Rukomet

Zagrebaši kreću u sezonu, na otvaranju regionalne SEHA lige u goste im dolazi Sloga

Damir Žbulj • subota, 15.09.2012.
Zagrebaši kreću u sezonu, na otvaranju regionalne SEHA lige u goste im dolazi Sloga
Foto: Kristijan Komarica

Rukometašima Croatia osiguranje Zagreba subotnjim susretom prvog kola regionalne SEHA lige protiv prvaka Bosne i Hercegovine, dobojske Sloge, započinje nova natjecateljska sezona. U odnosu na prošlu, Zagrebaši su doživjeli brojne igračke promjene, nema u njihovim redovima više Ivana Balića, ali zato su tu 'neki novi klinci', koji će svojim igrama morati pokazati da su zaslužili mjesto u najboljem hrvatskom rukometnom kolektivu...

Nadolazeća sezona za Croatia osiguranje Zagreb bit će jedna od onih u kojoj se započinje novi ciklus, koja će biti prekretnica za nadolazeće višegodišnje razdoblje. Financije, ali i sportske ambicije pojedinih igrača diktirale su promjenu kadra pa će zagrebačka publika imati prilike gledati jedan sasvim novi, pomlađeni sastav, koji će još uvijek imati što za prikazati na rukometnom borilištu.

"Bit ćemo opasna ekipa"

"Naknadno sam se uključio u pripreme, ali odmah sam vidio da su dečki sjajno prihvatili nove igrače. Uopće se ne može zaključiti da je u ekipu stiglo toliko prinova Atmosfera je sjajna, kao da godinama igramo skupa. Odlično se radi, a svi pokazuju veliku želju da se nametnu. Što se tiče otvaranja sezone, svakog protivnika treba respektirati, pa tako i mi respektiramo Slogu. Mislim da ćemo nakon subote dobiti neke konkretne odgovore, posebno što se tiče naše vlastite snage. Ipak, siguran sam da ćemo u sezoni koja je pred nama biti jedna jako opasna ekipa," poručio je kapetan Zagrebaša Zlatko Horvat

Zagrebaše će i ove sezone predvodit kapetan Zlatko Horvat, koji je pred kraj prošle sezone produljio vjernost klubu i tako otvoreno najavio kako ima povjerenja u ovaj novi projekt koji se počeo stvarati. I dalje će tu biti braća Valčić, jako dobar i borben Slovenac David Špiler, koji će svakako biti okosnica u nadolazećoj sezoni. Marino Marić, sa samo 22 godine, već je izrastao u jako dobrog pivota, a pomagat će mu jedan od najvećih talenata hrvatskog rukometa, 21-godišnji Ilija Brozović, koji je već u nekoliko navrata prošle sezone u SEHA ligi pokazao svoje mogućnosti. Iz prošlosezonskog kadra u prvi plan će iskočiti mladi vratar Filip Ivić, za kojeg se tvrdi da će biti vratarska budućnost hrvatskog rukometa, iako je nezahvalno 20-godišnjaku stavljati bilo kakav pritisak na njegov razvoj.

Lovro Šprem, još jedan 22-godišnjak, u završnici prošle sezone pokazao je kako odlično može odraditi i napadačke zadaće na lijevom krilu, ali i odigrati jako dobre obrambene role. Na suprotnoj strani Jerko Matulić bit će odlična zamjena za Horvata, dok na vanjskim pozicijama Zagrebaši imaju najperspektivnije igrače Europe. Šebetić, koji je nažalost trenutno ozlijeđen i Stepančić razorni su šuteri i bit će stvarno čudo ako barem jedan od njih ne izraste u vrhunskog desnog vanjskog, dok polako, ali sigurno stiže vrijeme i za Antu Kaleba, srednjeg vanjskog, jednog od najboljih svjetskih igrača svoje generacije, koji će u narednoj sezoni sigurno dobiti svoju šansu.

Kao novo lice u dresu Croatia osiguranje sigurno se ne može navesti gotovo 40-godišnjeg Marija Kelentrića, koji je po treći put stigao u Zagreb, pomoći vratarima, prvenstveno savjetom, a Iviću će na golu kolega biti i iskusni Ivan Stevanović, koji je stigao iz Zameta. Kao obrambeno pojačanje iz koperskog Cimosa stigao je 31-godišnji Bojan Skoko, dok će poziciju lijevog vanjskog obogatiti 20-godišnji Stipe Mandalinić i 24-godišnji Marko Matić te bivši junior Zagrebaša Domagoj Sršen. Kao pojačanje za lijevo krilo iz Splita je stigao, sad već reprezentativac, 24-godišnji Hrvoje Batinović, dok su iz juniorskog pogona prvom sastavu priključeni Butorac i Mihić.

