Rukomet

Super Globe: Atletico prvak, Hombrados stao na put Kielovoj obrani naslova

Mihaela Bradovski • subota, 01.09.2012.
Super Globe: Atletico prvak, Hombrados stao na put Kielovoj obrani naslova
Foto: Dario Dodić

Iako su tokom čitavog turnira ostavili najbolji dojam rukometaši Kiela nisu uspjeli obraniti prošlogodišnji naslov najbolje momčadi Super Globea. Uspješniji je u ključnoj utakmici bio Atletico Madrid, a bez ikakve dvojbe prvo ime finalnog europskog okršaja bio je vratar José Javier Hombrados čija je serija obrana u nastavku bila ključ ove pobjede. Ovo je Atleticu treći naslov nakon 2007. i 2010. godine...

Atletico Madrid BM - THW Kiel 28:23 (13:13)

U posljednjem i najvažnijem dvoboju Super Globea snage su odmjerili finalisti posljednjeg izdanja Lige prvaka. Ždrijeb najjačeg europskog natjecanja smjestio ih je u istu skupinu pa im je današnji dvoboj, osim titule i novčane nagrade dobro poslužio kao priprema za buduća dva ogleda. U prvih pola sata utakmice ofenzivci Atletica previše su griješili u napadu, no na vratima španjolske momčadi uspješniji je od svog kolege Omeyera bio Hombrados kao glavni razlog što je Kiel veći dio hvatao zaostatak od jednog, odnosno dva pogotka.

Zebre su u 11. pa u 16. minuti izjednačile na 5:5, odnosno 7:7 i oba puta imale priliku povesti, ali u tim je pokušajima bilo previše brzopletosti. Atleticova klupa reagirala je pri 8:8 ne bi li se igra, posebno u obrani, vratila u stanje kakvo je bilo u uvodnim minutama, no tek tada počinju problemi za Španjolce. U 19. minuti kapetan Kiela Ahlm zarađuje isključenje što španjolski doprvak nije uspio iskoristiti. Rezultat se nije mijenjao te dvije minute, na semaforu je ostalo stajati 9:8, a tek s izjednačenim snagama iz kontranapada Atletico zabija za +2.

Hombradosova serija uništila Kielove nade

Uspješno su se rukometaši Kiela držali na minimalnom zaostatku, odnosno u jednom dijelu držali i jednako takvu prednost, no Hombradosova serija u nastavku došla je u najboljem mogućem trenutku. Skidao je španjolski vratar redom udarce s linije sedam metara, pokušaje iz kontranapada, ali i one s crte što je najviše psihički utjecalo na daljnje težnje Gislasonove momčadi.

Hombrados je tako zaustavio 15 od 38 pokušaja njemačkog sastava, dok je s druge strane Omeyer obranio 10 šuteva. Palicka je dodao svoj četiri obrane, no one su upisane nakon što je postalo jasno kako Kiel više ne može do pobjede. Najbolji vratar Super Globea je Primož Prošt s ukupno 63 obrane, slijede ga Hombrados (59), Stanić (57) i Omeyer (46), no upravo potonji ima najbolji postotak obrana (40%), ali i čak devet asistencija.

Jurkiewicz je s pet pogodaka predvodio strijelce novog prvaka, dok je dva više na drugoj strani upisao Jicha, ali iz čak 14 pokušaja i uz četiri izgubljene lopte. Jakov Gojun nije se našao u zapisniku nakon što je u polufinalu zaradio tri isključenja od kojeg je posljednje uzrokovali petominutni prekid utakmice. Balić je svoje nove suigrače pratio s tribine kao i ranijih dana.

Odmah potom stigli su spomenuti problemi. Prvo je isključen Romero, odmah zatim i Ferrer. Vujin to koristi za svoj četvrti pogodak, ovoga puta s linije sedam metara, za 10:10, a u idućem napadu, nakon još jednog protivničkog isključenja, Kiel protiv tri igrača i vratara po prvi puta odlazi u minimalno vodstvo. Igrala se 24. minuta. Posljednjih šest igralo se pogodak za pogodak što je dovelo do konačnih 13:13 u pauzi.

