Košarka

Zagreb se u Sinju provukao kroz "ušicu igle"

Iz ŠSD Sinj:Mišo Gulić • subota, 03.11.2012.
Zagreb se u Sinju provukao kroz "ušicu igle"
Foto: Mišo Gulić

Zagreb je tek u samoj završnici uspio doslovno "iščupati" bodove na vrućem sinjskom parketu, čime je i dalje ostao jedina neporažena momčad u prvenstvu. Alkar je kontrolirao tri četvrtine utakmice, uz glasnu pomoć dupkom ispunjene dvorane igrao na granici fanatizma, međutim, umor se na kraju pokazao kao prevelik problem za jedinog raspoloživog sinjskog razigravača Rudolfa Juga, što su gosti znali iskoristiti te doći do vrijednih bodova.

Alkar - Zagreb 80:84 (20:15, 23:28, 19:16, 18:25)

Sinj, ŠSD Sinj, gledatelja: 1000

Suci: Hordov (Zadar), Stojić (Šibenik), Vulić (Zadar)

Alkar: Jugo 20, M. Modrić, J. Župić, S. Modrić 22, Matić 10, Boban 5, Gaurina 3, Šipić 4, Ivišić, Ćurković 3, Ž. Župić 9, Kanaet 4.
Trener: Damir Milačić

Zagreb:Perry 13, Segarić 1, Halilović 9, Babić 17, Petrović 13, Garma, Poščić 7, Krapić 8, Novačić 10, Bašljan 4, Žganec 2, Mavra.
Trener: Danijel Jusup

Skokovi: Alkar 26; Zagreb 29

Izgubljene lopte: Alkar 20; Zagreb 17

Sinjani su došli u Rim, ali Papu nisu vidjeli. Upravo tako bi se mogao opisati njihov poraz od Zagreba gdje su veći dio susreta bili bolji protivnik. Već od prve minute domaći su gostima dali do znanja da će se za nove bodove itekako morati oznojiti. Njihovog nominalno najboljeg igrača Michaela P. Jamesa mladi Boban je doslovno strpao u "džep", ali ipak do daha je Amerikanac došao u samoj završnici gdje je s dva zakucavanja čak i publiku digao na noge. Ključnim detaljom tako se pokazao izostanak Bilića, zbog čega je izostala rotacija na poziciji razigravača, pa je Jugo bio osuđen na igranje gotovo cijele utakmice.

Sjajna atmosfera u sinjskoj dvorani kao da je zbunila goste na otvaranju susreta, što su domaći iskoristili i nakon tri minute igre, zahvaljujući agresivnoj obrani i dobrim napadačkim rješenjima, došli do 9:2. Gosti su minutom odmora nakratko zaustavili pohod domaćih, no potom Sinjani ponovno hvataju ritam i u sedmoj minuti odlaze na plus devet (15:6), da bi prvi period bio zaključen rezultatom 20:15.

Trener Alkara Damir Milačić: "Maksimalno smo opteretili sve igrače koji su igrali, pogotovo na mjestu razigravača, ali mene je posebno razveselila pozitivna reakcija kod zaštićenih igrača. U drugoj četvrtini smo, pri vodstvu od 11 razlike, trebali prelomiti utakmicu, ali tri četiri lopte smo doslovno poklonili gostima i tako ih vratili u susret. Nemam obraza nešto predbaciti svojoj momčadi, oni su zaista dali sve od sebe i odgovorno tvrdim da smo ovu utakmicu mi izgubili, a nije je Zagreb dobio. Veliko hvala publici, vjerujete svi treneri, skupa sa mnom koji nisam iz ovog grada, su ljubomorni na ovo što ima Alkar."

Rudolf Jugo, igrač Alkara: "Prije svega čestitam gostima na pobjedi. Mi smo dali sve od sebe, ali činjenica je da nam je falilo malo rotacije na mojoj poziciji. Ispalo je tako kako je ispalo pa sada ovaj poraz moramo nadoknaditi na nekom gostovanju. Najviše mi je žao publike, zaista su najbolji, doslovno nevjerojatni."

Trener Zagreba Danijel Jusup: "Bila je ovo za nas jedna izuzetno vrijedna pobjeda, malo smo se pribojavali, otišao nam je i Perić tijekom tjedna pa je sve to trebalo rasporediti na druge igrače. Loše smo ušli u utakmicu, ali tada smo se skupili i na kraju slavili. Sigurno je da je Alkaru nedostajao Bilić, imali smo tu i sreće, pa sam jako zadovoljan i sretan s ovim bodovima. Mi smo slavili, ali isto tako je i Alkar mogao pobijediti."

