Rukomet

Super Globe: Atletico do finala u posljednjoj sekundi uz dramu i prekid

Mihaela Bradovski • petak, 31.08.2012.
Super Globe: Atletico do finala u posljednjoj sekundi uz dramu i prekid
Foto: EPA

Finale IHF Super Globe kontinentalnog turnira izborili su rukometaši Atletico Madrida i Kiela. Finalisti posljednjeg izdanja Lige prvaka, u konkurenciji ostalih kontinentalnih pobjednika i dva domaća predstavnika pojačana nekolicinom europskih igrača, od početka su slovili za glavne favorite. Momčad Alfreda Gislasona s dvoznamenkastom je razlikom svladala egipatski Zamalek, dok je drugo polufinale bilo mnogo napetije, ali i nervoznije...

Al Sadd - Atletico Madrid BM 32:33 (19:18)

Prava drama i totalni kaos vladali su u prvom polufinalnom susretu Super Globea. Katarski Al Sadd pojačan sedmoricom igrača Montpelliera borio se za finale protiv madridskog Atletica, a koliki je ulog bio u igri pokazali su događaji na terenu. Velika neizvjesnost, gruba igra, isključenja, crveni kartoni, sporne situacije, sve je viđeno u ovom dvoboju.

Atletico je ponovno imao podršku Ivana Balića s tribina koji se u jednom trenutku morao spustiti na parket kako bi smirio uzavrele strasti, prije svega svog reprezentativnog kolegu Jakova Gojuna. Hrvatski reprezentativac je dosta temperamentno popratio ovaj dvoboj i bio je vidljivo razočaran nekim reakcijama svojih budućih suigrača, posebno u obrambenom dijelu.

Cijeli susret je protekao u nervoznoj i izjednačenoj igri, a da će susret bio neizvjestan, pokazalo je već prvih 30 minuta. Atletico je poveo 3:0, međutim onda je stao i Al Sadd je polako preuzeo kontrolu nad igrom. Već u desetoj minuti domaćin je prestigao Španjolce i došao do prvog vodstva na susretu nakon pogotka Malmagra, a u 18. minuti je i poveo s 12:9 što je bila i njihova najviša prednost na susretu.

Talant Dujšebajev: "Zadovoljan sam s ovom pobjedom u jednom nevjerojatno teškoj utakmici s dva odlična protivnika. Prednost je konstantno mijenjala stranu i mi smo na kraju sretni pobjednici jer smo onaj odlučujući pogodak postigli upravo s posljednjom sekundom."

Roberto Parrondo Garcia: "Bila je ovo zbilja zahtjevna utakmica, ali upravo ovakvi okršaji bili su nam potrebni tijekom priprema za novu sezonu i iskušenja koje ona nosi."

Patrice Canayer: "Odlična utakmica dvije jake momčadi, susret iz kojeg svaki pojedinac na terenu može nešto naučiti. Igrali smo dobro do posljednjih 15-ak minuta, Atletico je tada jednostavno imao bolje opcije."

Umjesto da nastave u tom ritmu, došlo je do laganog opuštanja što odmah kažnjavaju Aguinagalde, Lazarov i Davis i s tri pogotka u nizu vraćaju Atletico u igru. Do kraja prvog dijela igralo se praktički gol za gol, a Al Sadd je na odmor otišao s minimalnim vodstvom 19:18. Bila je to samo uvertira u burno drugo poluvrijeme koje je obilovalo svim i svačim i susret je produžilo za barem deset minuta.

Dobar posao je Atletico napravio na startu drugog dijela zatvorivši opasnog Gajića. Vrlo brzo je europski doprvak stigao do poravnanja, a kada su kod 22:22 isključeni i Hmam i Karabatić, činilo se da će Madriđani napokon prijeći u vodstvo. No nije im to uspjelo, čak štoviše, Canellasovo dodavanje je presjekao Krad i iz kontre zabio za novo vodstvo Al Sadda.

Ipak, uspjeli su Španjolci ubrzo i povesti kada su se snage na terenu poravnale i u 47. minuti otići i na plus dva nakon nekoliko nanizanih pravovremenih reakcija Hombradosa. Kada je Lazarov četiri minute prije kraja povisio na 29:25 za Atletico, činilo se da je priči kraj. No uporni igrači Al Sadda nisu se predavali, a nakon isključenja Gojuna uspjeli su s tri brza gola uhvatiti zaostatak.

