Automoto

Alonso s pete startne pozicije do pobjede u Barceloni, Ferrarijev vozač briljirao vozački i taktički

Igor Šestak • nedjelja, 12.05.2013.
Alonso s pete startne pozicije do pobjede u Barceloni, Ferrarijev vozač briljirao vozački i taktički
Foto: EPA

Fernando Alonso dugo će pamtiti 12. svibnja 2013. godine. Sa svojim Ferrarijem stigao je do pobjede na svom domaćem terenu, na Velikoj nagradi Španjolske, a učinio je to sa stilom. Startao je u utrku s petog mjesta i odlično se probio do vrha poretka te postao prvi vozač Formule 1 koji je pobijedio u utrci na stazi Catalunya, a da nije startao iz prvog ili drugog startnog reda. Na pobjedničkom postolju pridružili su mu se Lotusov Kimi Räikkönen i momčadski kolega Felipe Massa, koji je zaokružio odličan dan za Ferrari. Vodeći u ukupnom poretku, Sebastian Vettel bio je četvrti, a vozači Mercedesa su nakon starta iz prvog startnog reda pali u poretku sve do šestog i 12. mjesta.

Nakon trotjedne stanke vozači Formule 1 su u nedjelju ponovno krenuli u borbu za bodove. Peta utrka u 2013. godini održana je na stazi Catalunya pored Barcelone. Na startu Velike nagrade Španjolske vozače je dočekalo sunčano i suho vrijeme, a gašenje crvenih svjetala iz prvog su startnog reda čekali vozači Mercedesa - Nico Rosberg na pole positionu i Lewis Hamilton do njega.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Start je bio "čist" za sve vozače. Sudara nije bilo, a Rosberg je uspio sačuvati svoju poziciju. Isto nije uspjelo Hamiltonu, kojeg je odmah na startu prestigao Sebastian Vettel. Fernando Alonso startao je s petog mjesta i odličnim manevrom u trećem zavoju zaradio dvije pozicije te gurnuo iza sebe Hamiltona i Kimija Räikkönena. Dobar start imao je i Felipe Massa te s devetog skočio na šesto mjesto, Adrian Sutil popeo se s 13. na osmo mjesto, a najveći pad u poretku imali su Mark Webber (s osmog na 11. mjesto) i Jenson Button (s 14. na 17. mjesto).

U prvih pet krugova prva se šestorka držala vrlo blizu, dok sedmi Sergio Perez njihov tempo nije mogao pratiti. Nakon šest krugova šestorka se preplovila. Vodeći Rosberg je iza sebe držao Vettela i Alonsa, a Hamilton je imao veći zaostatak i iza sebe držao Räikkönena i Massu. U sedmom i osmom krugu Finac i Brazilac su izbili ispred Hamiltona, a uskoro su počeli prvi ulasci u boks.

Ferrarijevi vozači prvi su ušli od vodećih i to im je donijelo pomak u poretku. Alonso je izbio na drugo mjesto, a onda u 12. krugu prestigao Rosberga i poveo utrku. U istom krugu Rosberga su prestigli i Vettel i Massa, a dva kruga kasnije učinio je to i Räikkönen. Rosberg je tako pao na peto mjesto, a njegov momčadski kolega Hamilton bio je još daleko iza, na desetoj poziciji.

Nastavljena loša forma McLarena i Williamsa

Sve su momčadi u Barcelonu stigle s brojnim novitetima na svojim bolidima pa tako i McLaren i Williams, momčadi koje su imale izrazito slab ulazak u sezonu. Nadale su se popravku forme i dobrim rezultatima na Velikoj nagradi Španjolske, ali želje im se nisu ostvarile. McLarenovi vozači osvojili su osmo i deveto mjesto te još jednom ostali daleko od vrha poretka, dok je Williams i petu utrku zaredom ostao bez osvojenog boda.

U osmom krugu odustati je morao Romain Grosjean zbog kvara na ovjesu, a Sutil je imao velikih problema pri ulasku u boks i izgubio je šansu za dobar plasman. Pastor Maldonado dobio je kaznu zbog prevelike brzine u boksu, a Esteban Gutierrez istaknuo se vodstvom od devetog do 14. kruga jer do tada nije išao u boks po nove gume.

Kad se dočepao vodstva Alonso je počeo graditi prednost pred Vettelom i Räikkönenom. U 19. krugu imao je četiri sekunde prednosti, a onda su krenuli drugi ulasci u boks. Prvi je po nove gume išao četvrtoplasirani Massa, a ubrzo se zaustavio i Alonso. Vettel i Räikkönen ostali su duže na stazi, a kad su se vratili na stazu u 27. krugu Ferrarijev je dvojac vodio utrku. Alonso je u 30. krugu imao osam sekundi ispred Masse, a Vettel i Räikkönen bili su još osam sekundi iza. Do petog mjesta probio se Webber, a iza njegovih leđa bitku su vodili Nico Hülkenberg, Paul Di Resta i Sergio Perez.

U 32. krugu započeo je okršaj Vettela i Räikkönena, a početkom idućeg kruga Finac je uspio izbiti na treću poziciju. Odmah je započeo lov na Ferrarije i u idućih nekoliko krugova drastično smanjio svoj zaostatak za Massom.

Mercedesovi vozači za to su vrijeme nastavili svoj pad u poretku. Rosberg se našao na sedmom mjestu iza Webbera i Di Reste, a Hamilton se oko 15. mjesta borio s Williamsima. Hülkenberg je vozio sasvim dobru utrku i držao se u prvih deset sve do 35. kruga kad je ušao u boks. Njegovi su ga mehaničari pustili iz boksa točno u putanju Jean-Erica Vergnea i došlo je do sudara prilikom kojeg je slomljeno prednje krilo na Sauberovom bolidu. Hülkenberg je morao još jednom u boks po novo krilo, a onda je dobio i kaznu zaustavljanja na deset sekundi.