Dvostruki rukometni program u Dvojci

Zbog radova u Kutiji šibica, Zagrebaši će svoje utakmice na početku regionalnog natjecanja igrati u Dvorani II Doma sportova, a sve zagrebačke ljubitelje ovog sporta u subotu očekuje bogat rukometni dan. Kao uvertira premijernom nastupu CO Zagreba u SEHA ligi, koji dvoboj sa Slogom započinju u 19 sati, svoj će susret regionalnog natjecanja odigrati i Lokomotiva, a rukometašicama u goste dolazi makedonski Metalurg.. Njihov dvoboj na rasporedu je od 17 sati, a cijena ulaznice koja vrijedi za obje utakmice je simboličnih pet kuna.

Igračkog potencijala ova ekipa i više nego dovoljno. Mladi igrači garantiraju borbenost, dok su stariji tu da pripomognu savjetom i igračkim iskustvom, a svi oni će pod vodstvom Slavka Goluže i njegova pomoćnika Babića morati ostvariti zacrtane ciljeve - ostati neprikosnovena rukometna ekipa Hrvatske. Regionalni i europski ovosezonski planovi nisu kao prošlogodišnji, ali ova momčad, ukoliko ostane na okupu, imat će kroz naredne tri ili četiri godine sigurno što za prikazati i na elitnoj europskoj klupskoj rukometnoj sceni.

Na otvaranju regionalnog natjecanja Zagrebašima u goste dolazi dobojska Sloga. Uz bjeloruski Meshkov, nova ekipa u ovom natjecanju, no sastav koji je prošle sezone uzeo naslov BiH prvaka, koji je odigrao kvalifikacijski turnir za ulazak u Ligu prvaka i izgubio u finalu od beogradskog Partizana, bit će sigurno protivnik po mjeri na ulasku u novu sezonu, kao prva provjera mogućnosti zagrebačkih rukometaša.

Sloga je klub koji je kroz 80-te godine prošlog stoljeća bila stabilan prvoligaš bivše države. Jednom je igrala finale Kupa, ali je bila poražena od tada sjajne Metaloplastike, a jednom je i Sloga bila sudionik finala Kupa pobjednika kupova i to 1984. godine, no od njih je tada bolja bila Barcelona.

Slika 1 od 1.

Uz dva Kupa BiH, osvojena 2005. i 2006. godine, Sloga je svoj najveći uspjeh ostvarila krajem prošle sezone, osvojivši prvenstvo susjedne nam države, a iako igrački kadar imenima nije posebno atraktivan, sigurno se radi o čvrstoj, organiziranoj ekipi, koju predvodi strateg Aleksandar Dugić.

Za Slogu je igranje regionalne SEHA lige novo iskustvo i prema riječima stratega rezultat im nije primaran, nego će im ovo natjecanje služiti za razvoj i stasanje igrača. Njihov trener neće imati na raspolaganju nekolicinu igrača, koji su bili angažirani samo za kvalifikacije za Ligu prvaka, međutim, nadaju se kako će igračku križaljku posložiti prije početka natjecanja u Kupu EHF-a.

U Zagrebu više ne stanuju Balić, Kopljar, Gojun, Štrlek, Šego, Pešić, Vukić..., što bi bio igrački udarac za bilo koju europsku rukometnu ekipu. Ovo je za Croatia osiguranje jedan novi početak, prekretnica, početak jednog novog ciklusa. Zagrebaši su sigurno kroz ovih posljednjih 20-ak godina sigurno zaslužili barem malo kredita zagrebačke publike, a na ekipi je da se prije svega borbenom i požrtvovnom igrom, u kojoj će kroz svaku utakmicu bez kalkulacija davati svoj maksimum, oduži svim ljubiteljima rukometa, kojih u Hrvatskoj ne nedostaje.

Regionalna SEHA liga, 1. kolo:
Croatia osiguranje Zagreb - Sloga Doboj, 19 sati
Dvorana II Doma sportova

Regionalna liga (M)

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

RK Zagreb35:17Sloga Doboj
Vardar Skoplje34:27Meškov Brest
Izviđač CO31:27Lovćen Cetinje
Borac Banja Luka19:20Nexe Našice
Prešov10:0Metalurg Skoplje
1Meškov Brest 18568:518+5040
2Metalurg Skoplje 18471:397+7439
3Vardar Skoplje 18540:462+7836
4RK Zagreb 18516:457+5935
5Prešov 18513:471+4235
6Lovćen Cetinje 18497:523-2629
7Nexe Našice 18501:502-125
8Borac Banja Luka 18439:530-9111
9Izviđač CO 18417:498-819
10Sloga Doboj 18449:553-1044

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.09.2012. u 18:36
    Ne može to sloga da pobjedi ni u ludilu,ne znate vi ko su Ante Kaleb i Stipe Mandalinić to su jedni od najboljih mladih rukometaša svijeta,i ubrzo i a reprezentativci,nadam se već za 2 mj.da će jedan od njih biti među prvih 16 na SP !!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.09.2012. u 17:22
    nije loša sloga, normalno da je zagreb jaci, al kako znam mnogo ste se oslabili pa bi mogla sloga i da pobijedi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.09.2012. u 16:03
    Sretno novom i pomlađenom Zagrebu u novoj sezoni.Dečki samo naprijed
    Obrisan korisnik