Nogomet

Dinamo dočekuje neuvjerljive Koprivničane, nastavak borbe za "goli život"

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 27.04.2013.
Dinamo dočekuje neuvjerljive Koprivničane, nastavak borbe za "goli život"
Foto: Aldo Šuran

U subotu su u hrvatskom prvenstvu na programu Dinamova proslava naslova prvaka, Zagrebovo "čupanje" u Osijeku, Istrin lov na novu pobjedu nad Cibalijom te dvoboj Zadra i Intera za zlata vrijedne bodove...

Dinamo slavi osmi uzastopni naslov prvaka Hrvatske protiv bivše momčadi svojeg trenera Krunoslava Jurčića te lovi petu uzastopnu pobjedu. Ujedno je to i početak serije derbija jer poslije Slavena slijede ogledi s Rijekom, Splitom, Lokomotivom i Hajdukom. Za Jurčića nema mnogo novosti: najavio je nastavak rotacija u momčadi kako bi svatko dobio određenu minutažu.

"Gledao sam Slaven koji se u zadnje dvije utakmice 'trznuo' te na trenutke odigrao jako dobro. Oporavili su im se Čanađija, Batarelo, mogao bi igrati i Kokalović i još neki koji su bili kreatori odličnih rezultata u prvom dijelu prvenstva", podcrtao je trener zagrebačke momčadi.

Jerko Leko se oporavio i trebao početi od prve minute. Alen Halilović propustio je nekoliko treninga tijekom tjedna i mogao bi dobiti doziranu minutažu. Ademi, Čop i Ibanez i dalje ne konkuriraju za sastav zbog ozljeda, a moguć je povratak Josipa Šimunića na stopersku poziciju.

Nedostaju: Ademi, Čop, Ibanez (ozljeda)

Slaven Belupo nakon Hajduka ima još jednu tešku zadaću, utakmicu protiv Dinama. Stoga se Farmaceuti ne mogu nadati prekidu niza bez pobjede. No, poput svih pravih sportaša, Koprivničani se neće unaprijed predati. "Imamo optimizam jer je vidljivo naše dizanje forme, igra nam je sve bolja", kazao je u najavi utakmice trener Roman Sović. "Naravno da nije lako vaditi se protiv Dinama, no mi ćemo svakako pokušati odigrati dobru utakmicu."

Dinamo je za subotu najavio proslavu titule prvaka, a Sović ne misli da će se zbog te samouvjerenosti Zagrepčani opustiti: "Dinamova je kvaliteta iznimna, ukoliko rano dođu do pogotka, ili ako u kratkom roku daju dva gola, nama se loše piše. No, u sportu svatko kroji svoju sudbinu, a uvijek je lijepo igrati protiv vrhunskih ekipa."

Roman Sović neče na raspolaganju imati sve svoje prvotimce. Uz dugotrajno ozlijeđenog Novinića, zbog kartona će mu nedostajati agilni Glavica i Gregurina, dok su se na boljke potužili Delić, Purić i Vugrinec, no oni još nisu u potpunosti otpisani za Maksimir.

Nedostaju: Novinić (ozlijeđen), Glavica, Gregurina (kartoni)

Nakon pobjede nad Zadrom, a prije gostovanja u prošlom kolu kod Splita trener Stanko Mršić izjavio je kako su za opstanak Osijeka u prvoligaškom društvu presudne domaće utakmice protiv Zagreba i Intera. Očekivani je tako s jedne strane bio poraz od snažnih Splitovaca prije tjedan dana, no, zato će pritisak pozitivnog rezultata i pobjede ove subote pred domaćim navijačima biti još izraženiji.

U gradu na Dravi tako je opća mobilizacija pred dolazak Ćire i njegovih Pjesnika: "S igračima smo održali sastanak te smo im ukazali na neke stvari. Čini mi se kako su spremni za utakmicu. 'Stari lisac' Ćiro sigurno ima svoju računicu, uvjeren sam kako on u Osijek dolazi pobijediti, ali mi moramo biti mobilizirani maksimalno," naglasio je Mršić.

Glavni problem osječkih nogometaša ovog proljeća bila je kronična neefikasnost te period od sedam uzastopnih utakmica bez postignutog pogotka. Proti Zadra je Kvržićev golo bio dovoljan za slavlje, pitanje je hoće li Bijelo-plavima protiv ekipe Zagreba, koja je stjerana u kut u borbi za opstanak, biti dovoljno samo jednom svladati suparničkog vratara. Vrijeme je da se u Gradskom vrtu napokon iz zimskog sna probude i napadači.

Nedostaju: Smoje (kartoni), Vrgoč (suspenzija kluba)

Nakon remija u Kranjčevićevoj u prošlom kolu kojim se Zagreb pomaknuo s posljednjeg mjesta ljestvice, pred Pjesnicima je novi izazov u obliku gostovanja kod Osijeka. Domaćin nije potpuno siguran u ostanak u ligi, no nalazi se u mnogo boljoj situaciji nego Zagreb.

Momčad Ćire Blaževića u utakmici protiv Zadra na mahove je pokazivala da može biti opasna, te da ima momčad koja može konkurirati u ovoj ligi. Kako bi pobjegli iz opasne zone, protiv Osijeka će morati pružiti partiju bez pogreške, u kojoj će svaki igrač dati maksimalan doprinos.

Blažević je već nakon remija sa Zadrom najavio da Zagreb neće ispasti iz lige, unatoč teškoj situaciji u kojoj se nalazi, a utakmica u Osijeku još je jedan u nizu imperativa koje Zagreb jednostavno mora ispuniti.