Kod 31:30 uslijedilo je razdoblje igre s dosta pogrešaka na obje strane, Atletico nije mogao prelomiti utakmicu na svoju stranu, a onda je minutu i pol prije kraja Aguinagalde zabio za 32:30. Vrlo brzo na drugoj strani zabija Karabatić iako pod prekršajem Gojuna nakon čega dolazi do naguravanja na terenu koje je potrajalo punih pet minuta. U svom tom metežu isključena su obojica trenera, a hrvatski je reprezentativac zaradio treće isključenje i preselio na tribine.

22 sekunde prije kraja susreta, nakon što su se strasti malo smirile, Accambray pogađa za 32:32 i Atletico kreće u posljednji napad. Nakon minute odmora struka španjolske momčadi vadi vratara, a sa sirenom Aguinagalde pogađa za konačnih 33:32. Dugo su trajale rasprave je li pogodak regularan ili nije, suci se nisu mogli dogovoriti je li postignut prije ili nakon isteka vremena, ali je u konačnici priznat, a svo to vrijeme nervoza na parketu je bila na vrhuncu.

U konačnici uz dosta muke Atletico odlazi u finale i to uz sedam pogodaka Lazarova i šest Aguinagaldea. Hombrados je na kraju skupio deset obrana. Na drugoj strani sedam golova je upisao Issam Tej, a po šest Karabatić i Gajić. Primož Prost je susret završio s 12 obrana.

Al Zamalek - THW Kiel 24:34 (12:16)

Puno manje neizvjesna bila je druga polufinalna utakmica između europskog prvaka i prvaka Azije, Al Zamaleka koji većinom čine reprezentativci Egipta. Srpski dvojac u dresu Kiel, Momir Ilić i Marko Vujin zaslužni su za uvodnih 2:0, a jedinu svoju prednost na ovom dvoboju Zamalek je stvorio u šestoj minuti nakon pogotka Zakija.

Filip Jicha: "Sretan smo što smo upisali još jednu pobjedu i stigli do prilike da obranim prošlogodišnji naslov prvaka ovdje u Dohi. U drugom smo dijelu igrali odlično u obrani, a moram reći kako su i igrači Zamaleka izgledali umornije od nas. Sada nas očekuje Atletico Madrid, uvijek neugodan protivnik, suparnik iz finala Lige prvaka i to će kao i uvijek biti posebna utakmica. U sastavu imaju mnogo kvalitetnih igrača, očekuje nas težak posao, ali to me veseli."

Ilić, koji je dvoboj trećeg kola preskočio zbog prehlade i u idućim je minutama predvodio napade svoje momčadi, postigavši četiri pogotka u prvih pola sata igre. U tom je prvom dijelu veliki posao odradio i Thierry Omeyer s deset zaustavljenih šuteva. Na predah se otišlo pri 16:12, a prave muke egipatsku su momčad tek čekale.

Mohamed Sanad pogotkom otvara nastavak dvoboja, no u idućih pet minuta pokušaji Zamaleka ne pronalaze put do Kielove mreže. S druge strane, u tom su istom periodu, redom pogađali trostruki strijelac Dominik Klein, odnosno Zeitz, Sprenger i Jicha te je semafor nakon 40 minuta igre pokazivao velikih i nedostižnih 22:13.

Prvo ime u posljednjih 15-ak minuta bio je Patrick Wiencek, autor šest od preostalih 12 pogodaka osvajača Lige prvaka. Svoju je momčad na zaostatku od 10 razlike držao Zaki svojim trima pogocima u periodu od 48. do 52. minute kada se igralo pogodak za pogodak.

Svoju najbolju seriju, nakon uvodne za prelazak u jedino vodstvo, afrički je predstavnik ostvario na samom kraju. Posljednji pogodak za Zebre postigao je Jicha dvije i pol minute prije kraja, a nakon toga su iza leđa Palicke pogađali Hesmam, Ibrahim i Mohamed.

Wiencek je sa spomenutih šest pogodaka iz jednako toliko pokušaja susret završio kao najuspješniji šuter Kiela, dok su jedan manje postigli Ilić i Zeitz. Omeyerovim obranama Palicka je u svojih pola sata na terenu dodao šest; na drugoj strani Karim Mostafa upisao je 11 obrana. Hussein Zaki najviše se puta upisao u listu strijelaca, čak osam, no bogata je bila i rubrika promašaja (7).

