Košarka

Ciboni pobjeda vrijedna "jedinice" prije doigravanja, Cedeviti teži put

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • utorak, 14.05.2013.
Ciboni pobjeda vrijedna "jedinice" prije doigravanja, Cedeviti teži put
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone proslavili su pobjedu u utakmici koja je odlučivala o prvom mjestu prije početka doigravanja za prvaka Hrvatske. Cibosi su u Domu Dražena Petrovića svladali Cedevitu, koja će, tako, u polufinale prvenstva krenuti s druge ili treće pozicije. Momčad Danijela Lutza osigurala je vrh ljestvice i barem na papiru, jednostavniji put prema finalu...

Zagrebački dvoboj za prvo mjesto u Ligi za prvaka okončan je pobjedom Cibone, koja je na domaćem parketu proslavila 85:84 protiv Cedevite i time ugrabila "jedinicu" prije početka doigravanja. Vukovi su bili uspješni u utakmici koja je rezultatski bila vrlo napeta, a odluka je pala u završnici.

Tricom Jerela Blassingamea, Cibona je nešto manje od dvije minute prije kraja otišla na 83:78, pa zadržala vodstvo do posljednje sirene. Cedevita je posljednju priliku imala sa završnim napadom na utakmici, 10,5 sekundi do kraja, ali ta šansa gostiju propala je nakon što je dobro zatvoreni Bracey Wright poslao prejako dodavanje prema Predragu Šuputu. Lopta je završila izvan terena i domaće slavlje moglo je početi.

Cibonina skakačka dominacija

Ciboni je na putu do pobjede veliki plus bila dominacija u skoku, s prednošću od 44-29 u tom segmentu. Vukovi su pritom sasvim limitirali suparničku momčad u napadačkom skoku, bez ijedne Cedevitine uhvaćene lopte na tom kraju parketa u prvom poluvremenu, a ukupno šest na kraju utakmice.

Tijekom prve dvije četvrtine Cibosi su uglavnom bili u vodstvu. Iznimka je bilo tek početno razdoblje utakmice, kada je Cedevita dvaput dolazila do +3, ali s vodećom napadačkom ulogom Andrije Žižića za Vukove, stvari su ubrzo otišle u drugom smjeru. Žižić je bio efikasan iz reketa, imao je i dobar skakački učinak, a ono što je pokazao pomoglo je domaćima u odlasku do četiri poena prednosti u završnici prve dionice. Dok je Cibona dobila najviše od Žižića, Cedevitu je tada vodio Predrag Šuput, s kojim je Dario Šarić imao pune ruke posla u obrani i nekoliko puta zakasnio pokriti šut.

Vukovi su u prvih 10 minuta radili dobar posao i nakon što je Jakša Vulić u završnici četvrtine postavio zonu, koja je tijekom cijele Lige za prvaka bila velika zagonetka za momčad Danijela Lutza, a poslije povratka na "čovjeka" na početku druge dionice, Vulić je povremeno pokušavao sa zonom i u narednom razdoblju susreta. No, kada Cibona uspije kontrolirati skok i bježati u kontru, kao što je bio slučaj u drugoj četvrtini, suparnicima nema previše koristi od obrane za koju se odluči njihov trener, što je najviše došlo do izražaja između 15. i 18. minute.

Nakon što je Cedevita sredinom druge četvrtine bila na zaostatku od 29:26, Cibosi su mini-serijom od 6:0 povisili na dotad najvećih devet razlike (35:26), ali prednost do koje su Vukovi došli dvije i pol minute do poluvremena nije potrajala do odlaska na 15-minutni predah u svlačionicama. Tricama Vlade Ilievskog, Braceyja Wrighta i Predraga Šuputa, Cedevita se vratila u egal (37:37), a poslije reakcije Vukova i privremenog odlaska do +4, nakon 20 minuta na semaforu je stajalo 41:39 za domaću momčad.

Na početku treće dionice dogodio se preokret, prvo odlaskom gostiju do 47:43, a zatim do 50:45, tricom Marina Baždarića za tih pet razlike u 24. minuti. Ubačajima Darija Šarića iz slobodnih bacanja i DJ-a Strawberryja iz igre i s crte slobodnih, Cibona se tri minute do kraja četvrtine vratila u egal (52:52), ali poslije serije poena Marka Tomasa, Vukovi su se ubrzo ponovno našli u problemima. Tomas je 52 sekundi prije kraja četvrtine tricom donio gostima njima najvećih +7, sa 63:56 na semaforu.

Tricom Blassingamea, Cibona se uoči posljednjih 10 minuta približila na 63:59, a izmjenom trica Tomasa i Strawberryja, rano u završnoj četvrtini na semaforu je ponovno bio egal (66:66). Amerikanac u dresu Vukova je u tom razdoblju ubacio dva, a Tomas jedan dalekometni šut.

