Košarka

Zagreb "pregrmio" Sinj, Kvarner iznenadio Đuru u Brodu

Pripremio:Mišo Gulić • ponedjeljak, 05.11.2012.
Zagreb "pregrmio" Sinj, Kvarner iznenadio Đuru u Brodu
Foto: Martina Japundžić

Košarkaši Zagreba su u petom kolu A-1 lige uz dosta "znoja" neporaženi prošli kroz Sinj i tako zadržali stopostotnost, ali ipak najvrijedniju pobjedu kola ostvarili su Riječani u gostima kod Đure Đakovića. Vrlo uvjerljivi na domaćim parketima zato su bili košarkaši Zaboka, Križevaca i Darde, nauštrb Osječkog sokola, Jollyja i Dubrovnika.

Alkar - Zagreb 80:84

Dolazak Zagreba u Sinj dodatno je mobilizirao domaće navijačke snage da još glasnije pruže podršku svojoj momčadi, a iako do bodova na kraju nisu došli, prava košarkaška fešta nije izostala. Bubnjevi, trube, glasnice i dlanovi oko 1000 navijača domaće su dosta dugo vukli naprijed, ali nisu Sinjani propustili pljeskom nagraditi i svaki dobar potez Mrava. Zagreb je tako pobjedom i dalje ostao nedodirljiv u A-1 okvirima, Alkar je doživio prvi domaći poraz, no zbog prikazanog je uzdignuta čela napustio parket.

Uvodni dio susreta u potpunosti je pripao domaćinima koji su na krilima publike lako dolazili do pozicija za šuteve, dok su u obrani izuzetnom borbenošću maksimalno otežavali posao gostima. Takav odnos snaga potrajao je sve do pred kraj prvog dijela kada Sinjani "prodaju" nekoliko lopti, što Mravi nisu propustili kazniti i potpuno se vratiti u egal. U nastavku je prednost često selila s jedne na drugu stranu, bilo je tu i atraktivnih poteza, ali nedostatak rotacije na mjestu razigravača pokazao se kobnim za Alkar pa je Zagreb na kraju ipak slavio nove bodove. Najraspoloženiji kod domaćih bio je Slavko Modrić s ubačena 22 koša i četiri skoka, dok u momčadi Zagreba najbolji bio Babić sa 17 ubačaja.

Đuro Đaković - Kvarner 56:69

Poraz Đure Đakovića na vlastitom parketu od Kvarnera u svakom slučaju je iznenađenje, no ako se pritom u obzir uzme da Brođani već neko vrijeme paralelno nastupaju u domaćoj i Balkanskoj ligi, onda je jasno da je i umor kumovao njihovom porazu. Ipak, odličnu gostujuću predstavu taj podatak neće umanjiti, ovo im je četvrti trijumf u pet odigranih kola, pa se sada s pravom mogu svrstati u uži krug favorita za najvišu poziciju.

Sam početak utakmice i nije nagovještavao da će domaći u nastavku potpuno pasti i bez većeg otpora bodove prepustiti gostima iz Rijeke. Uvodnih 17:10, košarkaši Kvarnera su brzo poništili, a kako su minute prolazile tako je do izražaja dolazila njihova svježina i praktički je postalo izvjesno da u takvom ritmu Brođani i nemaju previše šansi, o čemu svjedoči njihovih tek 17 postignutih koševa u nastavku. Jedini na nivou kod domaćih bili su Batina s ubačenih 19 koševa i Toroman koji je zabio 14, dok su kod Riječana najbolji bili Radić s postignuta 23 koša i 11 skokova te Škifić s 14 ubačaja.

Zabok - Osječki sokol 84:68

Osječani su se nakon premijerne pobjede u prošlom kolu na domaćem parketu, brzo vratili starim navikama i u gostima potpisali visok poraz. Zabok je tako nakon dva uzastopna (gostujuća) poraza na svom parketu pronašao put do nove pobjede, čime se zahvaljujući dobroj koš razlici probio do sredine ljestvice, dok su njihovi gosti i dalje ostali praviti društvo Dubrovčanima na samom dnu s kojima dijele jednak omjer pobjeda i poraza (1-4).

