Košarka

Tabak preporodio Caju Laboral, Španjolci u igri do posljednjeg kola

Branimir Korać • petak, 07.12.2012.
Tabak preporodio Caju Laboral, Španjolci u igri do posljednjeg kola
Foto: EPA

Košarkaši Caje Laboral upisali su vrlo važnu pobjedu na gostovanju u Istanbulu kod Anadolu Efesa. U susretu u kojem im je igrala samo pobjeda visoko su slavili 91:76 uz odličnu igru i očito sve veće samopouzdanje...

Žan Tabak je u kratkom vremenu napravio sjajan posao s Cajom Laboral. Kada je preuzeo momčad, igrači su psihološki bili na totalnom dnu, razbijeni su u Kaunasu i jednom od najtežih poraza u Euroligi, a onda se situacija počela mijenjati. Polako se momčad dizala i od tog poraza kod Žalgirisa niže samo pobjede.

Na gostovanju u Istanbulu nisu imali izbora. Njima je to bila puno važnija utakmica nego Efesu koji je već osigurao prolaz, međutim važnost utakmice sa sobom nosi i pritisak, posebno kada te poraz izbacuje iz igre za prolaz.

Pritisak na igračima Caje se nije osjetio, odradili su odličnu utakmicu i to posebno u napadačkoj fazi. Bili su šuterski raspoloženi, smireni s linije slobodnih bacanja i vrlo dobri u skoku što im je na kraju donijelo visoku pobjedu.

U drugoj polovici prvog poluvremena počele su se javljati naznake kako bi Španjolci mogli do vrlo važne pobjede. Tu se Caja po prvi puta uspjela malo odvojiti i serijom 6:0 otići na 33:26. Stečenu prednost bez većih problema uspjeli su gosti iskontrolirati do kraja prvog poluvremena koje je završeno s njihovim vodstvom 38:34 nakon što je Savanović u samom finišu poluvremena tricom uspio smanjiti zaostatak.

Još jedna serija 6:0 sredinom treće četvrtine donijela je Caji po prvi puta dvoznamenkastu prednost (53:41), domaćin je uspio smanjiti na minus šest do kraja tog razdoblja igre, pet minuta prije kraja polaganjem Balbaya približiti se na 71:66, ali bliže od toga nisu mogli. U naredne četiri minute Caja Laboral radi seriju 17:6, u čemu veliku ulogu igraju Heurtel i Nocioni te rješava pitanje pobjednika.

Završilo je 91:76, zasluženom pobjedom gostiju koji tako dolaze i do treće pobjede u skupini i nakon posljednjeg kola u kojeg dočekuju Cedevitu, bit će poznato prolaze li u Top 16 ili je buđenje ipak prekasno došlo.

U ovom susretu Caju su predvodili Thomas Heurtel s 22 poena i Maciej Lampe sa 17 poena i sedam skokova. Kod Efesa je izostao dobar učinak Jordana Farmara, a na višoj razini bili su tek Saša Vujačić s 21 poenom i Semih Erden sa 17 poena i sedam skokova. Stanko Barać je igrao sedam minuta i ostao bez poena (0/1 za dva, 0/1 za tri) uz tri izgubljene lopte i dva prekršaja.

Euroliga, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Cedevita62:84Olympiakos
Anadolu Efes76:91Baskonia
Armani Milano65:67Žalgiris
1Žalgiris 82+111
2Olympiakos 82+51
3Anadolu Efes 55-2
4Baskonia 46-29
5Armani Milano 37-7
6Cedevita 28-124

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.12.2012. u 10:21
    Priča mjeseca Eurolige je TABAK !!! Evo možda dobivamo još jednog vrhunskog trenera.
    Obrisan korisnik