Nogomet

Dva nepobjediva stratega u velikom kijevskom okršaju

Igor Šestak • nedjelja, 24.06.2012.
Dva nepobjediva stratega u velikom kijevskom okršaju
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon dvoboja Španjolske i Francuske, posljednje četvrtfinale Europskog prvenstva nudi još jedan okršaj nogometnih velikana, Engleske i Italije. Dvije neporažene momčadi u grupnoj fazi natjecanja odmjerit će snage na Olimpijskom stadionu u Kijevu i tražiti prolaz do polufinalne utakmice protiv Njemačke.

Dvije momčadi koje su na Euro u Poljsku i Ukrajinu stigle s brojnim problemima, ipak su pronašle put do četvrtfinala. Talijani opterećeni skandalom oko namještanja utakmica, zbog kojeg je kamp reprezentacije morao napustiti Domenico Criscito, ali i teškim porazom od Rusije u generalnoj probi za Euro, na natjecanje nisu ispraćeni s optimizmom, već jedino s nadom da će Italija opet biti najjača u takvim teškim trenucima.

Kažu brojke...

Engleska i Italija su do sada odigrale 22 utakmice, a uspješniji su Azzurri s devet pobjeda, naspram sedam engleskih. Talijani su do prve pobjede nad Engleskom došli tek u devetom međusobnom susretu, kada je pogodak zabio i bivši izbornik Gordog Albiona Fabio Capello. U posljednjih 35 godina Talijani imaju šest pobjeda, a Engleska samo jednu, uz dva remija. Azzurri su daleko uspješniji u natjecateljskim utakmicama kojih je kroz povijest bilo samo šest. Slavili su u četiri dvoboja, dok Englezi imaju tek jednu pobjedu.

Na velikim natjecanjima Engleska i Italija su se srele dvaput, oba puta u Italiji. Golom Marca Tardellija Italija je slavila s 1:0 u grupnoj fazi natjecanja na Euru 1980. godine, a deset godina kasnije je preko Engleske stigla do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu. U pobjedi 2:1 strijelci su bili Roberto Baggio i Toto Schillaci, dok je za Englesku zabio David Platt.

Posljednji međusobni susret dogodio se 2002. kada su Talijani u prijateljskoj utakmici u Leedsu slavili s 2:1. Robbie Fowler je doveo Englesku u vodstvo, a rezultat je s dva gola preokrenuo Vincenzo Montella. Od današnjih igrača, u toj je utakmici sudjelovao jedino Gianluigi Buffon.

Ni Englezi na kontinentalnu smotru nisu došli u idiličnom raspoloženju. Izbornik Roy Hodgson je preuzeo reprezentaciju tek prvog dana svibnja i brzo se našao na udaru engleskih medija. Momčad je oslabljena neigranjem velikog broja kvalitetnih igrača, što zbog velikog broja ozljeda koje su zaustavile igrače poput Lamparda, Cahilla i Barryja, što zbog Hodgsonovog pomalo neobičnog odabira.

Unatoč svim problemima, Englezi i Talijani su u četvrtfinalu. Iako su u prve tri utakmice imali uspona i padova, i jedni i drugi u međusobni okršaj ulaze neporaženi i s puno više optimizma nego su imali na početku natjecanja. Utakmica u Kijevu velika je prilika jednih i drugih da ušutkaju kritičare i ostvare veliki uspjeh plasmanom u polufinale, gdje pobjednike već čeka Njemačka. Eventualnom pobjedom, Talijani bi igrali svoje četvrto, a Englezi treće polufinale u povijesti Europskih prvenstava.

Obje momčadi u susret ulaze s pozitivnim nizom rezultata pod trenutnim izbornicima. Hodgson je Englesku vodio u pet utakmica, pobijedio je u četiri, a samo jednom remizirao. S druge strane, Italija Cesarea Prandellija ne blista u prijateljskim utakmicama, ali natjecateljsku utakmicu još uvijek nije izgubila. U 13 utakmica Prandelli je vodio Italiju do devet pobjeda i četiri remija. Posljednji poraz u natjecateljskoj utakmici Talijani su doživjeli od Slovačke na svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici, koje su neslavno završili ispadanjem u skupini.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Četvrtfinalni susret između Engleske i Italije igra se na Olimpijskom stadionu u Kijevu, što može biti mala prednost za Engleze jer su svoje tri utakmice u skupini odigrali u Ukrajini, jednu od njih u Kijevu, dok su Talijani igrali u Poljskoj. Dvoboj će suditi portugalski sudac Pedro Proenca, a pomagat će mu Bertino Cunha Miranda i Ricardo Santos. Četvrti sudac je Cuneyt Cakir iz Turske.

