Košarka

Svatko sa svojim problemima i s jednom željom - trofej Kupa Krešimira Ćosića

Piše:Branimir Korać • srijeda, 06.02.2013.
Svatko sa svojim problemima i s jednom željom - trofej Kupa Krešimira Ćosića
Foto: Kristijan Komarica

Dom Dražena Petrovića u srijedu i četvrtak ugostit će četiri najbolje hrvatske momčadi u borbi za osvajanje trofeja pobjednika Kupa Krešimira Ćosića. Cibona, Cedevita, Split i Zadar, svaki sa svojim problemima, ali i velikim očekivanjima ulaze u ovo natjecanje koje bi u slučaju osvajanje za neke značilo već sada uspješnu sezonu...

22. izdanje Kupa Krešimira Ćosića igra se 6. i 7. veljače u Domu Dražena Petrovića i to će biti ujedno prilika za podjelu drugog trofeja sezone nakon što je još tamo u rujnu Cibona osvojila Klupski košarkaški kup Dražena Petrovića.

Sva četiri sudionika završnice Kupa Krešimira Ćosića imaju u svojim vitrinama trofej Kupa, najviše puta su ga osvajali Cibona i Zadar koji imaju po šest titula, Split je bio pobjednik Kupa pet puta, a Cedevita jednom.

Upravo Cedevita brani naslov osvajača Kupa nakon što je prošle godine uspjela uzeti trofej finalnom pobjedom protiv Zagreba u Trnskom. Zagreb ove sezone nije uspio proći na završni turnir, u četvrtfinalu ga je zaustavila Cibona i to je jedina promjena u odnosu na prošlosezonsku završnicu.

Organizaciju završnog turnira je dobio Zagreb iako su i Splićani bili jako zainteresirani za dobivanje završnog turnira i čak se činilo da su i prilični favoriti, barem u javnosti. Na kraju je HKS ipak donio drugačiju odluku i Dom Dražena Petrovića je poprište završnih susreta.

Cedevita - Split 18:00

Prvi dvoboj završnice igraju Cedevita i Split, momčadi koje su se ove sezone sastale već dva puta i oba puta je slavio Split. Iako Cedevita ima na papiru kvalitetniju momčad i u svaki susret sa Splitom je ušla kao favorit, na terenu ke bila drugačija slika.

Oba susreta su obilovala neizvjesnosti, a Split je iskoristio Cedevitine probleme i stigao do zaslužene pobjede. I u ovaj susret Cedevita ulazi kao favorit, no Splićane se ne smije otpisati iako će nastupiti značajno oslabljeni.

Prije svega se to odnosi na neigranje Nikole Vujčića koji je srce i mozak ove momčadi, najvažniji čovjek na parketu i van njega. Vujčić ima problema s ozljedom mišića i u najgore vrijeme je preselio u liječničku ordinaciju.

No i bez njega Splićani mogu iznenaditi, imaju u svom sastavu nekolicinu igrača koji mogu uz dobar dan unakaziti protivnika, prije svih to su Mimica i Vukušić. "Ovo je jedna od najizjednačenijih završnica Kupa zadnjih godina, svi smo se međusobno pobjeđivali ove sezone. Cedevita je možda i najteži protivnik, ali već smo ove sezone dvaput pokazali da se možemo s njima nositi. Znamo kako treba igrati protiv njih, očito im ne ležimo i vjerujemo u svoje šanse. Svi se nadaju trofeju, pa tako i mi", istaknuo je Josip Sobin uoči ovog dvoboja.

U finalu će igrati?

ANKETA#483

Upravo te pobjede Splita protiv Cedevite natjerale su Aleksandra Petrovića na oprez i Cedevitin stručnjak odbacuje ulogu favorita u ovom dvoboju.

"Nismo favoriti jer nas je Split dobio u obje utakmice, pokazali su da imaju kvalitetnu igru za nas. Danas je točno mjesec dana od utakmice koju smo protiv njih izgubili kod kuće, nanijela nam je puno ožiljaka i izvukao sam zaključke iz tog i nekih drugih susreta. Nadam se da će se moji igrači sjetiti kako smo se mizerno osjećali taj tjedan i naučiti iz pogrešaka koje smo imali."

Nema nikakve sumnje da će Cedevita oprezno i bez ikakvog podcjenjivanja ući u ovaj susret, uostalom, niti nema pravo podcijeniti nikoga jer nije dokazala ove sezone na parketu da je od nekoga toliko bolja.

Petrovića muče problemi s ozljedama razigravača Ilievskog i Kitchena, potonji će vjerojatno dobiti određenu minutažu, međutim Ilievski neće moći nastupiti. U Laktašima je također igrao bez playmakera, no upisana je pobjeda i to na teškom gostovanju kod lidera ABA lige što će Cedevitu definitivno napuniti optimizmom.