Cedevita je svoje posljednje vodstvo imala nešto više od šest minuta do kraja, poslije Šuputovih poena za 70:68, a slijedio je Cibonin odgovor serijom od 7:0 za odlazak do 75:70 u 36. minuti. Taj niz povukli su Sandro Nicević i Jerel Blassingame, a zaključio ga je Dario Šarić, košem i dodatnim bacanjem nakon što je zabio uz čvrsti Šuputov prekršaj.

Cibosi na Jolly, Cedevita protiv Zadra

Pobjedom u gradskom dvoboju, Vukovi su osigurali ogled s Jolly JBŠ-om u polufinalu prvenstva, s prednošću domaćeg parketa u seriji na dvije pobjede.

Cedevita će, pak, igrati protiv Zadra, a o raspletu ogleda Jollyja i Zadrana u posljednjem kolu prije doigravanja ovisi tko će biti s prednošću domaćeg terena u toj seriji. Ako Jolly iznenadi Zadrane, profitirat će zagrebački Crveni, a u suprotnom, Zadar će se u polufinalu moći osloniti na domaći parket.

Poslije trice Vlade Ilievskog, Šarić je ubacio i u narednom Ciboninom napadu, za 77:73, a Vukovi su i iza toga držali prednost uoči ulaska u gustu završnicu. Blassingameova trica za 83:78 otvorila je Lutzovoj momčadi mogućnost da sve riješe jednostavnije, međutim, Miro Bilan i Predrag Šuput su svojim poenima približili Cedevitu na 83:82 malo više od minutu do kraja - i sve je ponovno bilo sasvim neizvjesno.

Andrija Žižić se 51 sekundu prije posljednje sirene istaknuo košem za 85:82 poslije skoka u napadu, ispravljajući Šarićev promašaj na ulazu, a Šuput je s dva slobodna bacanja približio goste na samo -1.

Cibona nije iskoristila svoj posljednji napad, prvo s gostujućim izbijanjem lopte u aut nakon što je Blassingame krenuo u sumnjiv prodor i dodao prema vani, a zatim s promašajem Davora Kusa sa sirenom za kraj tog napada. Vulićevoj momčadi je iza toga ostalo još 10,5 sekundi, lopta odluke bila je u rukama Braceyja Wrighta, no nakon što je pokušao doći do prostora i u tome nije bio uspješan, Cedevitin Amerikanac prejako je dodao prema Šuputu, a time je nestala gostujuća nada u preokret.

Najraspoloženiji igrači Vukova su ovog utorka bili Andrija Žižić (14 poena, 11 skokova), Dario Šarić (13 poena, sedam skokova, dvije blokade) i dvojica Amerikanaca. Jerel Blassingame završio je s 15 poena, šest asistencija i četiri skoka, ali sa slabim šutom iz igre, 3/9, uz 3/8 za tricu, dok je DJ Strawberry imao 18 poena, pet skokova i tri asistencije.

Predrag Šuput ubilježio je 22 poena, a Bracey Wright 20 poena i pet asistencija za Cedevitu. Marko Tomas dodao je 13 poena i šest skokova, uz 4/9 iz igre, 1/5 za dvicu i 3/4 za tricu.

A-1 Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 122+126
2Cedevita 113+242
3Zadar 113+103
4Jolly JB 77-29
5Kvarner 2010 77-85
6Split 59-56
7Zagreb 212-93
8Alkar 113-208

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • litleben15.05.2013. u 18:38
    Slažem s Namjernim prolaznikom oko uloge Marčinkovića. Mislim kako je vrhunski odgledao utakmicu s klupe
    litleben
  • krševan15.05.2013. u 10:24
    biće napeto pulufinale, zadar se bolje brani i bolji je u skoku i kontri od cedevite, imamo prednost pod košem. Problem su Tomas, Wright i Baždarić, jako slabo im branimo vanjski šut, pogotovo Tomasa. Tipična tricaška momčad, kad nema šuta ne postoje na terenu. Možda fokusirati obranu na Tomasa... [više na forumu]
    krševan
  • Obrisan korisnik15.05.2013. u 09:22
    čestitke cibosima na pobjedi! bio je jučer tu na forumu netko tko je napisao da će 'cedevita rastaviti cibonu na proste faktore':) u najmanju ruku, kao da je cedevita u rangu efesa, caje laboral ili barce:)) bit će ovo zanimljiva polufinala! jolly nije nimalo naivan, kako su neki također ovdje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.05.2013. u 07:43
    Iako dvoboji Cibone i Cedevite imaju veliku draž i status derbija u zadnje vrijeme, za mene su naši najveći rivali košarkaški prijatelji iz Zadra... Nadam se finalu s vama, pa nek Cibona opet bude prvak!
    Obrisan korisnik
  • penetrisac15.05.2013. u 03:21
    Ali kako igra ovaj malisa od 175 u ciboni , napokon prava igracina na playmakerskoj poziciji!Bravo Jerel ti si motor ekipe , Dario i Roza su srce a Ziza je hladnokrvni egzekutor!Dj je isto imao odlicnu rolu a probudio se i Kuridza!
    penetrisac