Košarka

Video: Cedevita izgubila i teoriju, Olympiakos prejak za hrvatske euroligaše

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • četvrtak, 06.12.2012.
Video: Cedevita izgubila i teoriju, Olympiakos prejak za hrvatske euroligaše
Foto: FaH

Košarkaši Cedevite oprostili su se od teoretske mogućnosti za proboj u drugi krug Eurolige. Nada objektivno nije bila velika, a hrvatski predstavnici u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju su svoju posljednju šansu izgubili u ogledu s Olympiakosom, aktualnim europskim prvakom, u Domu Dražena Petrovića. Sve je bilo jasno poslije treće četvrtine, uz gostujuće rješenje susreta u tih 10 minuta...

Cedevita je izgubila i posljednju nadu da će u posljednja dva kola prvog kruga izboriti Top 16 Eurolige. Poslije prošlotjednog domaćeg poraza od Anadolu Efesa, izgledi momčadi Ace Petrovića nisu bili veliki, trener zagrebačke momčadi to je i priznao poslije te utakmice, a ovog četvrtka stigla je potvrda protiv trenutno još jačega suparnika.

Olympiakos je u glavni hrvatski grad došao u izvrsnoj formi, što su protiv zagrebačkih Crvenih potvrdili slaveći s 84:62. Sve je prelomila treća četvrtina, s bijegom gostiju do 16 poena prednosti uoči posljednjih 10 minuta.

Tomasa muči kvadriceps

Aco Petrović ovog četvrtka nije mogao računati na Marka Tomasa, koji je na treningu dan prije susreta osjetio bol u kvadricepsu lijeve noge i nije bio u sastavu protiv branitelja naslova. Petrović se nadao da bi Tomasa mogao koristiti u obrani protiv Vassilisa Spanoulisa, ali kako od toga nije bilo ništa, Cedevitinom treneru preostaje nada da se ne radi o ozbiljnijoj ozljedi.

O čemu je točno riječ, doznat će se nakon pregleda.

Prije toga, Cedevita nije odigrala sjajno ni u prvih 20 minuta. Ipak, bilo je dovoljno pozitivnih razdoblja da bi na poluvrijeme otišli sa samo tri poena zaostatka, s 40:37 za goste iz Pireja.

Početak je bio vrlo obećavajuć za zagrebačke Crvene, uz četiri poena Wrighta i tricu Ilievskog u odmaku do 9:2 u četvrtoj minuti, ali poslije zagrijavanja u ranoj fazi utakmice, kada su imali nekoliko promašaja iz reketa, ubrzo su krenuli i aktualni europski prvaci. Olympiakos se prvo vratio u egal, pa Spanoulisovom tricom poveo s 14:11 u osmoj minuti, da bi ih sedam poena Perperogloua u kratkom razdoblju odvelo do 21:16 potkraj prve dionice.

Nakon prvih 10 minuta gosti su vodili s 21:18, a početak druge četvrtine bio im je jednako dobar kao završnica prve, s još pet Perperoglouovih poena na putu do 30:21 u 13. minuti. Bez mogućnosti da njegova momčad obrani previše, Aco Petrović prvo je uveo Baždarića kako bi probao usporiti Perperogloua, što rano u četvrtini nije uspjelo Gelabaleu, a u 16. minuti postavio je zonu, s kojom se Cedevita prošlog tjedna vratila u igru protiv Anadolu Efesa.

Tako je bilo i ovog puta, prvo s nekoliko Olympiakosovih promašenih otvorenih vanjskih šuteva, a potom s dvije dobre obrambene reakcije Jusufa Nurkića, kojeg je Petrović prvi put poslao na parket tri i pol minute do kraja prvog poluvremena. Nurkić je prvo presjekao gostujuće dodavanje, a napad kasnije zaustavio Antića pod košem, iniciravši potpuno hvatanje priključka krajem druge dionice. Nakon polaganja Ilievskog pet sekundi do 15-minutnog predaha, Cedevita je došla na samo -3.