Pobjeda domaćih niti u jednom dijelu nije dolazila u pitanje, agresivno u obrani i raznovrsno u napadu od prve je minute dalo ploda pa je već do prvog mini predaha bilo jasno da se gostima sprema težak poraz. Osječanima je nastavak susreta donio još veći zaostatak koji su uspjeli smanjiti tek u posljednjoj četvrtini kada je domaći trener više minuta ponudio mladoj "gardi". Zabok je tradicionalno predvodio Lež, ovaj put ubacio je 25 koševa, a dobru ispomoć imao je i u Mariću i Bundoviću koji su postigli po 14. S druge strane, najnovije osječko pojačanje Šundov susret je zaključio s 15 koševa i 11 skokova.

VROS Darda - Dubrovnik 84:64

Poslije tri vezana poraza Darda je na svom parketu protiv Dubrovnika uspjela prekinuti negativan niz i doći do druge prvenstvene pobjede. Dubrovčani su u Baranju doputovali na krilima prve pobjede ostvarene u četvrtom kolu protiv Zaboka, međutim, Darda se ipak pokazala kao prevelik zalogaj i niti u jednom trenutku im nije ostavila prostora za bilo što osim uvjerljivog poraza, četvrtog u prvenstvu.

Gosti su se u uvodnom dijelu još nekako i držali, ali njihova dobra igra bila je kratkog vijeka. Domaći su potom pojačali ritam i na poluvrijeme odnijeli plus devet, da bi u nastavku potpuno otpustili kočnice te došli do i više nego zaslužene pobjede. Dardu je predvodio Hrnić s ubačena 23 koša i šest skokova, a standardno dobar je bio i Perajica s 18 koševa. U poraženoj momčadi najviše se istaknuo Perić koji je ubacio 15, a 11 je dodao prošlogodišnji igrač Splita Najev.

Križevci PF - Jolly JBŠ 84:78

Križevčani su do svoje treće prvenstvene pobjede došli nakon vrlo dobrih 40 minuta protiv šibenskog Jollyja koji još uvijek ne uspijeva naći kontinuitet na gostujućim parketima. Domaći su novom pobjedom skočili na visoko treće mjesto, dok se Šibenčani nakon pet odigranih kola nalaze, s obzirom na visoke ambicije, razočaravajućem sedmom.

Gosti su u prvih deset minuta živjeli isključivo od ubačaja Rossa, a čim su Križevčani agresivnije krenuli prema njemu, prednost je u njihovu korist počela brzo rasti. Domaći su vrlo dobro odradili drugi period, stvorili devet koševa viška, a jednako su nastavili i u trećoj četvrtini, stoga je izostala uzbudljivija završnica, a gosti su taj dio iskoristili da barem ubilježe prihvatljiv poraz. Standardno prva imena kod domaćih bili su Rembert, koji je zabio 21, te Grgat s 18 koševa, dok je na drugoj strani najbolji bio već spomenuti Ross s 21 ubačajem.

A-1 liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Vrijednosnice Osijek84:64Dubrovnik
Slavonski Brod56:69Kvarner 2010
Zabok84:68Osječki sokol
Alkar80:84Zagreb
Križevci84:78Jolly JB
1Zagreb 144+130
2Kvarner 2010 135+160
3Jolly JB 126+112
4Alkar 126+71
5Vrijednosnice Osijek 108+39
6Slavonski Brod 108+8
7Zabok 711+34
8Križevci 612-136
9Osječki sokol 513-134
10Dubrovnik 117-284

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.11.2012. u 10:43
    Konačno i u našoj ligi malo neizvjesnosti
    Obrisan korisnik