Rukomet

HSV iz Flensburga odnio šest golova prednosti, Kiel za pogodak bolji od Veszprema nakon velikog preokreta

Igor Šestak • nedjelja, 21.04.2013.
HSV iz Flensburga odnio šest golova prednosti, Kiel za pogodak bolji od Veszprema nakon velikog preokreta
Foto: EPA

Rukometaši HSV-a napravili su veliki korak prema završnom turniru Lige prvaka. Odličnom igrom u drugoj polovici drugog poluvremena prve četvrtfinalne utakmice stigli su do goleme prednosti te svladali Flensburg u gostima s 32:26. Odlični su pritom bili hrvatski reprezentativci Domagoj Duvnjak, Blaženko Lacković i Igor Vori. Mnogo drame bilo je u utakmici Kiela i Veszprema u kojoj su nakon velikog preokreta slavili Nijemci s minimalnih 32:31. Imat će vrlo težak posao sačuvati tu prednost u Veszpremu, za koji su dobre nastupe upisali Mirko Alilović i posebno Renato Sulić.

SG Flensburg-Handewitt - HSV Hamburg 26:32 (14:15)

HSV je napokon pronašao rješenje za Flensburg. Nakon remija u Bundesligi pa poraza u Kupu, Hamburžani su u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka s 32:26 slavili na gostovanju u Flensburgu i napravili veliki korak ka plasmanu na završni turnir. Veliku su ulogu u ovoj značajnoj pobjedi odigrali i hrvatski igrači u redovima kluba iz Hamburga.

Prvi je do prednosti došao Flensburg. Nakon izjednačenih prvih pet minuta i rezultata 3:3, domaćini su postigli četiri uzastopna pogotka za svoje prvo vodstvo na utakmici. Prednost od tri do četiri pogotka Flensburg je u idućim minutama jako dobro čuvao, a gosti nisu pronalazili put do povratka u utakmicu.

U 18. minuti na minus dva ih je doveo Igor Vori, a četiri minute kasnije za 12:10 je pogodio Domagoj Duvnjak. Hrvatski srednji vanjski precizan je bio i za 13:13 dvije minute prije odlaska na odmor, a zahvaljujući golovima Matthiasa Flohra i Pascala Hensa HSV je na odmor otišao s minimalnim vodstvom.

Prva polovica nastavka ponovno je pripala Flensburgu. Predvođeni Thomasom Mogensenom i Petrom Đorđićem domaćini su izgradili značajnu prednost i u 43. minuti vodili s 21:17. HSV u tim trenucima nije izgledao dobro. Obrana je puštala, napad nije bio kreativan, a to se itekako odrazilo na rezultat.

Martin Schwalb je tada pozvao minutu predaha i očito svojim igračima dao vrlo precizne upute. Njegova je momčad nakon predaha nanizala četiri uzastopna pogotka i izjednačila rezultat. Dvaput je pogađao Blaženko Lacković, a po jednom Domagoj Duvnjak i Marcin Lijewski. Napadačku sušu domaćih privremeno je prekinuo Michael Knudsen, no bio je to jedini pogodak Flensburga u periodu od 43. do 52. minute. HSV je za to vrijeme punio mrežu Mattiasa Andersona, a Hrvati su imali glavnu riječ. Nakon što je Fredrik Petersen zabio za vodstvo 23:22, dva je pogotka zabio Vori, a onda po jedan Duvnjak i Lacković za pet golova prednosti hamburškog tima.

Domaćini su pokušali smanjiti zaostatak, no raspoloženi napad HSV-a te čvrsta obrana to im nisu dopustili. Za plus šest (23:29) pogodio je Hans Lindberg u 54. minuti, a tu su prednost svojim novim golovima održali Vori i Lacković. Konačnih 32:26 postavio je Lindberg i donio HSV-u veliku prednost uoči uzvratne utakmice, koja se igra 28. travnja.

Napad HSV-a u ovoj su utakmici predvodila trojica igrača sa šest pogodaka, a među njima su bila i dva hrvatska reprezentativca. Lacković je iz igre imao 6/8, Duvnjak 6/11, a priključio im se Hens sa 6/8. Odličan je bio i Vori s 4/5 iz igre, dok je vrata HSV-a prilično dobro čuvao Johannes Bitter i skupio 14 obrana. Hrvati su veliki posao odradili i u obrani, ali su usput zaradili i četiri isključenja (Vori dva, Duvnjak i Lacković po jedno). Domaću momčad predvodio je Đorđić, također sa šest pogodaka, a po pet su postigli Steffen Weinhold, Anders Eggert i Thomas Mogensen. vratar Andersson imao je 11 obrana.

THW Kiel - MKB Veszprem 32:31 (15:16)

Rukometaši mađarskog Veszprema bili su na korak do senzacije. Gotovo da su mogli već u prvoj utakmici osigurati nastup na završnom turniru Lige prvaka, ali s druge im je strane ipak stajao veliki Kiel. Nijemci su se sredinom drugog poluvremena našli u vrlo neugodnoj situaciji i u debelom zaostatku, no pokazali su svoj pobjednički mentalitet. Vratili su se u susret i na kraju ipak slavili s 32:31. Nije neka prednost uoči teškog uzvrata u Mađarskoj 27. travnja, ali je ipak - prednost.

