Košarka

Erjavec: "Ovo je bilo ispod razine ozbiljne košarke"

Bernard Jurišić • nedjelja, 27.01.2013.
Erjavec: "Ovo je bilo ispod razine ozbiljne košarke"
Foto: Bruno Karadža

Drugi put ove sezone košarkaši Splita propustili su prigodu domaćom pobjedom pobjeći iz zone ispadanja u ABA ligi. Nakon Zadra, na Gripama je slavio i Szolnoki, na krilima svog novog američkog razigravača Jamesa Florencea. Splićani su odigrali vjerojatno najgorih 40 minuta ove sezone...

Szolnoki na Gripama su mnogi navijači Splita unaprijed ubilježili kao "sigurne bodove" koji bi Žutima definitivno riješili pitanje brige oko izbjegavanja posljednjeg mjesta i omogućili mirniju pripremu za prvenstvenu Ligu za prvaka. No, mađarska momčad neugodno je iznenadila i navijače, ali i igrače Splita puno boljom partijom od očekivane:

"Najviše sam se plašio umora zbog puno utakmica koje igramo u siječnju, tijekom tjedna smo igrali tešku utakmicu u Izraelu. Imali smo odlučnost i želju za pobjedom, obrambeno smo se pripremili za nekoliko detalja u igri Splita. Pokazalo se to jako uspješno, mislim da smo već u prvom poluvremenu propustili prigodu da imamo bolji rezultat. Odigrali smo dobru i pametnu utakmicu i zasluženo smo dobili utakmicu. Ovo će nam puno značiti za nastavak natjecanja", kazao je nakon utakmice trener Szolnokija Nenad Ašćerić.

Vujčić ozlijedio mišić

Veći dio drugog poluvremena splitska momčad bila je lišena pomoći Nikole Vujčića. Sportski direktor Žutih ozlijedio je mišić i prosjedio je veliki dio treće i čitavu posljednju četvrtinu s bandažom i ledom na nozi. Koliko je ozljeda ozbiljna saznat će se nakon detaljnijeg pregleda.

Ašćerića smo upoznali tijekom ljetnih reprezentativnih kvalifikacija, vodio je reprezentaciju Austrije u dva tijesna poraza od Repešine Hrvatske, a sad je odveo i svoju novu momčad (na početku sezone Mađare je vodio domaći trener Peter Por) do velike pobjede u Splitu:

"Vjerujem da možemo izbjeći zadnje mjesto i nikad se nećemo predati dok postoji teoretska šansa da ne budemo zadnji. Mislim da se sportski nadati, posebno s novim razigravačem kojeg smo doveli. Ne zanima me što ćemo svejedno i dogodine igrati ovu ligu, mi ćemo se sportski boriti do kraja da izbjegnemo zadnje mjesto".

S druge strane, trener Žutih Mladen Erjavec bio je vidno ljut zbog partije koju su odigrali njegovi igrači. Ovog puta nema isprike ni u bolesti, ni u energiji (Szolnoki je tijekom tjedna igrao utakmicu u Izraelu), bila je to jedonstavno loša partija splitske momčadi. Vjerojatno najlošija ove sezone.

"Kako smo danas odigrali to je ispod razine ozbiljne košarke. Otvorili prvu četvrtinu s 27 primljenih poena, to je amaterizam. Što ću pričati nakon 22 postignua poena u drugom poluvremenu? Problem je što smo izgubili još jednu utakmicu koju smo morali dobiti i to je alarm koji nas mora probuditi. Kad igramo rasterećeno dobri smo, ali kad dođe imperativ onda očito ne reagiramo dobro. Na tome moramo raditi. Danas smo bili lošiji mentalno nego tjelesno."

Splićane je iznenadio novi Szolnokijev Amerikanac James Florence, koji je utakmicu otvorio s 15 poena u prvoj četvrtini i bio neriješiva enigma za splitske braniče. S njim Szolnoki izgleda znatno bolje i njihova želja da se odmaknu sa zadnjeg mjesta više nije toliko iluzorna. Potvrdio je to i Crnogorac Sead Šehović:

"Vrlo važna pobjeda za nas, kako rezultatski tako i za dizanje samopozdanja za nastavak natjecanja. Obrambeno smo odigrali jako dobro, primili smo 22 poena u drugom poluvremeno što najbolje govori kakvu smo utakmicu odigrali. Split je odigrao loše, ali i mi smo tome razlog. Odigrali smo odličnu utakmicu."

Igrači Splita bili su prilično uzdrmani neugodnim porazom kojeg nikako nisu očekivali. Filip Kraljević uputio je ispriku navijačima:

"Odigrali smo katastrofalnu utakmicu, najgoru ove sezone. Bez pravog pristupa i energije ne može se dobiti nikoga. Ispričavam se navijačima, za ovo nema opravdanja."

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

19. kolo

Zadar73:74Cedevita
Petrol Olimpija69:63Igokea
Split62:70Szolnoki Olaj
Budućnost VOLI74:66Krka
Široki Brijeg81:89Cibona
Crvena zvezda87:72MZT Skoplje Aerodrom
Radnički78:76Partizan
1Igokea 206+156
2Crvena zvezda 188+208
3Radnički 179+124
4Partizan 1610+73
5Budućnost VOLI 1610+90
6Cedevita 1511+28
7MZT Skoplje Aerodrom 1412+1
8Petrol Olimpija 1313+8
9Krka 917-127
10Cibona 917-18
11Široki Brijeg 917-56
12Szolnoki Olaj 917-206
13Zadar 917-94
14Split 818-187

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.01.2013. u 20:00
    a ti si erjavec ispod razine ozbiljnog trenera
    Obrisan korisnik