Engleska u četvrtfinale ulazi kao pobjednik skupine D sa sedam osvojenih bodova. Nakon 1:1 remija s Francuskom u prvoj utakmici, Gordi Albion je ostvario dvije minimalne pobjede protiv Švedske i Ukrajine. Talijani su natjecanje u skupini C završili na drugom mjestu iza Španjolske, a ispred Hrvatske i Irske. Sa Španjolcima i Hrvatima su remizirali 1:1, a pobjedom protiv Irske 2:0 su prekinuli neugodni niz od pet utakmica bez pobjede.

Engleska je posljednji put u četvrtfinalu Eura igrala 2004. godine, kada je na kaznene udarce ispala od Portugala. Odlučujući jedanaesterac je propustio realizirati Darius Vassell. Također nakon jedanaesteraca, slavili su u četvrtfinalu 1996. protiv Španjolske. I Talijani su svoje posljednje četvrtfinale odlučivali jedanaestercima. Bilo je to prije četiri godine kada su s 4:2 bili uspješniji Španjolci i odjurili prema naslovu prvaka. Svoje udarce s bijele točke promašili su Daniele De Rossi i Antonio Di Natale

U dvoboju Engleske i Italije zaista nema favorita, a s obzirom na prikazanu igru u grupnoj fazi natjecanja, može se očekivati čvrsta utakmica, kojoj će i jedni i drugi pristupiti vrlo oprezno i posebnu pažnju usmjeriti na čuvanje vlastitog gola, a tek onda napadanju protivničkog. Ne bi bilo neobično da utakmica ode u produžetke, a možda i sve do jedanaesteraca, za koje se prema izjavama iz dva tabora ozbiljno pripremaju i jedni i drugi.

Italija je u prve tri utakmice postigla četiri pogotka, primila dva. Po jedan su postigli napadači Di Natale, Cassano i Balotelli, a u strijelce se upisao i Andrea Pirlo odlično izvedenim slobodnim udarcem protiv Hrvatske. Bio je to prvi pogodak iz slobodnog udarca na Europskim prvenstvima od 2008. i pogotka Michaela Ballacka protiv Austrije.

Englezi su postigli i primili gol više, a sudjelovali su i u najuzbudljivijoj utakmici natjecanja po skupinama, kada su u utakmici punoj preokreta s 3:2 svladali Švedsku. Ni jedan Englez nema više od jednog postignutog gola, a u strijelce su se do sada upisivali Lescott, Carroll, Walcott, Welbeck te Rooney, koji je nastupio jedino protiv Ukrajine zbog suspenzije koju je morao odraditi u prva dva kola.

S trenerske ploče

Engleska pod Hodgsonom igra prilično defenzivno, reklo bi se "talijanski". Od četiri pobjede u mandatu novog izbornika, tri su bile rezultatom 1:0. Englezi su najveći dio utakmica protiv Francuske i Ukrajine proveli u čvrstom obrambenom bloku, kojeg je ponekad činilo i devet ili svih deset igrača. U prvom poluvremenu dvoboja s Ukrajinom, Engleska nije uputila udarac u okvir protivničkog vratara, dok je u cijelom dvoboju s Francuskom uputila tek jedan i iz njega postigla pogodak. Englezi imaju malo udaraca po utakmici, ali su od ukupno 27 udaraca prema protivničkom golu postigli pet pogodaka. Za usporedbu, Talijani su prema protivničkim vratarima pucali 52 puta, a postigli su gol manje.

Uoči četvrtfinala, Englezi nemaju većih problema s ozljedama. Manje poteškoće je s nožnim prstom imao Glen Johnson, ali bi trebao biti potpuno spreman za Talijane. Bolestan je bio Martin Kelly, ali do sada ionako nije bio u prvom planu.

Hodgson vjerojatno neće mijenjati momčad koja je istrčala protiv Ukrajine, složenu u sustav 4-4-2. Na vratima će ponovno biti Hart, obrambenu četvorku bi trebali činiti Johnson, Terry, Lescott i Ashley Cole, veznu četvorku Milner, kapetan Gerrard, Parker i Young, a ispred njih bi trebali biti Rooney i Welbeck. Unatoč odličnoj predstavi protiv Švedske, Walcott bi ponovno mogao biti Hodgsonov adut s klupe, kao i Carroll, ne budu li se stvari kretale u Englesku korist.

Pod opterećenjem žutog kartona u četvrtfinalnu utakmicu ulaze Oxlade-Chamberlain, Young, Milner, Cole i Steven Gerrard te će u slučaju novog kartona biti suspendirani za eventualno polufinale. Engleski kapetan je do sada igrao na vrlo visokom nivou i s još trojicom igrača predvodi listu asistenata s tri izravna dodavanja za gol.