Metodista Sao Bernardo - Mudhar 34:31 (21:15)

Južnoamerički prvak Metodista Sao Bernardo igrat će za peto mjesto na Super Globeu nakon što je u susretu za plasman od petog do osmog mjesta nadigrao Mudhar s 34:31. Nakon tri poraza u skupini, Južnoamerikanci su napokon uspjeli doći do pobjede i to protiv Mudhara koji je u drugoj skupini na kontu imao jednu pobjedu.

Raspored posljednjeg dana natjecanja

Utakmice za plasman (5-8):
Mudhar - Sydney University (1.9., 10:00)
Metodista Sao Bernardo - El Jaish (1.9., 12:00)

Utakmica za treće mjesto:
Al Sadd - Zamalek (1.9., 14:00)

Finale Super Globea:
Atletico Madrid BM - THW Kiel (1.9., 16:00)

Susret je protekao u dominaciji Brazilaca koji su odigrali dobru utakmicu i zasluženo slavili. Sve je krenulo nizbrdo za Mudhar sredinom prvog poluvremena kada su uspjeli izjednačiti na 12:12 i imali napad za vodstvo. Međutim, Abdul Hussain je izgubio jednu loptu, na drugoj strani Castillo je poentirao i tim zgoditkom pokrenuo seriju svoje momčadi. Serija je trajala punih sedam minuta, a za to vrijeme su Brazilci napravili 7:0 i stvorili visoku prednost.

U drugo poluvrijeme Mudhar je krenuo odlučnije i sa željom približavanja i hvatanja protivnika, međutim uz svu dobru volju, nisu se uspjeli približiti na manje od tri gola zaostatka. Imali su dvije prilike na šest minuta prije kraja probiti tu granicu, ali oba puta su napad završili tehničkim pogreškama i Sao Bernardo je mogao odahnuti.

U pobjedničkom sastavu su se istaknuli Carlos Castillo i Wesley Freitas s po sedam golova, a kod Mudhara je najefikasniji s 13 pogodaka bio Amine Bannour, dok je Hussain Al Mohsin dodao njih sedam uz stopostotan šut.

El Jaish - Sydney University 33:25 (18:9)

Drugi susret u borbi za plasman od petog do osmog mjesta očekivano nije ponudio previše uzbuđenja. Australski Sydney University je kroz turnir pokazao kako je najskromnija momčad, a to se vidjelo i u dvoboju s katarskim predstavnikom. El Jaish je odradio dobrih 30 minuta i to je bilo dovoljno da prelomi utakmicu i krene put pobjede. U nastavku susreta samo je rutinski čuvao stečenu prednost.

David Špiler: "Sretni smo zbog ove pobjede, ali je razočaranje što nismo izborili polufinale još uvijek prisutno. Naš novi cilj sada je osvajanje petog mjesta."

Niti desetak minuta Sydney nije izdržao u ravnopravnoj borbi. Već u desetoj minuti je bilo 8:4, a što je vrijeme više odmicalo, prednost je polako rasla. Praktički na svaki pogodak Australaca, El Jaish je odgovarao s dva i na poluvrijeme se otišlo s vodstvom Katarana 18:9.

Većih promjena nije bilo niti u drugom poluvremenu. Rutinsko održavanje prednosti od strane El Jaisha koji nije morao uložiti previše energije da dođe do 33:25 pobjede. Sydney nije bio sposoban zaprijetiti kvalitetnijem protivniku i pokušat će do prve pobjede na Super Globeu doći u susretu protiv Mudhara. U protivnom će ovo klupsko svjetsko prvenstvo napustiti kao jedina momčad bez upisane pobjede.

Među rijetkim internacionalcima koji su dobili priliku bio je Lovro Šprem. Šprem je za 13 minuta postigao jedan gol iz kontranapada. Inače, u sastavu pobjednika prvo ime je bio Amine Khedher s devet golova, slijedio ga je sa sedam Nidhal Aissa, dok je vratar Mohsen Yafai obranio deset udaraca. Kod prvaka Oceanije Jeremy Pasquero i Thomasz Szklarski bili su strijelci po pet puta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!