Početak nastavka donio je dvije uzastopne obrane Hombradosa, sa sedam metara i iz kontre, na drugoj strani jednom je na isti način odgovorio i Omeyer, pa prvi pogodak u ovom poluvremenu zabija Canellas nakon tri minute igre. S igračem više Atletico preko Baracheta stiže do novih +2, svoje najveće prednosti u ovom finalu, ponovno je za odvajanje najzaslužniji koncentrirani Hombrados.

S druge strane Kielovoj obrani i francuskom vrataru najviše je problema stvarao ponajbolji pivot svijeta u ovom trenutku, Julen Aguinagalde. Nakon 46 minuta igre španjolska momčad prvi puta odlazi na tri prednosti; Omeyera iz kontre vara njegov reprezentativni kolega Barachet koji je u Atletico pristigao ovoga ljeta iz Chamberyja, a nakon minute odmora ta se prednost samo povećala. Novi kontranapad ovoga je puta realizirao Masachs.

U posljednjih 12 minuta dvoboja Zebre su ušle s minusom od pet pogodaka, ali i bez isključenog Zeitza i to je bio trenutak u kojem se dvoboj prelomio na stranu Španjolaca, pitanje pobjednika riješila je 6:0 serija, odnosno devet minuta bez gola Gislasonova sastava. Protiv Hombradosa u ovakvom izdanju, a bez jednako raspoloženog vratara Kiel nije mogao više od u konačnici 28:23 izgubljenog susreta.

Njemački i europski prvak u nastavku je postigao samo 10 pogodaka što mu je odnijelo mogućnost obrane ovog naslova i donijelo prvi poraz nakon 9. listopada prošle godine i 24:23 poraza na domaćem prvenstvu od Montpelliera unutar natjecanja Lige prvaka. Uzmu li u obzir da su u tjedan dana odigrale šest utakmica, prvu u Dohi samo dan nakon dolaska i dva nakon prvog kola Bundeslige Zebre ipak mogu biti zadovoljne ukupno prikazanom igrom. Atletico Madrid, s druge je strane, uspio uzvratiti za poraz u svibanjskom finalu, a sigurno je kao će mu dobro doći i 400 tisuća dolara kao premija koja im je otišla u ruke ovogodišnjem osvajaču Super Globea.

Al Sadd - Zamalek 32:26 (16:11)

Nakon finalista Kiela i Atletico Madrida od domaćeg Al Sadda očekivalo se najviše na ovogodišnjem kontinentalnom turniru u organizaciji IHF-a. Momčad koju je za ovu priliku preuzeo strateg francuskog prvaka Patrice Canayer svladala je sve protivnike, uključujući i posljednjeg u borbi za brončanu medalju, osim njemačkog prvaka i španjolskog doprvaka. Katarski je sastav u obje utakmice većinu vremena držao vodstvo, i to na trenutke i osjetnije, ali je pobjedu odnio loš ulazak u posljednje minute tih dvoboja.

Obrvanovi peti, Sydney posljednji bez ijedne pobjede

U susretu za peto mjesto El Jaish pod vodstvom Ivice Obrvana bez problema je svladao brazilski Sao Bernardo 31:23. Nakon što su u prvom dijelu Brazilci držali priključak i na odmor se otišlo s nevelikih 15:13, u drugom se poluvremenu Al Jaish odvojio i lako slavio. Amine Khedher je predvodio pobjednički sastav s pet golova iz isto toliko pokušaja dok su jedan manje postigli Skoko, Manojlović i Dolenec. Lovro Šprem je igrao 52 minute i upisao tri gola, a treba istaknuti i dobar nastup Metalurgovog vratara Darka Stanića koji je obranio 14 lopti. Kod Sao Bernarda Luiz Nascimento je skupio 11 obrana, a Thiago Cruz je bio strijelac sedam puta.