Vettel sačuvao vodstvo u ukupnom poretku

U ukupnom poretku vozača Sebastian Vettel je ostao prvi, ali je njegova prednost pred Kimijem Räikkönenom smanjena na četiri boda. Fernando Alonso izbio je na treću poziciju sa zaostatkom od 17 bodova za vodećim. U poretku konstruktora Red Bull vodi sa 131 osvojenim bodom. Ferrari je odličnim rezultatima u Španjolskoj došao do 117 bodova i drugog mjesta, a treći je Lotus sa 111 bodova.

Alonso je u 36. krugu odradio treće zaustavljanje u boksu, baš kao i Massa. Španjolac se vratio na stazu iza Räikkönena, ali ga je tri kruga kasnije prešao na stazi i vratio se na prvo mjesto, iako je u tom trenutku imao zaustavljanje u boksu više od Lotusovog Finca. Vettel je treći put u boks otišao u 40. krugu i vratio se na četvrto mjesto iza Masse, a ispred Webbera. Räikkönen je po nove gume išao u 46. krugu i vratio se na treće mjesto. 11 sekundi iza Masse, a četiri ispred Vettela.

Svoj posljednji posjet boksu Alonso je imao u 50. krugu, a u tom je trenutku imao prednost dovoljnu za povratak na prvo mjesto. Ispred Räikkönena ostalo mu je desetak sekundi prednosti uoči posljednjih 15 krugova, a Massa je u boks skrenuo u 52. krugu i vratio se na treće mjesto, 16 sekundi iza Lotusovog vozača. Vettel je ostao daleko iza vodeće trojke, 13 sekundi iza Masse, dok je peti i dalje bio njegov momčadski kolega Webber.

Fernando Alonso u završnoj fazi utrke nije imao nikakvih problema i stigao je do svoje druge pobjede ove sezone, druge na Velikoj nagradi Španjolske (2006. slavio s Renaultom) te 32. pobjede u karijeri. Usput je postao prvi vozač Formule 1 koji je pobijedio u utrci na stazi Catalunya, a da nije startao iz prvog ili drugog startnog reda.

Njegov momčadski kolega Felipe Massa pokušao je dostići drugoplasiranog Kimija Räikkönena, ali u tome nije uspio i morao se zadovoljiti trećim mjestom. Red Bullovi vozači, Sebastian Vettel i Mark Webber, osvojili su četvrto i peto mjesto, a Nico Rosberg je na kraju sačuvao šesto mjesto ispred Paula Di Reste. McLarenovi Jenson Button i Sergio Perez došli su osmog i devetog mjesta, a posljednji bod pripao je Danielu Ricciardu. Korak do prvog boda utrku je završio Esteban Gutierrez, a Lewis Hamilton je na kraju bio tek 12.

Iduća utrka na rasporedu je za dva tjedna u Monte Carlu.

VN Španjolske, rezultati utrke:
1. Fernando Alonso (ŠPA/Ferrari)
2. Kimi Räikkönen (FIN/Lotus)
3. Felipe Massa (BRA/Ferrari)
4. Sebastian Vettel (NJE/Red Bull)
5. Mark Webber (AUS/Red Bull)
6. Nico Rosberg (NJE/Mercedes)
7. Paul di Resta (VBR/Force India)
8. Jenson Button (VBR/McLaren)
9. Sergio Perez (MEK/McLaren)
10. Daniel Ricciardo (AUS/Toro Rosso)
11. Esteban Gutierrez (MEK/Sauber)
12. Lewis Hamilton (VBR/Mercedes)
13. Adrian Sutil (NJE/Force India)
14. Pastor Maldonado (VEN/Williams)
15. Nico Hülkenberg (NJE/Sauber)
16. Valtteri Bottas (FIN/Williams)
17. Charles Pic (Fra/Caterham)
18. Jules Bianchi (FRA/Marussia)
19. Max Chilton (VBR/Marussia)

Nisu završili:
Romain Grosjean (FRA/Lotus) - kvar u 8. krugu
Giedo van der Garde (NIZ/Caterham) - kvar u 23. krugu
Jean-Eric Vergne (FRA/Toro Rosso) - kvar u 54.krugu

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.05.2013. u 22:00
    ja mislim da ti je to filozofiranje tipa - engleski komentator izgovori prezime blažičko kao blejzisko i onda blažičko da ispadne pametan sam za sebe kaže blejzisko zašto mi je sad uopce na pamet pao žibe granž!?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.05.2013. u 09:51
    perfektni alonso! šteta za onu krivu procjenu i ispadanje zbog slomljenog prednjeg krila. nema veze....puno je još utrka, a ferarri izgleda jako dobro! čak je i massa puno bolji nego prošle sezone!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.05.2013. u 01:32
    Forzaaa ferrariiii
    Obrisan korisnik
  • nido13.05.2013. u 00:29
    Gledati kako Hamiltoncinu obilaze, kao od sale, lijevi vozaci u kojekakvim skalamerijama - NEPROCJENJIVO!!!
    nido
  • Obrisan korisnik12.05.2013. u 21:58
    E da da hahah,sad si me sjetio na to...onim svojim moćnim glasom kaže "Bernijeve kćeri otkrivaju sve u najnovijem broju Playboya" :D
    Obrisan korisnik