Nogomet

Hrvatski derbi, lokalni derbi, bitka za goli život

Sportnet, Mihaela Bradovski • nedjelja, 26.05.2013.
Hrvatski derbi, lokalni derbi, bitka za goli život

Još je 90 minuta na travnjaku ostalo hrvatskim prvoligašima do zaključenja sezone, a posljednje kolo donosi vječni derbi Dinama i Hajduka, kao i slavonski derbi Osijeka i Cibalije, no najveća je napetost u Zadru, koji dočekuje Splitovce i koji treba barem bod za ostanak u ligi, dok Inter mora pobijediti Slaven Belupo da bi ostao u igri za ostanak....

Prošlotjedno iznenađujuće slavlje na Kantridi Zadranima bi moglo biti najvažnije ove sezone. Naime, u posljednjem kolu dovoljan im je samo bod za osiguranje prvoligaškog statusa i za sljedeću sezonu. Protivnik igračima Ferde Milina je Split, kojeg su dosad pobijedili u sva tri susreta na Stanovima. Uz to, Splitovci su drugi najlošiji gost lige.

"Ni na kraj pameti nam nije da razmišljamo o remiju jer to nas može koštati u završnici", kazao je direktor kluba Josip Bajlo za eZadar. "Utakmica protiv Splita za nas je utakmica godine. Cijenim i poštujem Split, ali mi smo domaćini i nama su bodovi potrebniji nego njima."

Milinu bi na raspolaganju trebali biti svi najjači aduti, a svakako valja spomenuti kako Zadar može ostati u ligi i u slučaju poraza od Crvenih. No na takav scenarij Zadrani se, kako i direktor Bajlo kaže, ne žele oslanjati. Njihova prvoligaška sudbina u njihovim je rukama.

Nedostaju: Nitko

"Za nas je ovo finale Lige prvaka", kazao je u najavi posljednjih 90 prvenstvenih minuta ove sezone Splitov trener Goran Sablić. U posljednje kolo Splitovci ulaze s bodom više od Rijeke te imaju sve u svojim rukama što se tiče plasmana u Europu. Usprkos toj minimalnoj prednosti, iz Parka mladeži najavljuju pohod na pobjedu.

"Nema potrebe naglašavati važnost ove utakmice za nas i za Zadar. Čak je možda na Zadru veći pritisak nego na nama. Sami smo krojili svoju sudbinu ove sezone te smo mogli i lakšim putem do Europe. Odlično smo se pripremili i u ovakvim se utakmicama pokazuje karakter. Želimo Zadru da ostane u ligi, ali bez bodova u nedjelju", dodao je Sablić.

Što se igračkog kadra tiče, u najvažnijoj utakmici sezone Splitu će nedostajati iskusni Križanac, Vidić i Vitaić te mladi Galović. Dobra je vijest za Sablića što se u momčad vraćaju Rebić i Radotić. Rebić je prošlu utakmicu pauzirao zbog kartona, a Radotić zbog ozljede.

Nedostaju: Križanac, Vidić, Vitaić, Galović (ozljede)

Prvaci dočekuju pobjednike Kupa rasterećeni i u mislima o ljetnom odmoru. Neki igrači napustit će Maksimir poslije ove utakmice, najizglednije je to u slučaju vratara Ivana Kelave, a možda će ovo i za Sammira biti posljednji derbi protiv Hajduka. U svakom slučaju, Dinamo želi pobijediti i na takav način proslaviti osmu uzastopnu titulu, po mogućnosti uz više navijača nego proteklih sezona.

"Hajduk je neki dan osvojio Kup i dolazi rasterećen rezultatom i ambicijama, a dodamo li tome našu dobru formu, onda mislim da su to dobri preduvjeti za kvalitetnu i zanimljivu utakmicu", istaknuo je trener domaćih Krunoslav Jurčić, ali ipak se i iz njegovih izjava da iščitati da je svakome rezultat na kraju nebitan jer ništa neće promijeniti kako su oba kluba osigurala Europu.

