Košarka

Petrović: "Utakmica nam je zorno pokazala gdje smo u odnosu na ovakvog suparnika"

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • četvrtak, 06.12.2012.
Petrović: "Utakmica nam je zorno pokazala gdje smo u odnosu na ovakvog suparnika"
Foto: Kristijan Komarica

Sudar s Olympiakosom donio je Cedevitin oproštaj od šansi za prolazak u Top 16 Eurolige, a kako je Aleksandar Petrović otkrio nakon utakmice, bio je i dobar pokazatelj koliko njegova momčad trenutno može protiv suparnika ovakvog ranga. Poslije onoga što je vidio s klupe, Petrović je kazao da će izvući pouku i u ozbiljnijim utakmicama, onima u kojima će se tražiti pobjeda, koristiti samo igrače na koje ozbiljno računa...

Posljednji ovosezonski euroligaški ogled u Domu Dražena Petrovića okončan je Cedevitinim porazom i gubitkom male nade da je moguć prolazak u drugi krug, ali Aleksandar Petrović istaknuo je da su mu u prvom planu bile druge stvari. Olympiakos je bio prejak, slavio je s 84:62, pružajući treneru zagrebačkih Crvenih solidnu sliku na koga se isplati osloniti u utakmicama koji slijede.

Aco Petrović osvrnuo se i na mogući ostanak Mickaela Gelabalea, ističući da bi to puno značilo njegovoj momčadi, osobito s obzirom na probleme Marka Tomasa: "U ovoj konstelaciji snaga Gelabale je izuzetno bitan igrač za nas, Marko nikako da se stabilizira na fizičkom planu."

Naravno, sada će sva pozornost biti usmjerena ABA ligi, bez obzira što još čeka posljednje kolo Eurolige, idućeg petka u Vitoriji, kod Caje Laboral.

"Moram biti diplomat, ali ne mogu kriti neke stvari koje su očigledne. Iz aspekta statusa kvalitete nekih igrača, mislim da je ova utakmica zorno pokazala gdje se u ovom trenutku nalazimo protiv ovakvog suparnika, prvaka Europe i ekipe koja nije izgubila 40 ili 50 dana", osvrnuo se Aco: "Žao mi je što smo počeli popuštati na sve strane kada smo izašli iz zonske obrane - kada nismo imali energije za branjenje centralnog picka Spanoulisa, oni su to fantastično kažnjavali u svakom napadu."

"Kada trener nekoga ne stavi u igru, bio to Maljković ili netko drugi, lako je nazvati menadžera i reći da te trener nije stavio, a druga je percepcija kada izađeš na teren i sudariš se sa svojom nemoći. Ovo nije meni otkrilo previše toga jer pratim ovu momčad već nekoliko mjeseci. Sada će nas čekati utakmice koje ćemo morati dobivati i postoje stvari koje moramo mijenjati", nastavio je Petrović.

"Mi nažalost igramo samo s jednim playmakerom, što se osjeti kada naletiš na protivnika kao što je Olympiakos, koji 40 minuta melje, pritišće na skoku u napadu i drugdje", istaknuo je Cedevitin trener, dodajući da je taj jedini Vlado Ilievski, dok Marquesa Greena ne vidi kao kandidata za ozbiljnu minutažu.

Vlado Ilievski: "Zaslužena pobjeda Olympiakosa, mi smo igrali dobro na momente, u prvom poluvremenu, a u drugom smo nekako prelako ispustili konce iz ruku i dozvolili protivniku da se odvoji na 15 razlike. Kao što nam je trener rekao, puno malih grešaka na euroligaškom nivou znači puno, vidjeli smo da je Olympiakos bio spreman da kazni svaku našu grešku i razlika na kraju je realna."

"Mi se moramo okrenuti našem prvom cilju, Jadranskoj ligi. U nedjelju je Cibona, do tada ćemo sigurno popraviti neke stvari - još smo na početku s novim trenerom, vidim napredak i pozitivnost, ne sumnjam da će sve doći na svoje mjesto. Nadam se da ćemo s jednom utakmicom tjedno biti još gladniji nego sada i da ćemo imati još više želje da izađemo na teren i 'pojedemo' protivnika."

