Nogomet

Osječani na teškom gostovanju u Parku mladeži, Split traži devetu domaću pobjedu

Vedran Babić, Damir Žbulj • petak, 01.03.2013.
Osječani na teškom gostovanju u Parku mladeži, Split traži devetu domaću pobjedu
Foto: Bruno Karadža

Jedna od dvije utakmice kojima se prvoga dana ožujka otvara 22. kolo MAXtv Prve lige igra se na stadionu u Parku mladeži u Splitu. Istoimeni domaćin ondje dočekuje Osijek. Domaćini žele pobjedu, kojom bi ostali u odličnoj poziciji za plasman u Europu, dok gosti "love" priključak s gornjim dijelom ljestvice...

Bolan poraz u prošlom kolu od Lokomotive na snježnom Maksimiru nogometaši i stožer Splita već su "arhivirali". Valja se okrenuti novim izazovima u borbi za jedini cilj - plasman u Europu. U petak s početkom u 17 sati na stadion u Parku mladeži stiže Osijek, a Crveni se nadaju da će nastaviti s dobrom domaćom formom. Ove su sezone slavili u osam od deset utakmica kod kuće.

"Nadam se da smo nešto naučili iz poraza od Lokomotive i da ćemo početi raditi ono što se dogovorimo. Osijek ima iskusnog trenera, vjerujem da će se postaviti malo defenzivnije i da će svoju priliku čekati iz kontri." - Tomislav Radotić, igrač Splita

"Osijeku želim sve najbolje, ali nakon ove utakmice", kazao je na konferenciji za medije Splitov trener Zoran Vulić. "Doma ne smijemo gubiti bodove, moramo biti dominantni i vladati situacijom. Želim da moji igrači provedu što više vremena na protivničkoj polovici, što nam nikako ne uspijeva u posljednje vrijeme."

Vulić bi na raspolaganju trebao imati sve najvažnije prvotimce, čak i Antu Vitaića, koji se vratio treninzima nakon što je dugo vremena bio izvan pogona. U konkurenciji za nastup opet je Mate Pehar, koji je pauzirao u prošlom kolu zbog tri žuta kartona, a prvenstveni debi čekat će novopridošli Josip Fuček, nakon što je prva dva "proljetna" kola preskočio zbog crvenog kartona zarađenog u dresu Zeline. Nedostajat će tek ozlijeđeni drugi vratar Danijel Zagorac.

"Bit će nekih promjena u sastavu. Neki nam se igrači vraćaju, a neki su umorni pa na njih neću računati", tajanstven je bio Vulić, koji se još jednom požalio na neadekvatne uvjete u kojima njegova momčad trenira. "U 20 dana nismo vidjeli travnati teren. To je jedina boljka ovom klubu, sve ostalo je fantastično."

Pred osječkim nogometašima još je jedno teško gostovanje, a nakon što su već ove godina morali kod lokalnog rivala Cibalije, sada će ih put odvesti do Dalmacije, do Splita, na okršaj sa četvrtom ekipom na ljestvici.

Mršić i njegove trupe iskoristile su priliku, uhvatile Dinamo još uvijek u zimskom snu i otele bodove, koja na njihovu žalost nisu uspjeli potvrditi u naredne dvije utakmice. Poraz u Vinkovcima te domaći remi s Puljanima još nisu doveli vodu do grla, međutim, iako Bijelo-plavi imaju solidnu zalihu od sedam bodva pred zonom ispadanja, još uvijek ne mogu mirno spavati i čekati kraj sezone.

Poziv na zajedništvo

Trener Osječana priziva na zajedništvo koje ih je krasilo na početku sezone: "Potrebno nam je više zajedništva, više taktičke discipline i prije svega koncentracije u igri. Još uvijek nam situacija nije bajna, ali vjerujem kako ćemo se trgnuti."

Još će se morati dobro oznojiti kako bi se bez nervoze, trzavica i pritiska dočekala završnica sezone.

Osijek je u posljednje vrijeme znao sa Splitovcima, od tri zadnja dvoboja dva su remizirali, upisali su i jednu pobjedu. Bile su to sve utakmice s minimalno četiri postignuta pogotka i može se lako dogoditi kako će se Mršić odlučiti na sličan recept i u ovom novom okršaju. Zaigrati hrabro, oprezno, ali s jasnom vizijom prema suparničkim vratima. tek tada imaju šanse za uspjeh kod Splita, koji je i u domaćoj pobjedi protiv Zagreba, ali i gostujućem porazu kod Lokomotive demonstrirao kako ima dosta obrambenih problema.

Legendarnog stratega sigurno mori činjenica kako su na posljednja četiri prvenstven gostovanja ostajali 'kratkih rukava', ni u Zagrebu, Rijeci, Koprivnici, a ni u Vinkovcima nisu osvojili niti samo jedan jedini bod. Park mladeži zasigurno je jedno od najtežih mjesta za vađenje, a dokazuje to i bodovna ljestvica, koja ne laže i pokazuje kako je upravno Split, odmah iza Dinama, najuvjerljiviji domaćin, s 25 osvojenih bodova iz deset utakmica.

Osijek se mora potruditi pokvariti im statistiku u rubrici neriješenih i poraza, gdje piše kako su Crveni prepustili samo jedno slavlje i jednu podjelu bodova.

Mršić može biti sretan jer mu se u sastav nakon pauze zbog kartona vraćaju kapetan i stup obrane Ivo Smoje, dok je iz istog razloga prošli prvenstveni dvoboj s tribina pratio i mladi, opasni ofenzivac Perošević. Još uvijek je u vršku napada tanak s rješenjima, jer nakon odlaska Zubaka i Miličevića više nema previše opcija. Sigurno ga nije razveselila niti vijest kako iz Rusije nije stigla potvrda o nastupu iskusnog Dragana Blatnjaka, koji bi svakako mogao pomoći ovoj mladoj momčadi.

No, s druge strane opet su tu brojni problemi, poput izostanka kartoniranog Hrvoja Kurtovića te problema sa zdravljem Josipa Mišića, ali i Kvržića te Pušića.

Nema trener Osječana puno manevarskog prostora za neka taktička iznenađenja. Dvoboj protiv Splita, koji će sigurno na svom terenu krenuti ofenzivno, napadački, mogao bi odgovarati gostima iz Slavonije, koji će izuzetno opasni biti iz svojih ubojitih protunapada i koji će kao i obično stvoriti dosta prilika za gol.

Samo još treba netko od njih loptu poslati u mrežu.

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik01.03.2013. u 13:18
    Ajmo Splite!!
    Obrisan korisnik