Jurčić neće riskirati u posljednjoj utakmici s oporavljenicima Čopom i Tomečakom. Josip Šimunić opet je na dispoziciji poslije povratka s odmora i kapetan se očekuje u sastavu.

Nedostaju: Čop, Tomečak (ozljeda)

Najvažnija utakmica sezone uspješno je apsolvirana i Splićani u posljednjih prvenstvenih 90 minuta ulaze ispražnjeni i opušteni. Slavlje zbog osvojenog trofeja bilo je dugo i "temeljito", ali čak i usprkos činjenici da u posljednjem kolu gostuju kod svog najvećeg rivala Dinama bez čitave jedne momčadi - Splićani nisu zabrinuti. Sezona je za njih praktično završila u srijedu navečer, iako to u Bilom taboru neće otvoreno priznati.

"Nedostaje mi 70 posto momčadi, igrače su stigle ozljede i osim toga Jozinović neće moći igrati zbog kartona. Osim Kouassija nemamo napadača, ali ćemo se postaviti napadački. Utakmica protiv Dinama nikada nije obična utakmica bez obzira na ulog. Mi želimo odigrati dobru utakmicu. Kup smo osvojili i to je veliko olakšanje za sve u klubu", kazao je između dva gostovanja u Maksimiru trener Splićana Igor Tudor.

Protiv Dinama strateg Bilih ne može računati čitavu jednu momčad. Većina njih je ozlijeđena, Jozinović kartoniran, pa će biti zanimljivo vidjeti s kojom će momčadi Tudor "čestitati" Dinamu novi naslov prvaka. Moglo bi to izgledati ovako: Kalinić - Oremuš, Maloča, Milović, Stojanović - Milić, Lima - Caktaš, Kovačić, Jakoliš - Kouassi.

Nedostaju: Blažević, Andrijašević, Vuković, Sušić, Kiš, Mujan, Maglica, Vršajević, Ozobić, Tomaš (ozljede), Jozinović (kartoni)

U završnom dijelu sezone MAXtv Prve lige nogometaši Intera iz Zaprešića kao da su se specijalizirali za iznenađenja. Kad su ih već svi otpisali, nanizali su tri pobjede i stigli na prag ostanka u prvoligaškom društvu. Potom se od njih u prošlom kolu očekivao novi pozitivan rezultat na gostovanju u Vinkovcima, a oni su izgubili 1:0 i to unatoč igraču više od 18. minute utakmice.

Zbog tog poraza u posljednjem kolu ne odlučuju sami o svojoj sudbini. U slučaju da Zadar ostane neporažen protiv Splita, baš kao i u slučaju da Zadar izgubi, a i Inter i Cibalia upišu pobjede, Div iz predgrađa postat će drugoligaš. Za ostanak mu treba vlastita pobjeda, poraz Zadra i poraz ili remi Cibalije u Osijeku. Tada će imati isti broj bodova i bolji međusobni omjer u utakmicama protiv Zadra i osvojit će desetu poziciju.

Odlučujuća tri boda igrači Rajka Magića tražit će protiv Slaven Belupa, kluba s kojim su dvaput ove sezone remizirali 2:2 i koji se nalazi na sedmom mjestu sa samo jednom pobjedom u posljednjih 14 utakmica.

Nedostaju: nitko

Slaven Belupo kao da više nije u ništa siguran, nakon teškog poraza kod kuće od Zagreba u prošlom kolu. Zbog toga ni trener Roman Sović nije mogao točno kazati kako će se njegovi nogometaši osjećati u Zaprešiću, ni kako će igrati.

"Moguće je da igrači, rasterećeni, bez imperativa i psiholoških pritisaka, odigraju odličnu utakmicu. Oni se naime na treningu znaju toliko zanijeti da to izgleda fenomenalno, pa mi je kasnije nemoguće gledati jalovost na terenu za vrijeme prvenstvene utakmice. No, isto tako, može protiv Intera doći do prevelikog opuštanja, nedovoljne motivacije i mlake igre, što će protivnik sigurno znati kazniti", kazao je novinarima.

