Nogomet

Dvoboj desetkovanih Dinama i Splita, Zadar i Inter po zlata vrijedne bodove

Sportnet • subota, 11.05.2013.
Dvoboj desetkovanih Dinama i Splita, Zadar i Inter po zlata vrijedne bodove
Foto: Davor Sajko

U želji da izbori plasman u Europu, Split mora "preživjeti" gostovanje kod Dinama, a na Maksimiru će obje momčadi zaigrati u prisilno šarenim postavama. Koprivničani gostuju kod Zadra, a Zaprešićani u Osijeku...

S mnogo problema Dinamo dočekuje još jednu utakmicu koju mora "odraditi". Momčad će biti bez najiskusnijih. Leko, Sammir i Šimunić dobili su treći žuti karton protiv Rijeke, ozlijeđeni su Ademi, Šimunović i Čop, dok su Halilović i Brodić na Europskom kadetskom prvenstvu. U sastav se pak vraćaju bočni igrači Ibanez i Vrsaljko, a priključen je i Dino Špehar.

Antu Rebićamnogi ističu kao glavnu prijetnju Splita, a slaže se i Krunoslav Jurčić koji je upitan bi li ga volio i sam trenirati u Maksimirskoj: "On prije svega svojim tjelesnim predispozicijama iskače iz naše lige. Naravno da bi svaki trener htio takvog igrača koji sigurno u budućnosti može pomoći, ali pitanje je koliko bi on donio razliku u kvaliteti u europskim utakmicama."

Dinamova serija nepobjedivosti traje od sredine drugog mjeseca, ukupno 11 utakmica. Za pobjedu protiv Splita bit će vjerojatno potrebna bolja partija nego protiv Rijeke.

Nedostaju: Leko, Sammir, Šimunić (kartoni), Ademi, Čop, Šimunović (ozljeda), Brodić, Halilović (reprezentativne obveze)

Sa samo 16 igrača Zoran Vulić krenuo je na gostovanje kod novog-starog prvaka Dinama. Nakon prošlotjedne prve pobjede nad gradskim rivalom Hajdukom raspoloženje je u crvenom taboru idealno. Veliki broj izostanaka malo remeti planove Splićana, no optimizam ih ne napušta.

"Imamo 14 igrača koje vodimo gore, uz dva još uvijek nepoznata juniora. Uvjeren sam da će svi oni dati maksimum. Ako budemo pravi, možemo ostvariti dobar rezultat. Meni je svaka utakmica tri punta, ne biram utakmice. Bodovi su tu pred nama i moramo dati sve od sebe da ih osvojimo", izjavio je Vulić.

S obzirom na poraz Rijeke u Puli, Split i dalje ima bod više od momčadi s Kantride te je sada u odličnoj situaciji glede borbe za Europu. Čak i da na Maksimiru ne osvoji ni bod, u posljednja dva susreta ima dobar raspored (Istra doma, Zadar vani) i sve u svojim rukama.

Nedostaju: Križanac, Vitaić, Radotić, Galović (ozljede), Erceg, Bagarić, Glavina (kartoni)

Tri kola ostala su do kraja još jednog izdanja MAXtv Prve lige, a Zadrani zasad drže željenu poziciju koja im osigurava ostanak u prvoligaškom društvu i sljedeće sezone. Ipak, kako bi mirni dočekali posljednja dva kola nužna im je pobjeda protiv Slaven Belupa, a olakotna okolnost im je činjenica da koprivnički klub već neko vrijeme nema rezultatskih imperativa.

"Moramo protiv Slavena biti pravi, ne smije nam se opet dogoditi Inter što sam uvjeren da i neće. Jedva čekamo taj susret da im uzvratim zbog onog poraza iz Kupa. Tri boda samo nas zanimaju i idemo po njih", rekao je u uvodu susreta za eZadar veznjak Luka Begonja, koji se nakon utakmice stanke vraća u konkurenciju za nastup.

Trener Milin može računati na još neke igrače koji su odradili suspenziju zbog žutih kartona, no i dalje neće imati kapetana Suraća zbog crvenog kartona, kao ni iskusnog Banovića. No, cilj je jasan, a to je druga pobjeda u nizu.