Već je početak utakmice nagovijestio probleme za Zebre. Gosti su poveli s 2:0, a nakon deset minuta igre imali 6:3. Kiel nije uspio doći do izjednačenja sve do 18. minute kada je na semaforu zasvijetlilo 10:10. Uspjeli su domaćini i povesti s 13:12 u 23. minuti, no igrači Veszprema su u završnici poluvremena ponovno zaigrali bolje i na odmor odnijeli minimalnu prednost.

Pet golova Sulića, pet obrana Alilovića

U redovima mađarskog Veszprema nastupila su i dva hrvatska rukometaša. Mirko Alilović počeo je utakmicu među vratnicama, ali ju nije otvorio posebno dobro pa ga je u 18. minuti zamijenio Fazekas. Vratio se na vrata u posljednjih pet minuta, a utakmicu je završio s pet obrana, dok je njegov kolega imao deset. Renato Sulić bio je mnogo zapaženiji, a odradio je veliki dio posla i u napadu i u obrani. Pet se puta upisao u strijelce, dok je za svoje aktivnosti u obrani zaradio i dva isključenja.

Kiel je u prvom dijelu uglavnom uspio zaustaviti Laszla Nagyja, no njegova obrana nije funkcionirala dobro. Da nije bilo raspoloženog Marka Vujina, koji je u prvih 30 minuta svom bivšem klubu zabio šest golova, Mađari bi na poluvrijeme odnijeli i mnogo veće vodstvo.

Nastavak Kielu nije donio dobre vijesti. Napadačka kriza omogućila je Veszpremu bijeg na 20:15 u samo četiri minute i prisilila Alfreda Gislasona na minutu odmora. Gosti su obrambeno bili odlični. Rano su prekidali napade Zebri, često ih tjerali u pasivne napade. U napadu se razigrao Nagy i Veszprem je u 43. minuti vodio s 24:18.

Pet minuta kasnije, razlika je bila identična - 28:22 za Veszprem, no tada su krenuli Nijemci. Napravili su fantastičnu seriju od šest uzastopnih pogodaka i doveli svoje navijače do ludila. Utišali su ih gosti s nova dva pogotka, no Kiel je uzvratio i još jednom izjednačio rezultat. Mađarska je momčad u 59. minuti povela 31:30, no nije uspjela upisati pobjedu. Momir Ilić je realizirao sedmerac za izjednačenje, a pobjedu i veliko slavlje njemačkom klubu donio je Daniel Narcisse pobjedničkim pogotkom.

Nakon šest golova u prvom, Vujin je u drugom poentirao još dvaput i bio najbolji strijelac Kiela. Po četiri pogotka za Zebre su postigli Rene Toft Hansen, Christian Sprenger, Momir Ilić (iz sedmeraca) i Daniel Narcisse. Vratari njemačkog kluba nisu imali svoj dan. Thierry Omeyer obranio je osam, a Andreas Palicka dvije lopte. Gostujući vratari, Nandor Fazekas (10) i Mirko Alilović (5), zajedno su imali 15 obrana. Laszlo Nagy je utakmicu završio s odličnih 11 golova, dok se s pet pogodaka istaknuo hrvatski pivot Renato Sulić.

Liga prvaka - Završnica

četvrtfinale - prve utakmice

Atletico de Madrid25:20Barcelona
Metalurg Skoplje25:27Barlinek Industria Kielce
Kiel32:31Telekom Veszprem
Flensburg26:32HSV Hamburg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.04.2013. u 09:02
    nadam se da će se mađari ipak pribrati, zaboraviti ovu tekmu i izbaciti doma taj već, jebeno dosadni kiel! p.s. svi naši izvrsni!
    Obrisan korisnik
  • Vugi722.04.2013. u 08:04
    Hehe... čovjek zabije 5 golova u gostima Kielu, a nema mjesta za njega u repki. Lakrdija!
    Vugi7
  • Obrisan korisnik22.04.2013. u 00:53
    Ako Veszprem ispadne,mislim da će svi igrači završiti u ludnici,zbog prve utakmice.Ali opet ako daj bože ispadnu Barca i Kiel,onda će Veszprem biti prvi favorit u Kolnu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.04.2013. u 00:35
    kako nas trio razara :)))))
    Obrisan korisnik
  • loozer22.04.2013. u 00:27
    Dule je sigurno najbolji srednji vanjski na svijetu, ako krene se ovim tempom razvijat vrlo brzo bi mogao bit najbolji rukometaš na svijetu, šteta što nema u repki balića jer sigurno bi imao još štogod za naučit....a što se tiče igre sulića odlično je odigrao kako u napadu tako i u obrani. GOBAC... [više na forumu]
    loozer