Nogomet

Sablićev debi u lovu na Europu, u Vinkovcima izravna borba za ostanak u ligi

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 18.05.2013.
Sablićev debi u lovu na Europu, u Vinkovcima izravna borba za ostanak u ligi
Foto: Kristijan Komarica

Nakon dvoboja na Maksimiru i Poljudu, Split protiv Puljana pokušava preskočiti Hajduk, Slaven Belupo i Zagreb igraju bez većeg imperativa, a Cibalia i Inter vodit će izravnu bitku za ostanak u ligi...

Privremeni Splitov trener Goran Sablić imat će svoje "vatreno krštenje" protiv Istre. U Parku mladeži Splitovci igraju svoju posljednju domaću utakmicu sezone, a uoči posljednjih 180 minuta "europsku" sudbinu drže u svojim rukama. Ukoliko ostvare obje pobjede (u zadnjem kolu gostuju u Zadru), idu u Europsku ligu i tu je sve jasno.

"Nećemo gledati druge scenarije niti se nadati da će Rijeka ili netko drugi kiksati. Idealno bi bilo da uzmemo svih šest bodova u ove dvije utakmice. Moramo gledati sebe i onda će sve biti u redu. Istra je kvalitetna, no mi smo kod kuće goropadni. Ne sumnjam da će momčad biti na nivou", izjavio je Sablić.

Veliki hendikep Crvenih bit će izostanak Rebića zbog triju žutih kartona te iskusnih Vitaića, Vidića i Radotića, no u sastav se vraćaju Križanac, Erceg, Bagarić i Glavina.

Nedostaju: Rebić (kartoni), Vitaić, Radotić, Vidić, Galović (ozljede)

Pred nogometašima Istre 1961 je zadnje gostovanje ove sezone u domaćem prvenstvu, i to jedno od težih. Zeleno-žuti putuju na Park mladeži gdje ih čekaju Splitovci koji se bore za europske pozicije. Iz redova Pamićeve momčadi najavljuju drukčiju, opušteniju igru nego inače jer su osigurali ostanak i do kraja im je ostala samo borba za šesto mjesto.

"Moguće je da ćemo u Splitu pokazati drugačiji nogomet. Možda možemo otići otvorenog garda pa da vidimo kako će završiti. Split ima europske ambicije i njima će sigurno ta utakmica biti važnija nego nama. Bilo bi jako lijepo na kraju sezone biti šesti, međutim, nije to ništa presudno. Bitno je da smo par kola prije kraja osigurali ostanak u ligi", rekao je veznjak Istre Mislav Anđelković.

Pred kraj sezone trener Pamić ima sve manje problema s ozljedama igrača. Moći će u Splitu izvesti gotovo najjaču postavu, a neće moći računati samo na Igora Čaglja i Alena Pamića. Od prve minute najavljen je i Ivor Horvat koji se konačno oporavio i vjerojatno će zauzeti poziciju na desnom krilu. U prvom međusobnom susretu ove sezone Istra je svladala Split s 1:0, a na gostovanju je izgubila s 2:1.

Nedostaju: Čagalj, Pamić, Milić, Bačelić-Grgić (ozljede), Aganović (odluka trenera)

Zagreba se treba paziti, bez obzira na stanje na ljestvici, kazao je u najavi utakmice trener Slaven Belupa Roman Sović: "Na zelenom travnjaku je Zagreb izgubio borbu, no kolikogod to bilo neugodno za Pjesnike, oni su sad u poziciji u kojoj nemaju što izgubiti. Igrači će i dalje željeti pokazati se u najboljem svjetlu, moraju se promovirati i zbog toga će biti opasni."

To dakako znači da će i Farmaceuti morati igrati dobro ukoliko se uz pobjedu žele oprostiti od svojih navijača. "Utakmica protiv Zagreba nam je velika obaveza, moramo pobijediti, ne samo zato što nam je to posljednja domaća utakmica nego i zato što želimo uhvatiti šestu poziciju kako bismo popravili loše proljeće."

Što se promjena u prvih 11 tiče, njih će zasigurno biti, zbog povratka kartoniranih igrača, ali i novozadobivenih ozljeda. Također, podsjetio je trener, završnica sezone jest vrijeme koje će stručni stožer iskoristiti kako bi procijenio vrijednost igrača i odlučio koga zadržati a kome se zahvaliti na suradnji. Stoga je, uz imperativ pobjede protiv Zagreba, na igračima Slavena i teret dokazivanja forme i pripadanja koprivničkom kolektivu.