Nedostaju: Nadarević (ozljeda)

Nakon pobjede nad Interom u Zaprešiću Puljanima se pružila izvrsna prilika da praktički konačno riješe pitanje ostanka u ligi. U goste im dolazi Cibalia koja je ispod njih na tablici i eventualna pobjeda zeleno-žutima bi puno značila, makar im ne bi matematički osigurala MAXtv Prvu ligu i sljedeće sezone.

"Vjerujem da ćemo igrati dobro, kao i svaku utakmicu i stvarno je vrijeme da neku priliku realiziramo te da pobjedom riješimo sve probleme. Iako matematika govori drugačije, uvjeren sam da pobjedom protiv Cibalije rješavamo pitanje ostanka u ligi. Ova utakmica nam je najvažnija. Sve do sada su nam bile važne, ali je ova najvažnija jer pobjedom rješavamo sve probleme", rekao je trener Igor Pamić.

On će i protiv Vinkovčana morati "krpati" momčad jer ima dosta ozlijeđenih igrača. Izvan pogona je i najbolji strijelac Roce, ali napadači Aganović i Križman bi trebali biti spremni. Pamić je ostao bez desnog beka, te čak razmišlja da na tu poziciju postavi Ottochiana. Istra će se uoči dvoboja na Drosini ohrabriti podatkom da je u zadnje tri utakmice tukla Cibaliju.

Nedostaju: Roce, Zgrablić, Sušić, Čagalj (ozljede)

Razdoblje u kojem se sastajala s vrlo jakim momčadima Prve lige za Vinkovčane je prošlo - i ne može se reći da su zadovoljni. Izuzev pobjede nad Lokomotivom, trener Miroslav Bojko i društvo pretrpjeli su četiri poraza, no sad im slijedi prava borba za ostanak jer će igrati protiv momčadi koje su bliže njihovu kalibru. Istra 1961 prva je od njih.

"Idemo u Pulu, kao i na svaku utakmicu, odigrati najbolje što možemo i probati ostvariti pozitivan rezultat. Istra je jedna od ekipa koje su hit ovog proljeća, zadnja pobjeda kući im je bila protiv nas, a zadnjih pet pred domaćom publikom nisu uspjeli poentirati i učinkovitiji su u gostima nego kući. Ne mislim da smo bez šanse", najavio je Bojko.

Nebeskoplave se proteklih dana vezalo uz transfer Darija Župarića u Rijeku, no sportski direktor Pernar odbacio je naklapanja. Na konferenciji za novinare dan prije utakmice pojavio se i sam kapetan koji je rekao: "Nema problema s motivacijom, svi znamo da imamo pet najvažnijih utakmica. Nadam se da će i novi igrači koji inače nisu standardni odigrati najbolje što mogu pa možda i ostati u sastavu. Nadam se najboljem."

Nedostaju: Rugašević, Mazalović, Vitaić (kartoni), Matoš (ozljeda)

Bod osvojen na stadionu u Kranjčevićevoj ulici povećao je optimizam Zadrana pred samu završnicu sezone, a doveo ih je i u ugodniju situaciju od konkurenata. Međutim, pozitivan ishod iz Zagreba neće biti od koristi ukoliko se protiv Intera "prospe" dosad učinjeno.

Dolazak zaprešićkog kluba na Stanove prilika je da domaćini u velikoj mjeri riješe svoje brige jer bi pobjedom došli u još bolju situaciju i praktički se riješili jednog od konkurenata za ispadanje. Upravo iz tog razloga može se očekivati da će Milin izaći na travnjak s dva napadača, a za ta mjesta u konkurenciji je odnedavno i iskusni Želimir Terkeš.

"Nama su već u kolovozu rekli da ćemo sigurno ispasti, ali mi se i dalje borimo i blizu smo cilja. Ova momčad pokazala je da ima karakter", poručio je strateg Zadrana nakon posljednje odigranog prvenstvenog kola, a njegova momčad sad ima važan ispit za sobom, nakon kojeg će dosta toga biti jasnije.

Nedostaju: Mršić (žuti kartoni), Heister (crveni karton)

Nakon domaćeg poraza od Istre u prošlom kolu, Interu iz Zaprešića je u preostalih pet kola preostalo tražiti čudo. Za željenim devetim mjestom zaostaje pet bodova, a to deveto mjesto drži njegov idući protivnik - Zadar.

Pet bodova i nije tako puno s obzirom da ih je u igri još 15, no ta brojka djeluje mnogo veća uzme li se u obzir da Žuti nikoga nisu pobijedili već 12 utakmica. Pobjednička serija izvukla bi Inter iz ponora, no u tako nešto je teško vjerovati čak i treneru Rajku Magiću: "Kako očekivati da ćemo dobiti sve utakmice do kraja sezone, kad već 12 utakmica nismo dobili nikoga."

Možda bi jedan uspjeh pokrenuo lavinu, a Inter je ove sezone već slavio na Stanovima i to s visokih 5:1. Osvajanjem tri boda definitivno bi se vratio u igru i zadržao šanse za ostanak u ligi. Što se sastava tiče, Magiću je prošlog tjedna najveće muke zadavala ozljeda gležnja Mislava Oršića, no prvi topnik Intera trebao bi stisnuti zube i istrčati na zadarski travnjak.

Nedostaju: nitko

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ttt200827.04.2013. u 12:12
    Ideme žuti
    ttt2008