Nogomet

U Puli i Vinkovcima slaže se poredak na dnu, Slaven oprezno na Osijek

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 01.12.2012.
U Puli i Vinkovcima slaže se poredak na dnu, Slaven oprezno na Osijek
Foto: Aldo Šuran

Uz potencijalno vrlo zanimljiv okršaj Slaven Belupa i Osijeka u Koprivnici, subota će dati i važne odgovore na pitanje poretka među posljednja četiri kluba hrvatskog nogometnog prvenstva...

U subotu Slavenu stiže Osijek, a opet će igrati – zdravi. Ponovno je lista ozlijeđenih prvotimaca poduža, pa previše izbora u stvari ni nema za trenera Roya Ferenčinu. "Bili bismo zadovoljni bodom, kako bismo Osijek održali na udaljenosti od sadašnja četiri boda. Naravno, idemo na pobjedu, ali treba biti razuman i vidjeti da nam je zbog ozljeda prvotimaca došlo do nenormalnog trošenja ostalih igrača, poput Čanađije i Delića. Glavica je u krizi, u krizi su i Bušić i Šaban, treba biti razuman", kazao je trenerov pomoćnik Pavo Crnac.

Za Osijek su Koprivničani potpuno spremni u taktičkom smislu, a probleme koje protivnici imaju Crnac je komentirao: "Osijek jest zaredao s lošim rezultatima i igrama, no najmanje su golova primili u ligi, takvu obranu treba poštovati. K tome, kad se usporedi atmosfera u Osijeku pred početak sezone, kad se nije znalo s kojim će se igračima početi, i ova sada, kad je to homogena momčad, jasno je da protivnik uopće nije bezazlen."

Nedostaju: Rak, Batarelo, Pilipović, Vugrinec, Kokalović, Kuprešak (ozljede)

Burna je završnica jesenskog dijela sezone u Osijeku, a nakon velikog boda protiv Hajduka proteklog vikenda, stiglo je razočaranja u Kupu. U utorak je u uzvratu Cibalia stigla do slavlja u Gradskom vrtu te tako definitivno uzdrmala bijelo-plavu svlačionicu. U preostale dvije ovogodišnje utakmice moraju odraditi još izuzetno teške dvoboje sa Slaven Belupom i Dinamom, a prvo im je na rasporedu gostovanje u Koprivnici, gdje već tradicionalno teško Osječani dolaze do bodova.

Trener Stanko Mršić pokušat će mobilizirati ekipu, što mu je već nebrojeno puta kroz karijeru u ovakvim 'kriznim' situacijama uspijevalo: "Gostujemo kod jako dobre ekipe, ali ćemo dati posljednji atom snage za pobjedu ili barem bod. Oni su domaćinska momčad, a mi ćemo pokušati zaboraviti utakmicu iz Kupa."

Što se tiče osječkog sastava, Mršić ponovno nema previše izbora. Vargić će biti na vratima, u posljednjoj liniji Ibriks, Smoje, Vrgoč i Aleksić. Najavio je zgusnuti vezni red s Novakovićem, Leškovićem, Josipom Mišićem, Kvržićem i Jugovićem dok će isturenu poziciju u napadu zauzeti Perošević, koji nakon ozljede još uvijek nije onaj pravi, s početka sezone.

Nedostaju: Šorša, Petrović (ozljede)

Pred nogometašima Istre nalazi se domaći dvoboj protiv Zadra u kojeg ulaze kao favoriti i praktički imaju imperativ pobjede. Zadnje dvije utakmice u prvenstvu Puljani su odigrali vrlo loše, te pred svojim navijačima moraju tražiti sva tri boda protiv ekipe koja se nalazi na pretposljednjem mjestu na tablici. Plan je trenera Igora Pamića da u zadnja dva susreta polusezone uzme šest bodova.

Strateg zeleno-žutih vrlo je ozbiljno pristupio dvoboju sa Zadrom odvevši igrače u karantenu, a najavio je kako će se naporno raditi sve do zadnje jesenske utakmice protiv Zagreba u Kranjčevićevoj. "Sezona još uvijek nije gotova i igrači to moraju shvatiti. Na terenu izgledaju uspavano i trebaju se probuditi jer na odmor odlaze tek za deset dana, moraju pokazati veću želju na travnjaku i trgnuti se iz letargije u koju su upali."

