Rukomet

Svjetska rukometna federacija proglasila Wilbeka i Hergeirssona trenerima godine

Igor Šestak • utorak, 11.09.2012.
Svjetska rukometna federacija proglasila Wilbeka i Hergeirssona trenerima godine
Foto: Nikola Movrić

Izbornik danske rukometne reprezentacije, Ulrik Wilbek, proglašen je najboljim trenerom godine u muškom rukometu, dok je u konkurenciji ženskih rukometnih klubova i reprezentacija ta nagrada pripala Thoriru Hergeirssonu, izborniku Norveške.

Svjetska rukometna federacija objavila je dobitnike nagrada za najuspješnije trenere godine, a u izboru su sudjelovali navijači, predstavnici medija i rukometni stručnjaci. U muškom rukometu ta je nagrada pripala Ulriku Wilbeku, dok je za najboljeg trenera u ženskom rukometu proglašen Thorir Hergeirsson.

Wilbek je izbornik danske rukometne reprezentacije, a ovu vrijednu nagradu je dobio ponajprije zahvaljujući osvajanju Europskog prvenstva u Beogradu na početku 2012. godine. Godinu ranije je osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj, a njegova reprezentacija se nije proslavila na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Londonu, gdje je poražena od Švedske u četvrtfinalu. Unatoč tome, Wilbek je dobio 34 posto glasova.

Drugo mjesto je s 27 posto glasova zauzeo Claude Onesta, izbornik francuske reprezentacije i dobitnik ove nagrade 2009. i 2010. godine, dok su treće mjesto s 13 posto glasova podijelili izbornik Španjolske Valero Rivera, izbornik Argentine Eduardo Gallardo i trener europskog klupskog prvaka Kiela Alfred Gislason.

Hergeirsson je u posljednjih 20 mjeseci ostvario svoj san i sa ženskom norveškom reprezentacijom osvojio tri zlatne medalje. Europsko zlato 2010., svjetsko zlato 2011. i olimpijsko zlato u Londonu 2012. godine. Za te uspjehe nagrađen je titulom trenera godine s 32 posto glasova.

Drugo mjesto su s 23 posto glasova podijelili Danac na klupi brazilske reprezentacije Morten Soubak i Francuz Olivier Krumbholz. Trener crnogorske reprezentacije i podgoričke Budućnosti Dragan Adžić dobio je 16 posto glasova, dok je izbornik Angole Fernando Eduardo dobio šest posto glasova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • markoli11.09.2012. u 23:36
    pa realno Rivera nije napravio ništa specijalno i opet je bio u izboru... prije bi goluža trebao biti u izboru
    markoli
  • Obrisan korisnik11.09.2012. u 20:04
    Stvarno sramota da nas Slavkec nije bil u konkurenciji! :)
    Obrisan korisnik