"S klupe sam vidio da nam fizička priprema šepa, premalo trčimo i Olympiakos nam je u tome dao lekciju. Oni ne posustaju, taj mentalitet se teško dobije ili nauči, ali definitivno moramo promijeniti u našim glavama neke stvari, svatko treba misliti o onome u čemu je u minusu."

"U utakmicama koje moramo dobiti držat ću se jezgre momčadi", najavio je Aco: "Ovog trenutka Ilievski jedini ima organizaciju igre na svojim plećima, a vrhunske momčadi imaju po dva ili tri playmakera. Green ne funkcionira na način na koji bi trebao funkcionirati, nije klinac i morao bi odrađivati posao kao profesionalac, na korektan način - no, igra nam strahovito pada kada je na parketu."

Vraćajući se na odigrano protiv aktualnih europskih prvaka, Petrović se osvrnuo i na jako malo prekršaja, 13 ukupno, a ni u jednoj četvrtini više od četiri: "U dva navrata kad smo bili bez faula nismo zaustavljali kontre, ali ne bih htio da u tom kontekstu budemo previše kritični. Kada naletite na nekoga iz druge kategorije kao da ste u knock-downu, vjerojatno je zbog toga došlo do pada agresivnosti."

Olympiakosov trener Georgios Bartzokas bio je zadovoljan kako je njegova momčad došla do onog što se i očekivalo: "Ovo je šesta pobjeda u nizu za nas, a četiri puta slavili smo u gostima, što nam je vrlo bitno. Cedeviti je ova utakmica bila kao finale, očekivali smo čvrstu momčad, što se i dogodilo, osobito u prvom poluvremenu."

"Nakon prve dvije minute treće četvrtine naša reakcija je bila zbilja dobra i s time sam zadovoljan. Trebamo završiti ovu rundu natjecanja protiv Milana i biti spremni za Top 16, gledati utakmicu po utakmicu da ostvarimo naš cilj", dodao je Bartzokas, spominjući i zbog čega je njegovoj momčadi ovog puta bilo puno lakše nego kada su se s Cedevitom sreli kod kuće.

"Iza dva poraza u nizu, protiv Efesa vani i Žalgirisa u našoj dvorani, ta nam je utakmica imala težinu finala, pritisak s tribina bio je jako velik. Nakon što smo to dobili, vidjeli su se naša kvaliteta i karakter u naredne dvije utakmice, pokazali smo ih protiv Milana i Caje Laboral", zaključio je trener aktualnih europskih prvaka.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Cedevita62:84Olympiakos
Anadolu Efes76:91Baskonia
Armani Milano65:67Žalgiris
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.12.2012. u 08:53
    Aco nam je valjda želio pokazati koji igrači nisu dobri !!?? Poslao je na parket ludilo petorke da glupoj publici zorno pokaže ko nemože a ko može. Ma vidjeli smo mi ko ne može i pogotovo ko je za ovaj nivo igre. ON NEMOŽE.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.12.2012. u 08:41
    Ovdje se definitivno vidi trenerova ruka :)... kakve izmjene??? kakve petorke???kakva obrana??? Sramota, taman kada su se poceli dizati oni potpisu Acu varalicu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.12.2012. u 08:18
    Očekivano sad su grci zaigrali ozbiljnije košarku i pokazali Cedeviti di joj je misto. S ovakvim trenerom i rosterom igrača oni nemaju tamo što tražiti.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.12.2012. u 08:16
    Znači nevaljaju igrači !? Pa kako su onda ti isti igrači dobili Žalgiris ? Aha... pa trener je bio Maljković. One petorke iz drugog poluvremena su bile za popizdit. Dragi Aco to ti nikako nije dobro . Več si razjebao svlačionicu .
    Obrisan korisnik
  • Picek07.12.2012. u 06:26
    utakmica mu je trebala pokazati da je klaun od trenera i da u euroligi nema što tražiti. viša liga za njega, njegov limit je eurokup. taman da ima i MJ-a u ekipi..
    Picek