Nogomet

Vicente del Bosque: "Ovo je povijesni uspjeh"

Igor Šestak • ponedjeljak, 02.07.2012.
Vicente del Bosque: "Ovo je povijesni uspjeh"
Foto: EPA

Španjolska nogometna reprezentacija obranila je naslov europskog prvaka. Uvjerljivom pobjedom nad Italijom, Španjolska je srušila brojne tradicije i ispisala povijest kao prva reprezentacija s tri uzastopna naslova na velikim natjecanjima.

Finale je u španjolskom pravcu usmjerio rani pogodak Davida Silve, koji je natjerao Talijane na otvaranje. Španjolci su znalački koristili velike rupe u suparničkoj obrani i na veliki odmor otišli s 2:0 nakon pogotka Jordija Albe u 41. minuti.

Talijani su se na sve moguće načine pokušali vratiti u igru, Cesare Prandelli je rano posegnuo za svim izmjenama, a situacija je za Azzurre postala još gora kada se pola sata prije kraja utakmice ozlijedio Thiago Motta pa je Italija morala utakmicu završiti s deset igrača. Završnica je pripala Fernandu Torresu koji je u 15 minuta na terenu postigao gol za 3:0 i asistirao Juanu Mati za 4:0.

Španjolci kao da su čekali finale kako bi pokazali za što su zaista sposobni. "Protekle četiri godine su bile ispunjene velikim uspjesima i sada nakon obrane europskog naslova možemo te uspjehe i proslaviti. Uložili smo veliki trud i mislim da smo zaslužili ovaj trofej", izjavio je odmah nakon utakmice Vicente del Bosque i odmah se okrenuo budućnosti: "Sve dosad učinjeno je odlično za budućnost španjolskog nogometa, a nakon slavlja se odmah moramo okrenuti novim obavezama koje nas očekuju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo."

Del Bosque nije zaboravio ni na Talijane: "Nažalost netko uvijek mora izgubiti. Talijani su odigrali odličan turnir. Večeras su imali problema s ozljedama i nedostajalo im je sreće. Utakmica je završila u 60. minuti kada je Motta morao napustiti igru.

Mislim da smo odigrali odličnu utakmicu. Moji igrači su bili sjajni i potpuno su kontrolirali tijek zbivanja na terenu. Talijani su bili opasni nakon našeg prvog gola, ali smo na njihove prijetnje dobro odgovorili. Dobro smo držali loptu u posjedu, pritiskali smo ih, imali smo dubinu i sada smo vrlo sretni. Ovo je povijesni uspjeh", zaključio je Španjolac.

Italija je od Španjolske prvi put izgubila na velikom natjecanju u regularnom dijelu utakmice. Očekivano, riječi su teško izlazile iz usta talijanskog izbornika Prandellija: "Mislim da smo odigrali odlično prvenstvo i zaista jedino žalim što nismo imali još nekoliko dana za odmor naših igrača uoči ove utakmice. Igrali smo protiv sjajne ekipe, protiv svjetskih prvaka, a s deset igrača jednostavno nismo mogli do preokreta. Šteta je što nismo iskoristili neke dobre situacije na startu drugog dijela iz kojih smo se možda mogli vratiti u utakmicu. Nakon izlaska Motte ništa nismo mogli učiniti."

Prandelli je usporedio prvi susret na prvenstvu s finalnom utakmicom: "Prvu smo utakmicu odlično odigrali, ali tada smo bili i potpuno zdravi. U igri protiv ovako snažne reprezentacije jednostavno morate biti na najvišoj razini kako biste joj se mogli suprotstaviti. Oni su večeras znali iskoristiti naše slabosti i ne preostaje nam ništa drugo nego čestitati pobjednicima na odličnoj partiji."

Objasnio je i zamjenu Riccarda Montoliva, koja je zapravo presudila utakmicu, budući da se njegova zamjena ozlijedila nakon samo tri minute u igri: "Riccardo je bio jako umoran, kao i ostali veznjaci jer su se jako trošili u jurnjavi za Španjolcima. Zato sam htio pojačati vezni red Thiagom Mottom."

Slično je nakon utakmice razmišljao i Gianluigi Buffon: Bio je ovo veliki turnir za nas. Treba biti dostojanstven u porazu i priznati da nismo bili na našoj najboljoj razini. Mislim da si nemamo što zamjeriti, jednostavno su bili bolji."

EP 2012. - završnica

finale

Španjolska4:0Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.07.2012. u 08:13
    Povijesni uspjeh i ja se iskreno nadam da ce ih bit još !!
    Obrisan korisnik