U dvoboju za sedmo mjesto Mudhar je očekivano nadigrao Sydney University s 34:21 što je bila druga pobjeda Mudhara protiv prvaka Oceanije na Super Globeu.

U onom posljednjem, protiv egipatskog Zamaleka, Canayer u igru nije uvodio Nikolu Karabatića, koji je u polufinalu zadobio lakšu ozljedu, no ponovno su čitavu minutažu, baš kao protiv Atletica odradili William Accambray i Dragan Gajić. Inače, Gajić je Super Globe okončao kao drugi najbolji strijelac. U pet utakmica postigao je 40 pogodaka, svaku u grupnom dijelu natjecanja završivši kao najraspoloženiji pojedinac na terenu. U polufinalu su jedan više zgoditak postigli tek suigrač Tej i Lazarov u dresu Atletica.

Iako su se u izjednačenom i puno intenzivnijem polufinalnom susretu više istrošili od igrača Zamaleka, upravo su Egipćani od samog starta dvoboja izgledali umornije i tromije što se odrazilo na rezultatsku razliku već pri odlasku na odmor. Domaćin je odmah na početku poveo, afrički prvak izjednačio u petoj minuti preko Ahmeda Mostafe, da bi minutu kasnije i prvi puta poveo. No pokazalo se kasnije prvi i jedni. Brzo su igrači Al Sadda vratili svoje vodstvo, a u 29. minuti i prvi puta poveli s pet razlike. S istom je razlikom, kod 16:11 započeo nastavak dvoboja.

U tih drugih pola sata igre momčad domaćina s lakoćom je održavala tu stečenu prednost i pobjeda niti u jednom trenutku nije bila ugrožena. Nakon 12 minuta igre nastavka Al Sadd po prvi puta odlazi na +7; Prošt je pročitao protivničku kontru, a akciju na drugoj strani uspješno završio Malmagro. Na kraju je susret završio rezultatom 32:26 iako je katarski sastav osam minuta prije kraja vodio s 10 (30:20) razlike što je bila i najveća prednost u ovoj utakmici. Egipćani su se donekle vratili nakon promjene na golu kada je Prošta (17 obrana) zamijenio Al Thafiri.

Teško je reći na kojem bi mjestu na kraju završio ovako brončani domaćin da u pomoć nije pozvao sedmoricu igrača francuskog prvaka, no i u njegovim redovima našlo se nekoliko vrlo dobrih pojedinaca, prije svega lijeva krila Al Shammari i Kenaoui, odnosno Muhamed Krad. Jednako tako, da je u Dohu stigao i francuski reprezentativac Guigou, kako je bilo planirano prije njegove ozljede i artroskopskog zahvata na koljenu, možda bi Al Sadd izvukao i povoljnije rezultatu u okršajima s Kielom i posebno Atleticom s obzirom da u odnosu na spomenute klubove ima daleko kraću i manje kvalitetnu klupu.

"Naša čvrsta igra u obrani s različitim taktičkim varijantama bila je ključ uspjeha u ovom susretu. Fokusirali smo se na obranu jer smo ostali bez Teja i Karabatića. Po mom mišljenju odluka da se pridružimo katarskim igračima bila je pravilna, a ovo jedno pozitivno iskustvo. Domaćim rukometašima od srca želim daljnji napredak. Moja je zadaća bila stvoriti harmoniju u kadru i smatram da sam u tome uspio. I u budućnosti bih volio sudjelovati u razvoju ovdašnjeg rukometa", komentirao je Canayer dvoboj u kojem su njegovu momčad pogocima predvodili Gajić (9) i Krad (7). Ahmed Mostafa postigao ih je 10.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zubinho02.09.2012. u 17:06
    Balić je svoje nove suigrače pratio s tribine kao i ranijih dana.
    Zubinho
  • Obrisan korisnik02.09.2012. u 13:32
    gdje je balić
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.09.2012. u 19:05
    pa čitaj članak, genijalac jedan!
    Obrisan korisnik
  • filipzok01.09.2012. u 18:33
    Jeli igro Ivano
    filipzok