Rukomet

Kadetten Schaffhausen pod velikim pritiskom pobjede, a Zagrebaši vrebaju svoju priliku

Damir Žbulj • četvrtak, 11.10.2012.
Kadetten Schaffhausen pod velikim pritiskom pobjede, a Zagrebaši vrebaju svoju priliku
Foto: Kristijan Komarica

Proteklog četvrtka rukometaši Croatia osiguranje Zagreba bili su na istoku Europu, u bjeloruskom Minsku, gdje su protiv Dinama tražili bodove, a uzeli jedan, u drugom kolu Lige prvaka. Već ovog četvrtka nalaze se pred novim iskušenjem, ovaj put na europskom zapadu, kod švicarskog Kadetten Schaffhausena, starog rukometnog europskog znanca Zagrebaša, koji ove sezone još u Ligi prvaka nije osvojio niti jedan bod...

Pomlađena momčad Croatia osiguranje Zagreba solidno je otvorila ovosezonsko natjecanje u Ligi prvaka. Domaća pobjeda nad mađarskim Pick Szegedom te bod na gostovanju kod Dinama u Minsku dobar su temelj za budućnost, ali u skupini D ostalo je još jako puno utakmica i trebat će se dokazivati iz tjedna u tjedan.

Nova utakmica već je na rasporedu u četvrtak, kada Zagrebaši gostuju kod Kadetten Schaffhausena.

Isti suparnik nalazio se u skupini s CO Zagrebom i u prošlosezonskom natjecanju u Ligi prvaka. Upisane su dvije pobjede, ali posebno uzbudljivo bilo je upravo u Švicarskoj, kada je pogotkom Marka Kopljara, 40-ak sekundi prije kraja, osigurano minimalno, teško izboreno slavlje, koje je potvrdio Šego, ključnom obranom u završnim sekundama dvoboja..

Marko Mamić izabrao Švicarsku ispred Zagreba

Zanimljiva je priča o 18-godišnjem Marku Mamiću, mladom hrvatskom rukometnom reprezentativcu, koji je iz Moslavine otišao 'trbuhom za kruhom' u Švicarsku, preskočivši stepenicu igračku karijere u Zagrebu, iako je imao ponudu Uprave kluba. Njegov slučaj komentirali su i sportski direktor Zagrebaša Božidar Jović, ali i trener Goluža.

"Odlučio se za Švicarsku, jer njegova obitelj nije željela doći u Zagreb. Financijski ponuda Schaffhausena nije bila niti veća niti manja nego naša. Vidjet će se je li to pravi put za njega ili ne, ali po mojem mišljenju njihovo prvenstvo nije ništa jače od našeg, a pogotovo nije jače od SEHA lige," pokušao je pojasniti kako je Mamić završio u Schaffhausenu, a ne u Zagrebu.

Na tu temu trener Goluža je rekao: "Žao mi je što roditelji i njihova djeca za nekih 100, 200 eura više odlaze van Hrvatske. Mi možemo ponuditi prostor za napredak, ali i mukotrpni rad. U njegovim godinama mnogi su otišli, trčali su za novcima. A gdje su danas," pita se Goluža?

Kod Zagrebaša nema više većine glavnih aktera iz te utakmice, no, Marino Marić i dalje je u ekipi, a dobro se snalazio protiv švicarske obrane, zabivši u dva međusobna prošlosezonska dvoboja devet pogodaka. "Iako smo pobijedili tamo, bila je to jako teška utakmica. Slavili smo tek u samoj završnici. Ovo je nova, mlađa ekipa, ali to ne znači da nismo kvalitetni. Očekujem dobru, igru, rezultat te naravno i bodove," optimističan je Marić, iako je svjestan težine utakmice, protiv suparnika koji će biti željan dokazivanja, borbe, ali i osvajanja prvih ovosezonskih europskih bodova.

Trener Slavko Goluža ponovio je kako se ne opterećuje puno protivnikom, iako je dobro analizirao njihovu igru. Želja mu je da njegovi igrači ponovno prikažu borbenu igru, s puno trke, dobrom obranom i napadačkom tranzicijom. Ukoliko to prikažu na terenu te ukoliko ponovno nađu rješenja za protivničku 6-0 obranu, Zagrebaši sigurno mogu i do pozitivnog rezultata u Švicarskoj, kod ekipe koja evidentno nije u dobroj formi na početku ove sezone.

Kadetten niti u domaćem prvenstvu ne stoji najbolje. Nalaze se na sredini ljestvice, a upisali su u šest susreta već i tri poraza. Kada se tome pridoda i domaći potop protiv Barcelone od deset razlike te šokantni gubitak boda u posljednjoj sekundi dvoboja u Szegedu, negativan niz Schaffhausena protegao se na pet uzastopnih utakmica.

Navodno, trenerska pozicija Petra Hrachovca nije pod znakom pitanja, ali ukoliko Kadetten i protiv CO Zagreba upiše novi poraz, moglo bi biti ozbiljnih potresa u njihovoj ekipi. Švicarci su stoga pod velikim pritiskom, a upravo to može biti odlična prilika za hrvatskog prvaka, da rasterećeno, uz dobru partiju svih igrača, ponovno iznenadi izrazito domaćinsku ekipu Schaffhausena.

