Košarka

Vujčić: "Svi su igrači imali opcije za otići, a nitko nije želio. Ponosan sam što sam dio ove momčadi"

S Gripa:Bernard Jurišić • petak, 04.01.2013.
Vujčić: "Svi su igrači imali opcije za otići, a nitko nije želio. Ponosan sam što sam dio ove momčadi"
Foto: Bruno Karadža

Burnu 2012. godinu splitski košarkaški klub je ostavio iza sebe, a na Gripama se opet probudila vjera da dolaze ljepši dani i bolja budućnost. Juniori su u Barceloni, seniori kreću u Zagreb, a splitski dres u subotu će prvi put obući i zlatni junior Dominik Mavra...

Burno je zavšila 2012. godina za KK Split, klub je visio na tankoj niti stečaja, no uz financijsku pomoć Grada splitski je klub preživio. Borba još nije završena, slijede pregovori s vjerovnicima i o njihovom razumijevanju ovisit će konačan uspjeh "spašavanja".

Blagdansko vrijeme bez utakmica zaliječilo je rane dobro izranjavanim splitskim igračima, a dolazak 18-godišnjeg braniča Dominika Mavre trebao bi malo popuniti "tanka" mjesta u rotaciji Žutih. 2013. godinu Splićani otvaraju gostovanjem kod Cedevite.

"Zdrave osnove za buduće poslovanje"

Uz Erjavca i Vujčića na prvom druženju s novinarima u 2013. godini pojavio se i direktor Boran Vukasović:

"Želim izvijestiti u ime kluba da je 31. prosinca održana izvanredna sjednica uprave u širem sastavu i donesene su važne odluke. Dvije su smjernice - barem 50% svih dugovanja ćemo inzistirati da se pretvori u dionice i druga stvar - potpuna transparentnost prema Gradu u smislu financija. Naš cilj je predati klub u kristalno čistom stanju novom vlasniku nakon preoblikovanja i staviti klub na zdrave osnove za buduće poslovanje."

Vjerovnicima se duguje oko 5 milijuna kuna, ali točan iznos će se znati tek kad se odblokira račun i saznaju obračunate zatezne kamate. Uspjeh preoblikovanja i opstanka kluba ovisi o razumijevanju vjerovnika:

"Ima u puno situacija umnoženih iznosa zbog kamata i blokade računa zbog kojih idu zatezne kamate. Nadamo se da će nam i vjerovnici dati ruku da ovo uspješno dovedemo do kraja."

"Pobijedili smo ih u prvoj utakmici, zašto se ne bismo nadali da možemo i u drugoj? Idemo kod momčadi koja je favorit natjecanja, svaka im je utakmica borba za Final Four i Euroligu i znamo što nas čeka. Mi imamo svoje ciljeve, svoj način igranja, želimo se nametnuti i do kraja držati utakmicu u egalu", kazao je trener Žutih Mladen Erjavec.

Splićani su se u Zagreb zaputili s desetoricom igrača, neće moći računati na juniore Marinellija, Jukića i Ivana Bendera koji su na NIJT turniru u Barceloni, a Vukovića još uvijek muče stopala. Ostali su uglavnom zaliječili svoje problem(čić)e.

"I Cedeviti je pauza dobro došla, doveli su neke nove igrače, radili s novim trenerom. To su super kvalitetni pojedinci koji znaju što hoće i nisu bez razloga favoriti za sve trofeje ove sezone. Ne smijemo ući u jurnjavu s njima, otvoreni teren im je najjača strana. Moramo im zatvoriti tranziciju, kontrolirati obrambei skok i ne dozvoliti im lagane poene. Nadam se da će nas pratiti šut".

Splićani će u Zagrebu "pokupiti" još jednog talentiranog košarkaša koji će se na Gripama pokušati transformirati iz talenta u igrača:

"Mavra će nam se priključiti u Zagrebu, vidjet ćemo u kakvom je stanju. Imao je manju ozljedu krajem godine, ali imamo informacije da je sve u redu. Priključit će našim treninzima pa ćemo vidjeti", zaključio je Erjavec.

O Mavri je nekoliko riječi rekao i sportski direktor Nikola Vujčić:

"Potpisali smo zlatnog juniora, momka za kojeg smatramo da nam može pomoći u budućnosti. To su potezi koji su kompatibilni sa strategijom kluba, da pokušamo dovesti što više talentiranih igrača što ranije. Radimo na dolasku još nekih, ali to ćemo dogovarati tek za ljeto. Drago mi je što smo uspjeli dovesti Mavru da nam pomogne na pozicijama jedan i dva, iako je mlad mislim da nam može pomoći. A i mi njemu."

Mavra je prije dvije sezone bio jedan od glavnih igrača Zagreba u osvajanju juniorske Eurolige, a ove godine će se u euroligašku elitu pokušati probiti i splitski juniori:

"Juniori su otišli na turnir koji je vrlo bitan za klub i njegovu promociju. Pojačali smo momčad s tri mlada reprezentativca, Gulama i Gabrića iz Jollyja i Luku Božića iz Bjelovara kojeg bismo voljeli i zadržati u našem klubu. Otišli smo u Barcelonu sa šest brončanih reprezentativaca sa Svjetskog prvenstva i vjerujem da ćemo se prezentirati u lijepom svjetlu."

Cedevita će u subotu biti prvo ovogodišnje seniorsko iskušenje:

"Cedevita je imala nekoliko kikseva u ABA ligi dok su igrali Euroligu, teško je gurati taj ritam. Visi im Euroliga, nemaju više pravo na kiks i znamo da bi za njih bila katastrofa izgubiti utakmicu od Splita. Svjesni smo toga i pokušat ćemo ih iznenaditi, idemo odigrati kvalitetnu utakmicu i dati sve od sebe. Nećemo se predati."

Vujčić se uspio nešto više posvetiti parketu nakon što je klub preživio opasnost stečaja. Atmosfera u svlačionici usprkos besparici bila je odlična, nakon što je klub "prodisao" osmijesi na licima još su veći:

"Atmosfera u momčadi je super, uvijek je i bila, a nakon Gradskog vijeća je još bolja. Svi su imali opcije za otići, a nitko nije želio. Ponosan sam što sam dio ove momčadi prvenstveno kao igrač, a onda i kao sportski direktor. Mislim da možemo napravit puno do kraja sezone, samo da nam Bog da zdravlje."

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

16. kolo

Szolnoki Olaj69:75Široki Brijeg
Igokea88:85Radnički
Cedevita72:75Split
Petrol Olimpija56:70Crvena zvezda
MZT Skoplje Aerodrom69:76Budućnost VOLI
Partizan74:68Cibona
Zadar65:67Krka
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.01.2013. u 15:52
    Božić ako bude dobar u Splitu kao u Bjelovaru onda su si našli igrača koji će svaku tekmu zabijat po 15+ koševa
    Obrisan korisnik