Zimski sportovi

Video: Nika Fleiss do nogu pomela jaku konkurenciju na Sljemenu, Janica u cilju bez štapa

Ana Legradi • nedjelja, 06.01.2013.
Video: Nika Fleiss do nogu pomela jaku konkurenciju na Sljemenu, Janica u cilju bez štapa
Foto: FaH

Nakon tri godine pauze utrka legendi vratila se na zagrebačko Sljeme. Utrka je bila humanitarnog karaktera, a po rasporedu je održana u nedjelju na Crvenom spustu. Niz zagrebačku goru su se spustila najpoznatija imena svjetskog skijanja.

Humanitarna utrka skijaških legendi ove se godine vratila u program Vip Snow Queen Trophyja nakon dvije godine pauze, pod pokroviteljstvom tvrtke "dm". Donacija od utrke bit će dodijeljena u obliku godišnjih zaliha higijenskih i kozmetičkih proizvoda za Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

Fleiss bolja od Müllera

Pobjednica ove humanitarne utrke je Nika Fleiss, u finalu je pobijedila Švicarca Petera Müllera, najstarijeg sudionika utrke. Na putu do konačne pobjede Nika je bila bolja od Špele Pretnar, Kristiana Ghedine i Thomasa Sykore. Müller je do finala pobijedio Bojana Križaja, Uršku Hrovat i Marca Girardellija, koji je u utrci za treće mjesto bio bolji od Sykore.

Janica Kostelić u cilj ušla bez štapa

Janica bez priprema

Janica Kostelić je priznala prije utrke da nije prošla nijedna vrata na skijama još od zadnje utrke legendi 2010. godine. Janica kaže da ne provodi puno vremena na skijama, zbog zdravlja i prošlih ozljeda, nego da samo katkad nakratko skija kad padne svježi snijeg, jer joj je to užitak.

Iako su Janica Kostelić i Ana Jelušić ispale u prvom krugu u odmjeravanju snaga protiv Tamare McKinney i Horvat, učinile su to na vrlo efektan način. Najprije je Janica ponovno izgubila štap i rukavice tijekom vožnje, kao u legendarnoj utrci na Sljemenu prije šest godina, a potom ih je Ana pokupila sa staze i vratila ih Janici u ciljnoj ravnini. Na taj način su simbolički okončale tzv. "sljemensko prokletstvo", zbog kojeg su hrvatske skijašice i skijaši već puno puta bili nadomak pobjede, ali im je ona svaki put izmaknula nesretnim spletom okolnosti.

Ukupno 16 sudionika utrke legendi u svojim su blistavim karijerama osvojili ukupno 52 medalje na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama, 19 olimpijskih medalja, deset velikih Kristalnih globusa i 27 malih Kristalnih globusa. Zajedno su ostvarili više od 200 pobjeda u Svjetskom kupu i gotovo 500 plasmana na pobjednički podij.

Natjecatelji iz cijelog svijeta

Tamara McKinney osvojila je veliki Kristalni globus prije točno 30 godina, kao prva Amerikanka u povijesti Svjetskog kupa. Tamara je prvi put u Zagrebu, a posebno joj je lijepo kada sretne svoje kolege iz natjecateljskih vremena jer ih smatra svojom skijaškom obitelji.

Špela odradila samo suhe pripreme

Špela Pretnar je poručila prije utrke da bi ljubitelji skijanja trebali imati razumijevanja za njezinu lošu formu, s obzirom da već dugo ne skija, a trenira samo po stanu jureći za svojim dvogodišnjim sinom.

Švicarac Peter Müller najstariji je sudionik utrke legendi, a u Zagreb je stigao bez skija zato što, kako kaže, nisu stale u mali zrakoplov kojim je doletio, pa se nadao da će mu ih netko posuditi. U Müllerovo doba skijalo se na skijama od preko dva metra, čega se prisjetio i Bojan Križaj.

Ljubitelj Zagreba i Sljemena, Talijan Alberto Tomba, doputovao je u dobroj formi, ali na Sljemenu je ipak zakočio skiju. Najtrofejniji sudionik utrke legendi je Marc Girardelli, osvajač pet velikih Kristalnih globusa, koji je rođeni Austrijanac, ali je nastupao za Luksemburg. Girardelli se prisjetio kako mu je prvu pobjedu u karijeri ispred nosa oteo današnji gost Crvenog spusta, Slovenac Bojan Križaj, koji je tada bio na vrhuncu karijere, a Girardelli tek mladi skijaš u naletu.

Nastup na utrci legendi su obilježili Slovenac Matjaž Vrhovnik, austrijski olimpijac Hans Enn, slovenska olimpijka Alenka Dovžan i još jedan slovenski olimpijac Jure Košir.

Opuštena atmosfera na utrci

Utrka je održana u vrlo opuštenoj i zabavnoj atmosferi, a završio ju je direktor organizacijskog odbora Vedran Pavlek, koji se sam spustio niz slalomsku stazu, a u cilju simbolično pokazao i startni broj Ante Kostelića-Gipsa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.01.2013. u 03:33
    Janice legendo! Svaka čast djevojko ,zadužila si nas :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.01.2013. u 22:52
    pfffff...aj zamisli skijas se lagano sljemenom kad ono pokraj tebe janica laganini prolazi...boginja!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.01.2013. u 22:25
    svaka cast onima koji su organizirali sve ovo u 3 dana,ali povracalo mi se sve ovo hvaljenje toga kao da smo neznam svjetsko prvenstvo u nogometu organizirali!!bruno kovacevic i onaj modrić milijun puta istu recenicu-dobra organizaija!stavio radje na rtl sapunicu.
    Obrisan korisnik