On sam nakon ovog kola prestaje biti trener prve momčadi, mjesto će prepustiti Ivanu Kataliniću, a već je polako "skliznuo" u ulogu sportskog direktora, pa i za ovu utakmicu najavljuje kao prvi cilj selekcioniranje igrača.

Nedostaju: Kokalović, Novinić, Purić (ozljeda), Glavica (kartoni)

Uvjerljiva pobjeda u Koprivnici u prošlome kolu pokazala je da Zagreb može parirati boljim momčadima, no njihovo buđenje ipak je stiglo prekasno. U posljednjem kolu u Kranjčevićevoj će dočekati izuzetno motiviranu Rijeku kojoj pobjeda može značiti nastup u Europi sljedeće sezone.

Abdurahimijev povratak u napadačku formu dogodio se puno prekasno, no upravo je to element oko kojeg Zagreb može graditi svoj optimizam uoči nedjeljnog dvoboja. Pjesnici su protiv Belupa prikazali prilično dobru igru i pobjeda protiv Rijeke bila bi stvarna potvrda da su konačni plasman i ispadanje iz lige bili posljedica različitih okolnosti, a ne Zagrebove kvalitete.

U prošlome dvoboju Riječani su upisali minimalnu pobjedu, a Ćiro Blažević uoči nove utakmice bio je kratak, jasan i optimističan: "Zapamtite, Rijeka sigurno pada u Kranjčevićevoj!" Upišu li Zagrebaši tri boda, bit će to njihova osma pobjeda ove sezone.

Nedostaju: Pelaić, Nadarević (ozljede)

U 33. kolu MAXtv Prve lige Rijeka gostuje kod već otpisanog Zagreba. Momčad traži samo pobjedu, što je najavio i kapetan Rijeke Dario Knežević: "Nema tu puno filozofije, samo nam pobjeda igra uz nadu da će nam se i drugi rezultat poklopiti."

Nakon poraza u prošlom kolu od Zadrana, Riječani se žele vratiti na pobjednički kolosijek, iako neće biti lako, što je naglasio i trener Riječana Matjaž Kek: "Poslije utakmice sa Zadrom nije se lako vratiti u normalu. Treninzi su bili odlični, jedan od najboljih tjedana od kada sam ja tu."

Upitni za nastup su Škarabot, Čulina i Kreilach, a u momčad se vraća Benko. Kek će se za početni sastav odlučiti na dan utakmice, na licu mjesta, kada se vidi kakva će biti situacija s upitnim igračima.

Nedostaju: Škarabot, Čulina, Kreilach (upitni), Cesarec (ozljeda)

U posljednjem ovosezonskom susretu nogometaši Istre će se oprostiti od svoje publike na stadionu Aldo Drosina protiv Lokomotive. Bit će to susret koji nema nikakvu rezultatsku važnost, obje su ekipe "zacementirane" na svojim pozicijama i nitko ih ne može ugroziti. Stoga bi se u Puli mogla igrati zanimljiva utakmica jer će ekipe biti opuštene i bez pritiska.

"Iako smo osigurali šesto mjesto, to ne mijenja naše ciljeve za nedjelju, želimo se pobjedom oprostiti od naših navijača. Da je Lokomotiva uzela Kup sigurno bi bila opasnija u nedjelju jer bi ih držao polet i elan. Nema nikakvog opuštanja i želimo tri boda kako bismo poslije utakmice proslavili s navijačima na fešti koja se organizira za kraj sezone", rekao je kapetan zeleno-žutih Fausto Budicin.

Uoči zadnjeg kola iz redova pulskog prvoligaša objavili su kako je Budicin produžio ugovor za još jednu sezonu, ali i kako je Mateo Sušić dogovorio transfer u njemački Energie. Najavljeno je još nekoliko odlazaka, među njima i najbolji klupski strijelac Goran Roce. Dodatni motiv protiv Lokosa imat će lijevi bek Hrvoje Milić koji je dobio poziv hrvatskog izbornika Igora Štimca.

