Rukomet

Zagrebaši protiv Pick Szegeda vraćaju rukomet u Ledenjaču

Damir Žbulj • subota, 29.09.2012.
Zagrebaši protiv Pick Szegeda vraćaju rukomet u Ledenjaču
Foto: Kristijan Komarica

Croatia osiguranje Zagreb kreće u novu sezonu elitnog europskog rukometnog natjecanja, Ligu prvaka. U skupini u kojoj se nalaze još i Barcelona, berlinski Füchse, švicarski Schaffhausen, bjeloruski Dinamo iz Minska, dvoboj s Pick Szegedom na otvaranja natjecanja bit će izuzetno važan, kako zbog samog plasmana, tako i zbog činjenice da će u dresu Zagrebaša istrčati jedna sasvim drugačija, mlada ekipa, kojoj će okršaj s Mađarima biti dobro mjerilo njihove trenutne vrijednosti...

Rukomet se vraća u Zagreb, u Ledenu dvoranu doma sportova. Igrači Croatia osiguranje Zagreba svoj će prvi susret ovosezonske Lige prvaka odigrati u tom legendarnom zagrebačkom rukometnom borilištu, koje je svjedočilo fantastičnim utakmicama, ali i fenomenalnoj atmosferi na tribina, koja je bila poznata širom Europe.

CO Zagreb u ovom trenutku možda i nema momčad koja bi izazivala respekt kod protivnika. Odlasci Balića, Kopljara, Gojuna, Štrleka, Šege, Pešića, Vukića..., na kraju prošle, sigurno su promijenili ambicije kluba u novoj sezoni, ali kroz nekoliko godina mogla bi u Zagrebu stasati jedna nova, iznimna generacija s Ivićem, Špremom, Stepančićem, Šebetićem, Brozovićem, Kalebom, Mandalinićem, Matulićem, Batinovićem...

"Želim hrabar, borben, rastrčan Zagreb. Želim prenijeti igru iz reprezentacije, a mislim da ova mladost to može napraviti. Ovo je sigurno najperspektivnija rukometna ekipa u Europi, želim da sve što rade, rade s osmjehom, ali da se bore za svaku loptu. Dom sportova legendarno je rukometno mjesto. Svi znamo kakva je tamo atmosfera nekada bila i kako se tamo igrao najbolji rukomet. Nitko u Zagrebu neće biti favorit," najavio je trener Croatia osiguranje Zagreb Slavko Goluža.

Kada se tim perspektivnim 'klincima' pridodaju i kapetan Zlatko Horvat pa braća Valčić, Slovenac Špiler, iskusni Skoko te vratar Stevanović, dok na sve njih pazi legendarni Mario Kelentrić, Zagrebaši su i dalje ekipa koja će biti neugodna svim svojim ovosezonskim europskim suparnicima, ali i ekipa protiv koje na domaćem terenu, uz pravu atmosferu s tribina, sastavi poput Pick Szegeda ne smiju biti favoriti.

Prošle sezone u Zagrebu se igrala četvrtina finala Lige prvaka, na ulasku na Final Four zaustavljeni su od kasnijeg europskog prvaka Kiela, u susretima u kojima je praktički debitirao na klupi sadašnji trener Slavko Goluža. S tadašnjim kadrom igrača pružio je odličan otpor njemačkom stroju, međutim, ove sezone i ambicije kluba su drugačije, a sam prolazak ove teške i izjednačene skupine bio bi uspjeh.

Na tom putu domaća pobjeda protiv Pick Szegeda od velike je važnosti.

Zagrebaši su se tijekom posljednjih 15-ak i više godina u nekoliko navrata susretali s ovim mađarskim predstavnikom. Legendarna je bila utakmica u siječnju 1997. godine, kada je tadašnji Badel vodio na poluvremenu četiri razlike, da bi u furioznoj završnici Mađari stigli do boda. Domaće snage tad su predvodili današnji trener, kao i sportski direktor kluba, Goluža i Jović, ali i legende Ćavar, Džomba, Losert...

Osim te utakmice za pamćenje, upravo u krcatom Domu sportova, Zagreb i Szeged još se pet puta odmjerili snage, jednom je bilo neriješeno, u dvije je odlučivao samo pogodak razlike, dok jedino u posljednje dvije, koje su odigrane prije četiri godine, Zagrebaši stižu do sigurnih pobjeda, i kod kuće i na izuzetno neugodnom gostovanju u Mađarskoj. Najbolji strijelac tada je bio Lazarov, a zagrebačku publiku tada su uveseljavali i Štrlek, Duvnjak, Vori, Špoljarić, Džomba, a bila su tada u klubu i braća Valčić.

Kako do ulaznice?

Sve ulaznice za ovosezonske utakmice CO Zagreba otkupit će sponzori pa će tako za gledatelje ulaz u dvorane biti besplatan. Karte su se ovih dana mogle podignuti na raznim mjestima u Zagrebu i sami igrači uključili su se u razne promotivne akcije, kako bi se na tribinama Ledene dvorane našlo što više ljubitelja rukometa. Na dan utakmice ulaznice se mogu podignuti na blagajni Doma sportova, od 12 sati pa sve do početka dvoboja s Pick Szegedom. Naravno, ako ih što ostane.

Današnji Szeged čvrsta je i organizirana ekipa, koja igra tradicionalan mađarski rukomet, s obranom 6-0 i velikim osloncem na snažne pivote. Predvodi ih iskusni mađarski trenerski 'lisac' Laszlo Skaliczki, u svojim redovima, osim nekolicine mađarski reprezentativaca, Tati i Zubai, imaju i Šveđanina Jonasa Larholma, Srbe Prodanovića i Kekzovića, Slovaka Šulca, ali i Hrvate Pribanića, koji igra pivota te šutera Alena Blaževića, koji je i povremeni reprezentativac.

Teško se može predvidjeti što se od ove mlade i nove ekipe CO Zagreba može očekivati u novoj sezoni. Bit će tu sigurno i vrhunskih izvedbi, ali i oscilacija u igri. Dvoboj sa Szegedom bit će im prvi prave europski test, nakon kojeg će moći procijeniti svoju kvalitetu i snagu. Za neke od igrača bit će to prvi susret s Ledenom dvoranom, za neke od njih i prvi susret s Ligom prvaka, a velika Zagrebova vratarska nada ovim je riječima pozvala publiku da ih dođe podržati u premijernom ovosezonskom europskom nastupu: "Pozivam publiku da u što većem broju dođe u dvoranu i da nam pruži podršku. Puno nam je to značilo i protiv Vardara, jer su nas digli u završnici utakmice. Nadam se kako će nam biti od pomoći i u subotu."

Liga prvaka, prvo kolo:
Croatia osiguranje Zagreb - Pick Szeged, 18.30 sati

Liga prvaka - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Kadetten23:33Barcelona
RK Zagreb30:27OTP Bank Pick Szeged
Füchse Berlin29:25Dinamo Minsk
1Barcelona 10321:253+6818
2Füchse Berlin 10291:279+1216
3Dinamo Minsk 10276:259+1711
4OTP Bank Pick Szeged 10260:293-336
5RK Zagreb 10266:284-185
6Kadetten 10284:330-464

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 21:13
    Bravo Zagrebaši start odličan-Sretno dalje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 17:46
    Idemo mladići-sretno u novoj sezoni
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.09.2012. u 14:59
    Zagreb prolazi bez problema preko mađara.
    Obrisan korisnik