Branitelja naslova zanima isključivo osvajanje trofeja, nipošto se neće zadovoljiti samo ulaskom u finale, ali protivnik je momčad koja mu najmanje odgovara od prisutnih i iako su "Vitamini" favoriti, ne može se sa sigurnošću reći da će to i pokazati na parketu. Previše loših utakmica je odigrano ove sezone, puno puta se podbacilo, napravljen je niz promjena u rosteru, promijenjen je trener i Cedevita ima sezonu podosta ispod očekivanja. Kup Krešimira Ćosića je, u klubu se nadaju, prekretnica koja će spasiti sezonu.

Cibona - Zadar 20:15

Ako Cedevita ima sezonu ispod očekivanja, što tek reći za Cibonu? Vukovima baš ništa ne polazi za rukom od početka sezone, povučeno je previše krivih poteza i gotovo nema toga što je moglo poći loše, a nije pošlo.

Od problema sa strukom, problema s izborom stranaca, standardnih financijskih muka, loših rezultata, teško je reći za nešto - da, to je zasad u redu.

Oni jednako kao i Cedevita na Kup Krešimira Ćosića gledaju kao mogućnost obrata sezone i nečeg što bi ih podiglo. Prvi protivnik je težak, uostalom u ovom trenutku za Cibonu je baš svaki težak, no u klubu su optimisti.

"Iskreno, jedva čekam tu utakmicu. Nakon subote, kada nismo bili pravi i na razini, vrlo brzo stiže novi nastup u kojem imamo priliku pokazati da je subota bila loš dan. Zadru je motivacija protiv Cibone uvijek na većem nivou nego kada igraju s nekim drugim. Očekujem neizvjesnu utakmicu, ali mislim da možemo dobiti. Definitivno bismo osvajanjem trofeja popravili sliku sezone koja nam s puno problema ne izgleda dobro", smatra Marin Rozić.

I Rozić i njegovi suigrači morat će za puno postotaka poboljšati igru i angažman ukoliko žele do trofeja. U tome bi im mogao pomoći Sandro Nicević, veteran koji je sve do prije nekoliko dana bio bez kluba, no Cibona ga je angažirala da joj pomogne u nastavku sezone.

Dosadašnji osvajači Kupa

Zadar 6 (1998., 2000., 2003., 2005., 2006., 2007.)

Cibona 6 (1995., 1996., 1999., 2001., 2002., 2009.)

Split 5 (1992., 1993., 1994., 1997., 2004.)

Zagreb 3 (2008., 2010., 2011.)

Cedevita 1 (2012.)

Očekuje se i sve bolja igra novog playa Blassingamea koji posjeduje kvalitetu, no prekratko je u klubu da bi imao toliko značajan utjecaj na podizanje igre. Ipak, iz utakmice u utakmicu bi morao rasti, a susret protiv Zadra će mu biti treći u dresu Cibosa.

Dok Cibosi čekaju da proradi novi Amerikanac, Zadrani su se neposredno uoči završnog turnira Kupa svojeg Amerikanca riješili. Chaisson Allen je napustio Zadar i nije da će se to nešto posebno osjetiti jer je dosad pokazao da nije igrač visoke kvalitete.

Odlazak Allena ne bi trebao biti toliki problem koliko izvjesno neigranje Romea Travisa, ove sezone prvog igrača Zadra. Travis ima problema s leđima i najavljeno je da će propustiti Kup što je definitivno veliki udarac za Nazorovu momčad.

"Susreti Cibone i Zadra uvijek pružaju neizvjesnost, a sada smo i mi i oni u lošem stanju. Sve ćemo napraviti da dođemo u finale jer nam ovaj Kup jako puno znači, a u finalu je sve moguće", najavio je za eZadar sportski direktor Zadra Branko Skroče.

Zadrani imaju sasvim dovoljno aduta da mogu računati na nešto više u ovom dvoboju s Cibonom, u oba susreta ove sezone bilo je neizvjesno, a jednom su slavili Cibosi dok su jednom bili bolji Zadrani.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.02.2013. u 12:54
    Najbolje u dvorani!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.02.2013. u 12:00
    de gledat? sportklub nemam nego onaj sto da je reprize, a balkansport stream je vip!
    Obrisan korisnik
  • Zvrx06.02.2013. u 11:52
    Hehe, ti vjeruješ Aci. Baš si fora. Aco malo pili, al djelomično je u pravu, Split ih je tuko već dva puta ove sezone.
    Zvrx
  • Obrisan korisnik06.02.2013. u 11:12
    koliko je cedevita uložila love i onda još ne smiju reći da su favoriti. jadno......
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.02.2013. u 11:04
    Šteta što nema Ilijevskog, Travisa i pogotovo Vuje.! No i ovako če biti zanimljivo a možda i kvalitetno.
    Obrisan korisnik