Kadetten ima sličnu ekipu kao i prošle sezone, uz dodatak jedne velike igračke zvijezde, iskusnog 32-godišnjeg Španjolca Carlosa Prieta. Kružni napadač svoje igračke dana proveo je i u Barceloni, Ciudad Realu, gdje tri puta osvajao naslove europskih prvaka. Dvije godine proveo je u Celju, bio je i u Njemačkoj, u Löwenu i Bergischeru, a s reprezentacijom je osvojio broncu na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Trebao je ove sezone nastupati u AG Kobenhavnu, ali je zbog tamošnjih općepoznatih financijskih problema stasiti pivot ipak na kraju izabrao Švicarsku.

Trener Hrachovec na vratima računa na iskusnog Vaskevičiusa, opasna su krila Starczan i Tominec, na crti je još uvijek i Iwan Ursic, dok je glavna zvijezda kluba, mladi 21-godišnji Nijemac Christian Dissinger, koji igra na poziciji lijevog vanjskog, a jedan je od najperspektivnijih europskih rukometaša, koji se tek uspješno vraća nakon dugotrajne i neugodne ozljede.

"Mi smo svjesni da bi pobjeda protiv njih značila da smo već nakon tri kola obavili veliki posao, ali znamo i da su oni izrazito domaćinska ekipa koja pred svojom publikom pruža najbolje partije. Lani smo ih jedva pobijedili, a mislim da će nam ove godine biti još i teže. Siguran sam da ukoliko uđemo u utakmicu kako treba i ako crne rupe smanjimo na minimum, jer Schaffhausen je protivnik koji će znati kazniti takve oscilacije, onda imamo velike šanse za pobjedu. U svakom slučaju mi gore idemo po nova dva boda," poručio je Jerko Matulić, koji je dobro iskoristio dobivenu minutažu u posljednjem susretu regionalne lige kod Izviđača u Ljubuškom.

Zbog problema s ozljedom iskusni srednji vanjski Kukučka vjerojatno neće biti spreman za CO Zagreb, no, na njegovom mjestu sve se više ističe Andrija Pendić, koji je uz Dissingera bio ponajbolji igrač u posljednjem susretu u Mađarskoj.

Na desnom vanjskom nalazi se stari znanac i bivši Zagrebaš, Rumunj Rares Jurca, ali i dobar Srbin Aleksandar Stojanović.

Redove Kadetten Schaffhausena ove sezone pojačao je i mladi i perspektivni hrvatski rukometaš Marko Mamić, koji je s 18 godina izabrao internacionalni rukometni put i Švicarsku, kao sredinu gdje će pokušati izbrusiti svoj talenat te se izboriti za minutažu.

Velike oscilacije u igri hrvatskog prvaka, koje su bile najbolje vidljive u dvoboju s bjeloruskim Dinamom, Švicarci sigurno neće propustiti kazniti.

Kadetten Schaffhausen nije nimalo bezazlena ekipa, iako su loše krenuli u sezonu. Imaju i solidnu igračku kvalitetu, imaju i iskustvo, ali i mlade i perspektive igrače željne dokazivanja. U svojoj dvorani imat će i veliku podršku publike, jer svoje najbolje partije pružaju upravo pred svojim navijačima. Zagrebašima će biti izuzetno teško do novih bodova, ali uz igru kojom su razveselili u otvaranju sezone, cilj nije neostvariv.

Liga prvaka, treće kolo:
Kadetten Schaffhausen - Croatia osiguranje Zagreb, 20 sati

Liga prvaka - Skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Kadetten28:27RK Zagreb
Barcelona25:24Dinamo Minsk
OTP Bank Pick Szeged22:29Füchse Berlin
1Barcelona 10321:253+6818
2Füchse Berlin 10291:279+1216
3Dinamo Minsk 10276:259+1711
4OTP Bank Pick Szeged 10260:293-336
5RK Zagreb 10266:284-185
6Kadetten 10284:330-464

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.10.2012. u 17:02
    Mamić sa 18 godina IGRA ligu prvaka i zabio je već i svoj prvi gol protiv Szegeda. Možeš mislit kako bi u zagrebu dobio takvu priliku.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2012. u 11:58
    I naravno nema izravnog prijenosa jer hrt ima pametnijeg posla prenositi neku idijotariju u 8 sati, i bitno da je 3 programa nepotrebna gdje niti jedan nije za ništa specijaliziran !!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2012. u 11:33
    Pitaj Kopljara, Duvnjaka, Štrleka i Gojuna da li se osjećaju kao robovi. Da su sa 18 otišli vani pitanje je gdje bi danas bili. Nisam ljubitelj Gopca, ali nemojte srati bez mjere.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.10.2012. u 09:16
    a zašto bi mali mamić MORAO u zagreb?! kaj ste vi preplaćeni na mlade igrače iz RH...svi moraju završiti kod vas? naravno da si je ovim potezom vj. zatvorio vrata repke....ali sasvim je jasno da roditelji od maloga nisu željeli da im dijete bude rob debelog mafijaša gopca!
    Obrisan korisnik