Demoni i ostala pulska publika zadnji put ove godine na Aldo Drosini neće vidjeti Križmana i Ottochiana u akciji zbog ozljeda. Prskala će na vratima zamijeniti Radošević, u zadnjoj liniji će biti Sušić, Zgrablić, Budicin i možda Milić, defenzivni vezni su Pamić i Blagojević, nešto ofenzivnije igrat će Bačelić-Grgić, Aganović i Roce, a u samoj špici vidjet ćemo Havojića ili Prgometa.

Nedostaju: Križman, Ottochian, Čagalj (ozljeda)

Zahtjevan tjedan je iza nogometaša Zadra, na kraju kojeg ih čeka još jedno teško gostovanje, ono u Puli. Poraz u Koprivnici i ispadanje iz Hrvatskog nogometnog kupa vjerojatno će se odraziti na psihičko i fizičko stanje Zadrana na Aldo Drosini.

"Teško ćemo protiv Istre, znamo kako Pamić igra. Bit će promjena u sastavu protiv njih, zaigrat će juniori i nadam se da ćemo izboriti što bolji rezultat", rekao je trener Ferdo Milin uoči susreta za Zadarski list, uz poruku: "Treba negativnosti izbiti iz svačijih glava."

Milin će, inače, u Puli biti prisilno lišen usluga kartoniranog Igora Banovića, a negativnost bi izbili osvajanjem barem jednog boda, kojim bi potkrijepili svoja nadanja u ostanak u MAXtv Prvoj ligi. Pobjeda nad Cibalijom u prošlom kolu vratila je vjeru ovoj momčadi te kakav takav priključak sredini ljestvice, a novi pozitivan rezultat donio bi novi zamah optimizma.

Nedostaje: Banović (kartoni)

Cibalia će u pretposljednjem kolu jesenskog dijela prvenstva ugostiti Zagreb u derbiju začelja MAXtv Prve lige. Kod Vinkovčana se u proteklih nekoliko dana zbilo dosta događaja koji su bitno promijenili krvnu sliku Nebeskoplavih. Pozitivno ozračje polufinalist Kupa htjet će prenijeti i na ogled protiv Pjesnika.

"Euforije ne smije biti. Svima je jasno da moramo napraviti najviše moguće kako bismo što mirnije odradili zimske pripreme i na proljeće izborili ostanak u ligi, što je prioritet svima. Uz uvažavanje lika i djela Ćire Blaževića, moram reći kako se ne zamaram što će on nego kako ponoviti angažman iz Osijeka", najavio je na konferenciji za novinare dan uoči utakmice domaći strateg Miroslav Bojko, koji je smijenio Željka Kopića.

Treninzima vinkovačkih seniora ovaj se tjedan pridružio kapetan U-16 reprezentacije Hrvatske Marko Dabro, a klupsko vodstvo razgovaralo je u Firenci s predstavnicima Fiorentine o mogućoj budućoj suradnji. Kad se tomu doda i plasman u polufinale Kupa pobjedom u Osijeku, Nebeskoplavi su zasigurno dobro poslovali posljednjih desetak dana. Bez pobjede nad Zagrebom, međutim, nade u ostanak doživjele bi velik udarac.

Nedostaje: nitko

Minimalnom pobjednom nad liderom prvenstva nogometaši Zagreba stigli su do 12. boda i na korak se primakli 11-plasiranom Zadru. U društvu davljenika nalazi se i Cibalia, današnji protivnik momčadi Miroslava Blaževića. Eventualna pobjeda pokraj Bosuta Pjesnicima bi značila poravnanje s Vinkovčanima i napokon nešto optimističniji pogled u budućnosti.

Upravo je na taj bijeg sa samog začelja Blažević bio koncentriran još u osvrtu na dvoboj s Dinamom. "Nisu ovo obična tri boda, nego tri boda osvojena protiv najbolje momčadi prvenstva. Sada smo dobili pobjednički mentalitet i nećemo stati. Nećemo još dugo biti zadnji."

Bijeli su u posljednjem kolu prošle sezone u Vinkovcima slavili rezultatom 2:0, u strijelce su se tada upisali Frljužec i Jurendić. Potonji je zbog ozljede out do kraja polusezone, a dvoboj u Vinkovcima preskočit će i Nadarević i Djengoue. Nakon što su njegove trupe svladale Dinamo Ćiro danas ima novi motiv - stići do prve gostujuće pobjede u ovoj sezoni.

Nedostaju: Nadarević, Djengoue (kartoni), Jurendić (ozljeda)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.12.2012. u 14:55
    zanimljivi derbiji začelja-kiksevi su skupi
    Obrisan korisnik
  • Hektor33301.12.2012. u 11:43
    Ajmo Zadre ;)
    Hektor333

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Izdvojeno