SP 2013 - Završnica, četvrtfinale, 23.01.2013, 20:45 h
Danska
Danska 28:26 Mađarska
Mađarska

Danska "razbila" Mađare u prvom dijelu, ali do polufinala stigla tek u infarktnoj završnici

Ivan Dominik • srijeda, 23.01.2013.
Danska "razbila" Mađare u prvom dijelu, ali do polufinala stigla tek u infarktnoj završnici
Foto: EPA

Nakon Slovenije i domaćina Španjolske treći polufinalist Svjetskog prvenstva u rukometu jest reprezentacija Danske. Wilbekove trupe svladale su jaku i neugodnu Mađarsku predvođenu Laszlom Nagyom, "razbivši" je u prvom poluvremenu i zadržavši rezultatsku prednost do kraja dvoboja...

Utakmica dviju vrlo jakih reprezentacija i kvalitetnih ekipa, Danske i Mađarske, počela je mnogo bolje za Nordijce. Momčad Ulrika Wilbeka ušla je u susret serijom od 3:0 u uvodnim minutama, a Mađarska je svoj prvi gol zabila tek u osmoj minuti zahvaljujući svojoj najvećoj zvijezdi i ponajboljem igraču, legendarnom Laszlu Nagyu.

Međutim, potom je Danska opet zaredala s tri manje serije od po dva i tri pogotka, dok su Mađarsku u utakmici držali isključivo sjajni Nagy i srednji vanjski Gabor Csaszar, pa su Danci ulaskom u posljednjih deset minuta prvog dijela vodili s velikih 10:5. Potom je za Wilbekove momke poentirao Jesper Noddesbo, a zatim je tri vezana pogotka zabio i fenomenalni Hans Lindberg te je Danska pobjegla Mađarima na golemih 13:5 pa i 14:7 jer su dva svoja pogotka za Mađare zabili Harsanyi i Nagy.

Tamas Mocsai brzo je odgovorio Niklasu Landinu Jacobsenu na drugoj strani zabivši mu za 14:8, no potom je krenula i igra gol za gol koja je više tada odgovarala Dancima i kojom su Danci do odmora stigli do velike prednosti od 18:11.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Nastavak je pogotkom opet za Dansku otvorio ljevak Kasper Sondergaard, no, potom Mađari rade seriju od 4:0 i dolaze na 19:15. Mađari tada ulaze u formu i niz, Nagy igra fantastično, a Danci sve više griješe i orijentiraju se na obranu. Međutim, prednost im se sve više "topi" i Mađarska ubrzo dolazi na samo "minus tri". Golom Gabora Csaszara momčad Lajosa Mocsaija dolazi do rezultata 25:22 na samom ulasku u zadnjih deset minuta utakmice.

Danskoj se sve više kontrola otimala iz ruku, a Mađarska je igrala sve bolje, borbenije, jače - fanatično. Nagy i Csaszar doslovno sve preuzimaju u svoje ruke i zabijaju potom tri vezana pogotka, dok su Dance u prvom redu održavali "u plusu" lijevi vanjski, visoki sjajni mladić Nikolaj Markussen, Lindberg i Anders Eggert Jensen.

No, unatoč svom trudu Mađara i odgovaranjem sa svoja dva pogotka na svaki gol Danaca, Wilbekova momčad ipak do kraja susreta održava prednost, premda su Mađari u nekim trenucima u samoj završnici bili i na samo jednom zgoditku zaostatka. Pogotkom Nagya u 59. minuti bilo je 27:26 za Dansku, ali onda odluku donosi odlični Henrik Molgaard, koji s igračem manje svoje ekipe zabija za konačnih 28:26, a Mađarska se potom više nije uspjela vratiti jer vremena nije bilo.

U drugom poluvremenu Mađarska je bila bolja s 15:10, ali nije uspjela polučiti veliki preokret te je Danska uz dosta poteškoća i borbe naposljetku uspjela iskontrolirati susret i pobjedom od dva gola razlike proći u polufinale.

A do njega su je predvodili fenomenalni Hans Lindberg s deset pogodaka iz isto toliko pokušaja te Anders Eggert Jensen, koji je dodao pet golova. Kod poraženih Mađara Laszlo Nagy i Gabor Csaszar s osam, odnosno četiri zgoditka nisu uspjeli spasiti svoju ekipu, dok su po četiri gola dodali još Harsanyi i Kornel Nagy. Za Dance je također briljirao izvrsni vratar Landin Jacobsen s čak 18 obrana i 42 posto uspješnosti, dok su kombinirano mađarski vratari, Roland Mikler i Peter Tatari, "skinuli" 13 lopti pobjedničkoj momčadi Danaca.

SP 2013 - Završnica

četvrtfinale

Rusija27:28Slovenija
Španjolska28:24Njemačka
Danska28:26Mađarska
Hrvatska30:23Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mihalj24.01.2013. u 11:37
    ljudi kaže se obrana, ne oDbrana
    Mihalj
  • Obrisan korisnik24.01.2013. u 10:21
    lindberg je jebeno opasan! moramo donekle uštopati dansku kontru, jer će nas u suprotnom taj lindberg 'ubiti'[email protected] to. ne razumijem ljude koji tako lako padnu u euforiju (ili depru)!jbt...pa nije danska alžir, da možemo reći da ćemo ih samljeti! imaju super repku, dugu klupu, uigranost... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • nido24.01.2013. u 00:17
    Nikada ne bih rekao da cemo satrati Dance a pogotovo u ovim trenutcima kad je Hrvatska mrtva od umora, klupa kratka. Bit ce jako tesko odrzati ovu fantasticnu odbranu koja je prejaka, koncentrirana, cvrsta, inteligentna. Umor je veliki protivnik. Dakle treba odrzati super odbranu protiv brzih... [više na forumu]
    nido
  • Josippo23.01.2013. u 23:44
    danci nisu prljavi kao francuzi! zato je lakshe igrati protiv njih. Zato cemo ih satrati! Sa Vukovicem imamo vishe opcija u obrani i napadu! Mogu se tako Duvnjak i obrana malo odmarati! Jako vazan igrac!
    Josippo
  • Obrisan korisnik23.01.2013. u 23:25
    I njih ćemo pojest!!!
    Obrisan korisnik