SP 2013 - Završnica, četvrtfinale, 23.01.2013, 19:00 h
Španjolska
Španjolska 28:24 Njemačka
Njemačka

Odlični Aguinagalde, Tomas i Sierra slomili otpor Nijemaca za mjesto u polufinalu

Zvonka Keliš • srijeda, 23.01.2013.
Odlični Aguinagalde, Tomas i Sierra slomili otpor Nijemaca za mjesto u polufinalu
Foto: EPA

Španjolska rukometna reprezentacija u samoj je završnici dvoboja u dvorani Princa Filipa u Zaragozi uspjela slomiti otpor mladih i izuzetno motiviranih Nijemaca te s četiri pogotka razlike osigurati svoje mjesto u polufinalu. Sjajni Aguinagalde, Tomas te vratar Sierra odveli su svoju momčad u borbu za medalje gdje ih već čeka hrvatski susjed, reprezentacija Slovenije.

Nakon odličnih nastupa u osmini finala Svjetskog prvenstva koje se ovih dana odvija na španjolskom tlu, domaćin smotre te ugodno i pomlađeno iznenađenje turnira snage su odmjerili u vrlo dobroj atmosferi dvorane Princa Filipa u Zaragozi.

Slavlje nad Srbima dva dana ranije te ona prava igra kakvu su Hispanosi priželjkivali i kojoj su težili tijekom priprema te od početka samoga natjecanja konačno je tu stoga mladim Nijemcima predvođenima izbornikom Martinom Heubergerom zasigurno nije lako. No, i oni sami su pobjedom nad Francuskom u skupini te onom nad Makedonijom u osmini finala pokazali kako se neće predati stoga je od 19 sati u Zaragozi svim rukometnim zaljubljenicima bila pružena prava mala rukometna gozba.

Susret četvrtine finala vrlo lijepo otvara njemački vratar Silvio Heinevetter odličnom obranom Victoru Tomasu što na drugoj strani njegovi suigrači koriste kako bi poveli 1:0. Međutim, iskupljuje se potom Barcelonin kapetan kako španjolskim navijačima tako i svojoj momčadi te odmah odgovara golom za izjednačenje. Uslijedila je tada uzbudljiva igra pogodak za pogodak u kojoj se Heinevetteru u obranama priključuje i jedan od najboljih vratara svijeta, Arpad Šterbik.

Nakon prvog vodstva Španjolske 3:2 za kojeg je ponovno zaslužan krilni igrač Tomas, nešto grublja igra u obrani koštala je njegova kolegu Alberta Entrerriosa dvominutnog predaha kojeg je hrvatski sudački par Gubica/Milošević naprosto morao dosuditi. Ubrzo potom za novo se njemačko vodstvo (5:4) pobrinuo Sven-Sören Christophersen, no sjajno raspoloženi Tomas ne dopušta suparniku da se rezultatski znatnije odvoji.

Ništa manje zanimljivo nije bilo u nastavku, obje momčadi dobrano grizu kako bi do predaha osigurale prednost, Španjolska u posljednjih desetak minuta tako ulazi s vodstvom 10:9, dok Dominik Klein u njemačkim redovima tada pokreće mini seriju za preokret rezultata i 11:10. U samoj završnici Patrick Groetzki i Christoph Theuerkauf odvode Nijemce na +2 (13:11) koje čuvaju sve do isteka 30. minute kada semafor u dvorani pokazuje njemačkih 14:12.

Uvodne minute nastavka donijele su novu odličnu obranu Jose Manuela Sierre koji je u prvome dijelu zamijenio Šterbika među španjolskim vratnicama nakon čega Valero Rivera Jr. smanjuje zaostatak svoje ekipe na 13:13, dok je sjajan Tomas zaslužan za novo poravnanje rezultata. Uslijedila je tada dobra igra domaćina koji uspijeva i preokrenuti rezultat u svoju korist za vodstvo 17:15 da bi tada Nijemci pokazali kako se nisu slučajno našli u ovom četvrtfinalnom susretu.

Nije trebalo dugo da se izabranici Martina Heubergera vrate u susret, kao ni da ponovno prijeđu u vodstvo, stoga nakon desetak minuta igre u nastavku nanovo ostavljaju svog suparnika na minus jedan (19:18).

Međutim, javlja se i budi tada sjajan Julen Aguinagalde, jedan od najboljih pivota svijeta, koji sredinom poluvremena, a potom i na ulasku u samu završnicu ovog uzbudljivog susreta naprosto vodi Španjolce sa svojih pet pogodaka, a odlična atmosfera u prepunoj dvorani Princa Filipa, kao i raspoloženi Sierra na vratima dovode ovu momčad na toliko željenih i sigurnijih 26:21.

Posljednju nadu Nijemcima nekoliko minuta prije samoga kraja dvoboja vraća Christophersen koji smanjuje njihov zaostatak na minus tri (23:26), no Rivera, Sierra i Entrerrios imali su nešto drugačije planove za sam kraj te su odveli Španjolce na 28:23, a unatoč novom pogotku Christophersena sa zvukom sirene za konačnih 24:28, Hispanosi su na domaćem terenu osigurali svoje mjesto u polufinalnoj bitci gdje ih sada već čekaju hrvatski susjedi Slovenci.

Sjajni su u redovima pobjednika bili Victor Tomas i Julen Aguinagalde koji su svaki po sedam puta zatresli suparničku mrežu, dok je šest pogodaka dodao iskusni Alberto Entrerrios. Odličan je bio i vratar Jose Manuel Sierra s 11 obranjenih lopti, dok je Šterbik nadodao dvije obrane na samome startu, a na drugoj se strani s 14 upisanih obrana istaknuo Silvio Heinevetter. Najbolji kod Nijemaca bio je, pak, Sven-Sören Christophersen koji je u poraz svoje momčadi ugradio šest golova.

SP 2013 - Završnica

četvrtfinale

Rusija27:28Slovenija
Španjolska28:24Njemačka
Danska28:26Mađarska
Hrvatska30:23Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSP 2013.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.01.2013. u 09:40
    njemci su pružili dobar otpor..švabe su to....ali ipak se vidi da su zeleni! jebeni španjolci...prošetat će se do finala, u kojem će odmorni dočekati izraubane dance ili nas. a suci će ih u finalu neviđeno gurati. cigani će do drugog naslova...u p...u materinu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.01.2013. u 23:42
    Dao bi plaču,da su Nijemci danas izbacili Španjolsku!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.01.2013. u 22:43
    Furijaa <3
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.01.2013. u 21:34
    Nemaju veze suci s ishodom utakmice, Nijemci su drugo poluvremene odigrali amaterski i bez strpljena u napadu, previše šuteva preko dva igrača, napucavanja golmana a o kontrama da ne pričam
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.01.2013. u 21:19
    Ja bih prije rekao da su suci slomili otpor Nijemaca.Bolja ekipa je ispala.
    Obrisan korisnik