Košarka

Ivanković: "Vjerovao sam u euroligaški projekt"

Sportnet • subota, 14.07.2012.
Ivanković: "Vjerovao sam u euroligaški projekt"
Foto: EPA

Ženski košarkaški klub Novi Zagreb ove godine ima pred sobom zacrtanu iznimno tešku sezonu. Ne samo da će nastupati u najelitnijem europskom natjecanju, kao naš peti predstavnik po redu, već će i kao jedina hrvatska momčad sudjelovati u ženskoj inačici regionalne lige. No, usprkos tome neće biti pošteđeni i domaćih obaveza, što prvenstva, što kupa.

Iznimno ambiciozan klub, koji u prvom redu ima iza sebe financijsku stabilnost, a kao drugo viziju rada koju potkrepljuje i iznimno kvalitetan pogon u mlađim kategorijama, ove sezone će u NBA ritmu biti na prvom pravom iskušenju.

Prvi čovjek Novog Zagreba, Vladimir Ivanković u razgovoru za portal Crosarka otkrio je kako je već u samom startu, u godini 2009., kada je došao u Novi Zagreb, vjerovao u euroligaški projekt:

“Jesam, vjerovao sam. Znam da to zvuči prepotentno, ali rekao sam, uvijek sebi morate postaviti najviše ciljeve. Pucaj na veliko i rasturi u životu, kao što je jednom rekao Donald Trump.“

No, isto tako je dodao da su u projekt vjerovali i mnogi drugi, te se pritom nadaju još boljoj budućnost kluba.

“Svi sponzori s kojima smo do sada pregovarali izrazili su vjeru u ovaj projekt i dali svoju podršku. Također je i grad Zagreb dao svoju podršku. Euroliga je najjače žensko košarkaško klupsko natjecanje na svijetu, brend. Vjerujem da će za 10 godina i Novi Zagreb biti brend, kao što je to recimo, Cibona. Ove četiri godine postavljamo temelje.“

Već je sada posložena seniorska momčad za nadolazeću sezonu, momčad će biti sastavljena od čak 20 košarkašica koje će morati iznijeti teret od otprilike 60 susreta.

“Ciljevi u novoj sezoni su jasni. U Euroligi ćemo pokušati biti konkurentni i izboriti peto mjesto koje u nekim kalkulacijama vodi u drugi krug. Naravno, mnogi će sada reći da je to nemoguće. No, nemoguće je bilo i da čovjek leti u svemir. Morate postaviti visoke ciljeve, a ne se zadovoljiti s jednom pobjedom. U ostalim natjecanjima želimo osvojiti naslove. Dat ćemo veliku priliku mladima, posebno u hrvatskom prvenstvu i regionalnoj ligi.“

Prema trenutnim saznanjima, momčad će na bekovskim pozicijama popunjavati Reid, Čačić, Šerić, Butina, Jurić, Brkljačić i hrvatska reprezentativka Sandra Mandir koja je potpisala vjernost zagrebačkom klubu.

Na krilnim se pozicijama isto tako očekuje još jedno reprezentativno pojačanje, međutim prema trenutnim saznanjima nije riječ o reprezentativki Hrvatske. Uz tu igračicu će ovdje zasigurno biti Vrdoljak, Buzov, Mazić i Bedalov. Što se tiče centarske pozicije, osigurano je mjesto za Pavetić i Williams.

Ono što nije razveselilo ljubitelje ženske košarke u Hrvatskoj je nedavna ozljeda slovenske reprezentativke Eve Komplet koja će najvjerojatnije morati propustiti prvu polovicu sljedeće sezone.

No, uz spomenutih 14 igračica glavni trener zagrebačkog kluba je dodao kako će tijekom sezone računati i na šest iznimno talentiranih, mladih cura koja trenutno dominiraju hrvatskom kadetskom košarkaškom scenom pod vodstvom priznatog trenera Željka Ciglara - Dojkić, Kukolja, Miličević, Mijatović, Marošević i Stojsavljević.