Michael P. James:, košarkaš Zagreba: "Bila je ovo teška utakmica, došlo je jako puno ljudi u dvoranu i pravili su jaku buku što je nosilo njihovu momčad u početku. Suigrači su me upozorili da će biti jako glasni, ali ipak nisam očekivao da budu baš toliko. Prilično su me iznenadili kada su mi zapljeskali nakon zakucavanja, hvala im."

Briljantno je Alkar otvorio i drugu četvrtinu, sedam koševa S. Modrića i dva Ćurkovića Alkaru su omogućili 13 koševa viška (29:16), što je bio znak za Danijela Jusupa da pozove novu minutu odmora, nakon čega se gosti, zahvaljujući dobrom ofenzivnom skoku, ponovno vraćaju u igru i pet minuta prije odlaska na odmor tricom Babića dolaze do zaostatka od pet koševa (30:25).

Simultanka Slavka Modrića držala je domaće u prednosti, dugo je Alkar odolijevao, no kada je proradio vanjski šut kod gostiju, uz nekoliko jeftino prodanih lopti domaćih igrača u samoj završnici, prednost se brzo istopila pa je poluvrijeme zaključeno rezultatom 43:43.

Zagreb je po povratku na parket brže došao na "radnu temperaturu", čvršća i agresivnija igra dala je ploda, pa su sredinom četvrtine gosti pobjegli na četiri koša viška (51:55), ali imali su i domaći spreman odgovor u vidu izuzetne borbenosti, pa su pred završnih deset minuta oni imali prednost od tri koša (62:59).

Zagreb je iz minus pet, u svega minutu i pol, brzo došao do plus dva, sjajno je dva puta zakucao omaleni James, zbog čega je nagrađen velikim aplauzom dobro raspoloženih domaćih navijača. Do tada neprepoznatljivog Amerikanca to kao da je dodatno ponijelo, odlično je dirigirao igrom u nastavku, međutim, nije to pokolebalo Sinjane koji uspijevali kompenzirati visok broj izgubljenih lopti i ponovno se vratiti u egal (70:71), koliko je bilo pet minuta prije kraja.

Dvije izgubljene lopte u napadu i dva relativno laka koša Mrava za posljedicu su, dvije minute prije kraja imale, minus domaćih od šest koševa (72:78), da bi četrdeset sekundi prije kraja polaganjem Juga Alkar stigao na minus tri (77:80). Imao je Alkar i napad za eventualno izjednačenje, no ponovno domaći gube loptu, Babić juri u kontru i postavlja 77:82. Pogodili su Sinjani i tricu narednom napadu, napravili brzi faul, ali za preokret ipak nije bilo vremena, pa je Zagreb došao do bodova rezultatom 80:84.

Najbolji kod Alkara bio je Slavko Modrić s ubačena 22 koša i četiri skoka, dok je vrlo dobru partiju pružio i Jugo s ubačenih 20 te šest asistencija, četiri skoka, ali i sedam izgubljenih lopti. S druge strane, u momčadi Zagreba prvo ime bio je Babić sa 17 ubačaja, a po 13 su dodali James i Petrović, s tim da je potonji imao i šest skokova.

A-1 liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Vrijednosnice Osijek84:64Dubrovnik
Slavonski Brod56:69Kvarner 2010
Zabok84:68Osječki sokol
Alkar80:84Zagreb
Križevci84:78Jolly JB
1Zagreb 144+130
2Kvarner 2010 135+160
3Jolly JB 126+112
4Alkar 126+71
5Vrijednosnice Osijek 108+39
6Slavonski Brod 108+8
7Zabok 711+34
8Križevci 612-136
9Osječki sokol 513-134
10Dubrovnik 117-284

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.11.2012. u 10:45
    vratio se
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.11.2012. u 12:48
    kakav mavra, pa mali je otišao iz kk zagreba u belgiju?!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.11.2012. u 08:51
    To je dobro za našu košarku kada su utakmice dramatične i neizvjesne.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.11.2012. u 23:14
    jbna šteta,sami smo sebe pobjedili..
    Obrisan korisnik