Italija je pak pod Prandellijem prilično odstupila od svog uobičajenog stila igre i više nego prije teži nadigravanju s protivnikom. Osim toga, pokazala je moć lakog transformiranja iz jednog sustava u drugi, što protivnicima otežava pripremu za utakmicu. Dvoboje protiv Španjolske i Hrvatske su igrali u sustavu 3-5-2, dok su protiv Irske primijenili sustav 4-3-1-2.

Talijanskog izbornika muče problemi s ozljedama. Sigurno neće zaigrati stoper Giorgio Chiellini, koji se ozlijedio u utakmici s Irskom, a zamijeniti bi ga trebao njegov suigrač iz Juventusa, Leonardo Bonucci. Druga velika briga je Thiago Motta, čiji je nastup pod upitnikom, a ukoliko ne bude spreman, zamijenit će ga Riccardo Montolivo

Vrata Italije će 118. put čuvati Buffon, Bonucciju će se u obrani priključiti Barzagli, a eventualno i De Rossi, odluči li se Prandelli za sustav s trojicom igrača u zadnjoj liniji. O sustavu će ovisiti i odabir bočnih igrača. Budu li četvorica u obrambenom redu, u prvih 11 se mogu očekivati Abate i Balzaretti, a u sustavu 3-5-2 bočne igrače igraju Maggio i Giaccherini. Središnjicu drže Pirlo i Marchisio, uz Mottu ili Montoliva, a napadački dvojac bi ponovno trebali činiti Balotelli i Cassano.

Uoči četvrtfinala žute kartone imaju Maggio, Balotelli, Bonucci, Motta, Montolivo, Buffon, Balzaretti i De Rossi.

Iz svlačionice

Roy Hodgson ima iskustvo treniranja u Italiji budući da je bio trener Intera i Udinesea, a ima i iskustvo vođenja momčadi protiv Italije. Kao izbornik Švicarske je četiri puta igrao protiv Italije i u natjecateljskim utakmicama ima pobjedu i remi. Kako kaže, sada ga čeka jedna nova Italija: "Vrlo sam impresioniran Italijom, kao i svi ostali. Prandelli je napravio odličan posao. Talijani imaju dobar spoj mladosti i iskustva, a fizički su izrazito moćni. Ne smijemo im dozvoliti dominaciju nad utakmicom jer će nam stvoriti velike probleme."

Jednako slatkorječiv bio je i njegov kolega na suprotnoj strani. "Engleska je vrlo snažna momčad, ali moramo toj utakmici pristupiti bez straha", izjavio je Prandelli i dodo: "Moramo biti fokusirani i čekati svoju priliku. Gledali smo utakmice Engleske i smatram da su jedna od najorganiziranijih europskih momčadi u ovom trenutku."

Tešku utakmicu očekuje Hodgsonov adut u veznom redu, Scott Parker: "Talijani su vrlo organizirana momčad s nekoliko izvrsnih pojedinaca. Imaju iskustvo igranja ovakvih natjecanja i znaju što treba učiniti za pobjedu. Svjesni smo da će nam biti vrlo teško protiv njih."

Najiskusniji među sudionicima, talijanski vratar Buffon, od kijevskog dvoboja očekuje izjednačenost: "Siguran sam da će utakmica biti neizvjesna jer momčadi imaju slične kvalitete. Također, Italija protiv snažnih protivnika uvijek igra izjednačene i neizvjesne susrete. Engleska je vrlo snažna reprezentacija s odličnim individualcima. Iako nisu ništa osvojili u posljednje vrijeme, često i zbog nesreće, imaju kvalitetu za velike stvari."

EP 2012. - završnica

četvrtfinale

Češka0:1Portugal
Njemačka4:2Grčka
Španjolska2:0Francuska
Engleska2:4 **Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov24.06.2012. u 13:52
    talijani su nogometni velikani, al englezi- nisu.
    irilov
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 13:45
    kakvo bi to prvenstvo bilo bez utakmice engleska - njemačka?!
    Obrisan korisnik
  • Gale24.06.2012. u 12:00
    Nisam ni za jedne ni za druge samo znam da će mutavi ukrainci nakrcati travnjak s bananama :D , a šta se tekme tiče ko ih j**e...... :D
    Gale
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 11:46
    proci ce ovo englezi,za razliku od prosli turnira englezi su se spustili na zemlju a cini mi se da talijani previse ocekuju od jednog prosjecnog tima,spustit ce ih na zemlju veceras rooney gerrard i ostali
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2012. u 11:37
    talijanci ako budu igrali nogomet, ladno ce da prodju dalje, kvalitetnija se ekipa, no ako budu kalkulirali prvenstveno pazeci na gol... sve je moguce
    Obrisan korisnik