Nedostaju: Novinić, Purić (ozljede), Geng (kartoni)

Nakon poraza od Cibalije koji je zapečatio sudbinu Zagrebaša i poslao ih u drugu ligu, Pjesnici će morati odraditi gostovanje kod motiviranog Slaven Belupa. Iako je borba za plasman gotova, ona na terenu ne bi smjela biti, a to ističe i trener Ćiro Blažević.

"Kao sportaš koji nikad nije povrijedio sport, želim da uspravno idemo do kraja. U to ime poduzimam sve kako bismo ostale utakmice odradili sportski i s dostojanstvom," najavio je Blažević za klupske stranice.

Želja da se pokaže kako je Zagreb neopravdano ispao iz lige, te kako je jači od bolje plasiranih protivnika mogao bi biti dovoljan motiv da momčad nakon dugo vremena upiše poneki bod i sezonu završi u pozitivnom tonu.

Nedostaju: Kolinger (kartoni)

Posljednju domaću utakmicu u ovoj sezoni momčad Cibalije igra protiv Intera iz Zaprešića, a ujedno im ona predstavlja i posljednji vlak spasa za očuvanje prvoligaškog statusa. Traži se isključivo pobjeda, najavljuje trener vinkovačkog sastava Miroslav Bojko.

"Moramo napraviti sve u svojoj moći kako bi utakmicu protiv Intera dobili i osvojili tri boda. Očekujem da svaki igrač 'izgine' na terenu, samo pobjeda nas drži u borbi za opstanak u prvoj ligi", rekao je, istaknuvši kako se nada i podršci s tribina u ovako važnih 90 minuta.

No, neće mu biti lako složiti sastav za subotnji okršaj. Pod znakom upitnika još su Bartolović, Pavličić, Puljić i Čorić, koji su se tek vratili u trenažni proces, u kojemu je pod tjednom sudjelovalo samo 14 igrača.

Nedostaju: nitko

Pretposljednje kolo MAXtv Prve lige Inter iz Zaprešića dočekuje izvan zone ispadanja. Epilog je to odlične, ali i iznenađujuće serije uspjeha koju je Div iz predgrađa ostvario u protekla tri tjedna. Nakon što je u 12 kola osvojio četiri boda, Inter je nanizao pobjede protiv Zadra, Zagreba i Osijeka te se s devet bodova doveo u dobru poziciju za ostanak u ligi.

U subotu gostuje u Vinkovcima i ima priliku iz borbe za deveto mjesto eliminirati još jednog izravnog suparnika. Pobjedom nad Cibalijom Inter bi stigao vrlo blizu osiguranja prvoligaškog statusa, posebno ukoliko Zadar ne pobijedi na Kantridi, a mogao bi se zadovoljiti i bodom jer ga u tom slučaju Cibalia ni teoretski ne bi mogla prestići na tablici.

Žuti su bolji u međusobnim utakmicama iz prvog dijela natjecanja. U Vinkovcima su odigrali 1:1, dok je u Zaprešiću utakmica završila bez golova. U sastav Rajka Magića vraćaju se Plazanić i Vujčić, igrači koji su u prošlom kolu odradili suspenziju, a u Vinkovcima zbog kartona neće igrati Kramarić.

Nedostaju: Kramarić (žuti kartoni)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ttt200818.05.2013. u 17:53
    Ideme žuti
    ttt2008
  • maniacx18.05.2013. u 15:12
    ako misliš da mi koji pratimo HNL nismo normalni šta radiš na ovoj temi tj članku? a ovi rezultati ispod govore koliko je tvoja teza glupa i neosnovana...
    maniacx
  • cameosis18.05.2013. u 13:17
    tri boda splita i sve super.
    cameosis
  • Obrisan korisnik18.05.2013. u 13:06
    Temišvar 0:3 Dinamo...Hajduk 3:1 Din. Bukurešt...Hajduk 4:1 Unirea
    Obrisan korisnik
  • nido18.05.2013. u 11:40
    Nemoj mi Rumune blatit, oni su tri dimenzije ispred ovih dole nabrojanih i HNL-a :-))))
    nido