Nedostaju: Pamić, Čagalj (ozljede)

Nogometaši Lokomotive izuzetno uspješnu sezonu, u kojoj su izborili drugo mjesto na tablici MAXtv Prve lige i plasirali se u finale Hrvatskog nogometnog kupa, će završiti gostovanjem u Puli kod Istre 1961. Momčad kluba s Kajzerice će pokušati najbolju sezonu u klupskoj povijesti zaključiti trijumfom na stadionu Aldo Drosina, koji bi joj bio 17. u ovoj sezoni domaćeg prvenstva.

Tijekom tjedna nogometaši Tomislava Ivkovića odigrali su neodlučeno s Hajdukom u finalu domaćeg Kupa, čime nisu uspjeli nadoknaditi rezultatski zaostatak iz prve utakmice i podići "Rabuzinovo sunce". No, unatoč razočaranju u Kupu, Lokosi mogu biti zadovoljni svojim ovosezonskim nastupima i zasigurno su jako motivirani kako bi sezonu završili na pravi način.

Posljednji susret Lokomotive s Istrom, ujedno i zadnje gostovanje nogometaša Tomislava Ivkovića na Drosini, završen je rezultatom 2:2. Lokosi su u tom susretu bod izborili u posljednjim trenucima susreta, a strijelac je bio Andrej Kramarić, drugi strijelac prvenstva, koji bi i u nedjelju mogao zadavati mnogo problema obrani domaćina.

Nedostaju: nitko

Slavonski derbi ovaj puta prolazi bez tenzija i imperativa, barem bi trebao, jer Cibalija nema više šansi za ostanak, a Osijek nema prilike za bitnije popravljanje statusa na tablici.

Zbog toga su iz osječkog tabora najavili kako će utakmicu sa susjedima iz Vinkovaca iskoristiti za početak priprema za iduću sezonu, selekcioniranje kadra te oproštaj od sezone i navijača uz, nadaju se, pobjedu.

Do nje međutim neće biti lako doći, jer je u ovakvim slučajevima, kad pritiska nema, motivacija najvažnija za pobjedu. "Drago mi je da nema pritisaka na rezultat, iako mi je naravno krivo što Cibalia ispada. Sada, svaki igrač koji će istrčati u nedjelju mora pokazati i dokazati da je vrijedan nositi bijelo-plavi dres. Moramo jako željeti tu pobjedu i odigrati s mnogo strasti i žara. Pobjeda nam mora biti jedini cilj", najavio je trenutni trener Miroslav Žitnjak.

Nedostaju: Lešković (ozljeda), Blatnjak (kartoni), Šorša, Ibriks, Vrgoč (suspendirani)

Cibalia nakon 33. kola više neće biti prvoligaš, to je istina s kojom su se u vinkovačkom društvu morali suočiti. Stoga za njih slavonski derbi stiže bez uobičajenog naboja. Tuga i razočaranje su sigurno prisutni kod svih, no kod igrača bi trebala prevladati i želja da se pokažu u što boljem svijetlu, jer treba misliti na nastavak karijere.

To naglašava i trener Miroslav Bojko: "Nažalost, rezultati nam se nisu poklopili, ali to ne mijenja stav prema utakmici u Osijeku koju moramo dobiti i završiti prvenstvo sportski do kraja.Igračima je to zadnja utakmica u ovoj sezoni pa se nemaju razloga čuvati. Zbog sebe samih, zbog kluba, kao i zbog navijača, nadam se kako će biti maksimalno motivirani i kako ćemo pobijediti", kaže vinkovački strateg.

Stoga bi na stadionu u Osijeku trebalo biti zanimljivo, a Cibalia se nada u posljednjem kolu pokazati da je za nju brzi povratak u elitno društvo - moguć.

Nedostaju: Mazalović, Vidović, Maras (ozljede), Matoš, Rugašević, Filipović (kartoni)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Hektor33326.05.2013. u 13:09
    @idukar- Ovo je slobodna država i ako vam se gadi naša liga slobodno je ignorirajte
    Hektor333
  • Luminarc26.05.2013. u 13:03
    Amen
    Luminarc
  • Obrisan korisnik26.05.2013. u 13:00
    ne kaki, ipak je naša kakva god da je
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2013. u 12:32
    konačno kraj našim mukama i našoj kirbaj ligi
    Obrisan korisnik