Nedostaju: Banović (žuti kartoni), Surać (crveni karton), Con (ozljeda)

Farmaceuti su konačno skinuli uteg s vrata, upisali su prvu proljetnu pobjedu, ali i prvu nakon 154 dana posta, pa mogu sasvim rasterećeni u Zadar. Tamo ih naravno ne čeka jednako raspoloženi protivnik.

"Zadru je u ovoj utakmici u pitanju život ili smrt, no ono što mi želimo jest nastaviti sa skupljanjem bodova. Sasvim je jasno da se nećemo zadovoljiti sa samo jednom pobjedom, nama je cilj u preostale tri utakmice osigurati šesto mjesto, koje nam je i bilo u planu", najavio je trener Roman Sović.

Na Stanovima su gubili i veći i jači klubovi, no Sović misli da ima recept za uspjeh: "Treba odigrati hrabro, odgovoriti na pritisak i agresivnost domaćina. Postavit ćemo čvrsti blok i insistirati na igri nakon posjeda lopte te time tjerati Zadar u nervozu. Pokušat ćemo otvoriti situacije i zabiti gol, bez toga nema pobjede", rekao je strateg Farmaceuta.

Nedostaju: Novinić, Vugrinec, Purić, Jugović, Maretić (ozljede), Čanađija, Delić (kartoni)

Nogometaši Osijeka gotovo us osigurali prvoligaški status, jer ih praktički samo još matematika dijeli od potvrde te činjenice. No, bez obzira na situaciju, dvoboj protiv Intera treba odigrati maksimalno ozbiljno i an sve načine pokušati osvojiti barem taj jedna jedini bod. Gosti iz Zaprešića s dvije uzastopne pobjede vratili su nadu u opstanak i morat će u Gradu na Dravi također krenuti na sve ili ništa.

"Mislim da moramo krenuti s najjačim mogućim sastavom, ne trebamo se igrati s vatrom jer opstanak još matematički nije osiguran. Kao da smo nekako bez samopouzdanja, pribojavam se pomalo te utakmice," izjavio je iznenađujuće kapetan bijelo-plavih Smoje, što dovoljno govori o stanju u svlačionici Osječana.

Nije sve bajno, trener Mršić ne može računati na kartoniranog Kvržića, zbog obijanja produljenja ugovora pod suspenzijom kluba su Ibriks, Šorša, Vrgoč, a kadar juniora iz kojeg je često znao u posljednje vrijeme posegnuti za igračima, umoran i je i deprimiran nakon poraza u finalu Kupa od vršnjaka Dinama na Poljudu u srijedu. Bit će teško Osijeku protiv Intera, ali nadaju se kako će taj vrijedan bod osvojiti pred svojim navijačima ove subote.

Nedostaju: Kvržić (kartoni), Šorša, Ibriks, Vrgoč (suspenzija kluba)

Nakon poraza od Istre 19. travnja Rajko Magić je rekao: "U 12 utakmica nismo dobili nikoga, ne možemo očekivati da ćemo do kraja dobiti sve." Tada je do kraja sezone bilo pet kola, a suprotno očekivanjima - Inter je proradio. U naredna dva kola svladao je Zadar i Zagreb te održao svoje šanse za spas na životu.

Iduću "kvalifikacijsku" utakmicu igra u Osijeku, kod domaćina koji još nije osigurao ostanak u ligi, ali ima dovoljnu prednost da ne bi trebao strahovati. Gradski vrt je stadion koji po tradiciji ne odgovara Divu iz predgrađa. U posljednjih pet sezona Žuti su na njemu osvojili tek dva boda, a jedan od njih ove sezone. U studenome su vodili golom Budimira, a bodove im je odnio Zubak pogotkom u 90. minuti.

Crni osječki niz pokušat će prekinuti ove subote i osvojiti izrazito važne bodove. Magić je u posljednje dvije utakmice startao s identičnim sastavom, a ovoga će puta morati mijenjati jer je protiv Zagreba treći žuti karton zaradio Plazanić, baš kao i Vujčić koji je ušao s klupe.

Nedostaju: Plazanić, Vujčić (žuti kartoni)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.05.2013. u 10:10
    Ajmo Splite i Zadre!!
    Obrisan korisnik