Uz dvojbe oko kadra, postojao je i problem s domaćom dvoranom koja će ugostiti najbolje igrače Europe. No prema riječima Ivankovića dvojbe nema, hram ženske košarke u sezoni 2012/2013 biti će Trnsko.

“Neće biti problema s dvoranom, Novi Zagreb će svoje utakmice igrati u Trnskom. Neki će se morati pomiriti s činjenicom da u Trnskom ponovno stanuje Euroligaš i tako se ponašati.“

Pred krajem razgovora dotakli smo se i druge svijetle točke u našoj ženskoj košarci, a to je reprezentacija.

“Grubo je dijeliti naš sport na muški i ženski segment, jer svi radimo u istom smjeru. Kako smo se svi nekad veselili sjajnim rezultatima muške reprezentacije, vjerujem da se sada svi ljubitelji košarke vesele uspjesima ženske reprezentacije. Novi Zagreb danas nastavlja gdje je Gospić, a prije njega Jolly stao u Euroligi. Reprezentacija nastavlja kontinuitet odličnog rezultata s Europskog prvenstva lani. Na nama je da ubrzo uklopimo sjajnu juniorsku generaciju 94. godišta što prije, kako bismo brzo i bezbrižno preboljeli smjenu generacija, koja će ubrzo doći."

No ipak nije sve tako idilično, kao i u nogometu pojavljuje se problem u klupskoj košarci. Naš sugovornik pak ima rješenja i za to.

“Gledajte, to je naprosto jedan ciklus u kojem svakih nekoliko godina imamo jaku ekipu koja vuče sve iza sebe. Tako je bilo sa Splitom početkom 90-ih, zatim Monting, pa Croatia, pa Jolly, pa Gospić. Vjerujem da je sada na redu Novi Zagreb. Problem je prije svega nedostatak novca. Taj nedostatak određuje ambicije klubova, koje često završavaju rečenicom ‘samo da preživimo ovu sezonu’ pa onda još jednu, i tako dalje…"

Osim financijskih problema Ivanković problem vidi i u sustavu natjecanja te nudi svoje rješenje kako bi se povećala konkurentnost u ligi.

“Dvanaest klubova u A1 ligi je previše za našu državu. Osam klubova, u trokružno, pa polufinale i finale je realan sustav natjecanja. Kome koriste klubovi poput Agrama ili Dubrave u prvoj ligi, čiji je cilj samo vegetirati? Pet prvoligaša iz Zagreba? Tramvaj liga koja nikome ne koristi. A1 liga mora biti vrh, da svi streme tamo. Mi nemamo kvalitetnih igračica za više od 8 klubova. Jednostavno nemamo. Treba kao obavezu uvesti igranje europskog natjecanja. To će sigurno dovesti sponzore, možda ne odmah, ali kroz godinu, dvije sigurno. Imamo začaran klub u kojem klubovi vegetiraju na novcu iz proračuna, čast iznimkama, i nemaju apsolutno nikakve ambicije. Morate na čelu kluba imati luđaka, u pozitivnom smislu, koji će sve zaraziti s nečim, poput Stojanovića, Perića, Milinovića… pa i mojih dragih prijatelja iz Pletera, ljude s vizijom, ljude koji se ne predaju lako, i onda klub ide naprijed", zaključio je Ivanković.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.07.2012. u 16:32
    Koji je ovo klaun. Vjerovao je u euroligaski projekt - Gospic se raspao i odustao a Sibenik ne zeli igrati euroligu. Znaci cista sreca ali on je vjerovao, veliki strucnjak, izgubi finale kupa u svojoj dvorani 50 razlike od Gospica, smijesni Sibenik ga izbaci u polufinalu prvenstva ali on je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2012. u 15:29
    ne moramo mi more selit u zagreb... mi svoje more imamo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2012. u 14:37
    da, ukrali ste gospiću mali nogomet, a sad i žensku košarku. centralizacija svega i svačega. kamp može biti u istri, dalmaciji, lici ili slavoniji, ali ne, neka bude u zg. da mogu i more bi preselili u zg. sramota
    Obrisan korisnik