Nogomet

Fabregas: "Ne znam kojim bih riječima opisao svoju sreću"

Igor Šestak • ponedjeljak, 02.07.2012.
Fabregas: "Ne znam kojim bih riječima opisao svoju sreću"
Foto: EPA

Nakon što su u Kijevu s uvjerljivih 4:0 svladali Italiju u finalu Europskog prvenstva, Španjolski reprezentativci su s oduševljenjem pričali o rušenju rekorda, prekidanju tradicija, svojim igrama, ali i budućnosti. Ovim naslovom su igrači Furije postali prvi u povijesti s tri osvojena turnira zaredom, ali na tome ne misle stati.

Španjolska je s po dva pogotka u svakom poluvremenu potopila nade Azzurra o prekidu Španjolske dominacije europskim, ali i svjetskim nogometom. Igrači Vicentea Del Bosquea su svoju najbolju igru na turniru pružili upravo u finalu i tako začepili usta kritičarima. Buffona su u prvom dijelu svladali David Silva i Jordi Alba, dok su se u završnici utakmice u strijelce upisali Fernando Torres i Juan Mata.

Del Bosqueova "lažna devetka" je teško pronalazila riječi kojima bi opisala sreću nakon osvajanja drugog uzastopnog Europskog prvenstva. Cesc Fabregas se prvo vratio malo u prošlost: "Ako ćemo pravo, sve je ovo počelo još 2008. godine. Tada nismo mislili da ćemo osvojiti turnir, a sada imamo tri zaredom. To je nevjerojatno, zaista nemam riječi kojima bih opisao svoju sreću. Nadam se samo da ćemo nastaviti ovako, još uvijek smo mlada momčad."

Barcelonin veznjak se osvrnuo i na svoju ulogu na turniru: "Dao sam sve od sebe kako bih pomogao momčadi na dugačkom turniru. Također, želim zahvaliti suigračima što su vjerovali u mene. Oni znaju da nisam igrao kao napadač dok sam bio mlađi, ali su vjerovali u mene. Vrlo sam sretan što sam mogao pomoći u osvajanju tri turnira."

Na kraju, Fabregas se sjetio španjolskih igrača koji nažalost više nisu mogli biti uz momčad: "Posvetio bih ovu pobjedu svima koji su nedavno preminuli. Mikiju Roqueu, Manolu Preciadu, Danielu Jarqueu i Antoniju Puerti. Mislim da je ovo poseban dan i za njih, kao i za njihove obitelji i prijatelje. Često smo mislili na njih na ovom turniru."

Nastup na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini posebno će pamtiti lijevi branič Španjolske, Jordi Alba. Bilo mu je to prva kontinentalna smotra, odigrao je sve utakmice, jednom asistirao, zabio gol u finalu i za vrijeme trajanja Eura realizirao transfer u Barcelonu. "Ovo je bilo moje prvo veliko natjecanje. Moji suigrači su i prije mog dolaska u reprezentaciju ispisivali povijest, a sada to činim zajedno s njima. Još uvijek ne mogu vjerovati", izjavio je nakon velike utakmice u Kijevu.

Kako kaže, njegovi sugrađani iz L'Hospitaleta su mu stalno govorili da će zabiti pogodak i njihova su se predviđanja ostvarila, a prokomentirao je i svoj prelazak u Barcelonu: Vrlo sam sretan što su klubovi postigli dogovor. U zadnje vrijeme mi odlično ide na svim poljima i vrlo sam sretan zbog svega što mi se događa."

Svoje oduševljenje rezultatima Španjolske nije krio ni desni branič reprezentacije, Alvaro Arbeloa: "Vrlo sam ponosan. Postigli smo nešto što do sada nitko nije uspio, a ta činjenica pokazuje koliko je to teško postići, zar ne? Jako sam zadovoljan s cijelim turnirom, zaista smo uživali u njemu. Svi igrači su odradili odličan posao. Želiio bih posvetiti ovaj uspjeh mojoj obitelji bez koje ne bih bio ovdje."

Osvrnuo se i na samu finalnu utakmicu: "Imali smo sreće što smo zabili gol iz naše prve prave prilike. Nakon toga nam je bilo mnogo lakše igrati. Odigrali smo jako dobru utakmicu protiv momčadi koja igra odličan nogomet i koja je zaslužila biti u finalu. Sada želimo nastaviti pobjeđivati. Postaje sve teže i teže, ali ne želimo stati na ovome."

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!