Prvo Cibona, potom završetak Eurolige

Prije nego se oproste od svoje prve euroligaške sezone, Cedevitine igrače još čeka gostovanje u Vitoriji, kod Caje Laboral, koju vodi Žan Tabak. Taj susret na rasporedu je za osam dana, 14. prosinca, ali Petrovićeva momčad će prije toga imati i važniji nastup.

U nedjelju u 17 sati ponovno će biti u Domu Dražena Petrovića, ovog puta kao gosti, u ogledu s Cibonom u 12. kolu ABA lige.

Gosti iz Pireja otvorili su treću četvrtinu bolje od Petrovićeve momčadi i ubrzo povećali na sedam poena prednosti, a nakon što se Cedevita neko vrijeme držala na približnom zaostatku, novi Olympiakosov nalet stigao je u 26. minuti. Mini-serijom od 5:0, aktualni europski prvaci povećali su na 55:44, poravnavajući svoju najveću prednost u dotadašnjem tijeku utakmice, ali nisu se zaustavili na tome.

Sa šest poena Kylea Hinesa i tricom Martynasa Gecevičiusa, kada je Cedevita u obrani ponovno bila na "čovjeku", Olympiakos je u završnici četvrtine povisio svoju prednost na 64:48, s koliko se ušlo u posljednjih 10 minuta. Zagrebački Crveni nisu uspjeli napraviti puno nakon što su pet minuta do kraja treće dionice bili na šest poena zaostatka (50:44), pa je jedino pravo pitanje ostalo s koliko će ova utakmica završiti.

U posljednjoj dionici, gosti su do najveće prednosti stigli krajem utakmice, tricom Spanoulisa za 84:60 20-ak sekundi prije završne sirene. Sa sve slabijim Cedevitinim otporom kako se susret bližio kraju, gostima tada više ništa nije išlo teško.

Spanoulis je na koncu bio najefikasniji u pobjedničkoj momčadi, s 14 poena, po pet skokova i asistencija. Stratos Perperoglou je završio s 12 poena i šest asistencija, a Georgios Printezis s 11 poena i sedam skokova.

Cedevitu je s 14 poena vodio Vlado Ilievski, dok je preko 10 imao još jedino Bracey Wright, koji je svih svojih 11 poena zabio do sredine druge četvrtine.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Cedevita62:84Olympiakos
Anadolu Efes76:91Baskonia
Armani Milano65:67Žalgiris
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.12.2012. u 08:14
    olympiakos je ozbiljna košarkaška ekipa koja poštuje osnove košarkaške igre što se vidi iz njihove statistike svi igrači strijelci , lopta ide uvijek na igrača koji je slobodan i gdje nema sebičnosti i spika ko je najveća faca u ekipi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.12.2012. u 00:54
    našim klubovima treba zabranit igrat europske utakmice. hvala bogu dogodine bez predstavnika u euroligi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.12.2012. u 23:32
    kakvo nekontrolirano izivljavanje i nedisciplina uz smijesnu obranu. Dobro dosao nazad Aco!!! On moze nekoga dobiti samo ako mu ekipa pogodi 20 trica, ovo je bilo tuzno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.12.2012. u 21:56
    prvo poluvrijeme je bilo čak i zanimljivo, ali aco je prodao utakmicu sa zonom i forsanjem baždarića i greena, jer mu je očito plan bit što spremniji da razvali cibonu u nedjelju
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.12.2012. u 21:24
    nabolji trenutak utakmice je bio kad je Andrić na kraju utakmice odlazio na klupu a dvorana mu zviždi i j*** m****, uglavnom treba biti realan ipak su oni prvaci Europe i puno skuplja i kvalitetnija ekipa, inače Aco je rekao da je Greenu odzvonilo i da intenzivno traže novog playa
    Obrisan korisnik