Automoto

Dominantnom predstavom Sebastian Vettel prvi put u karijeri osvojio Veliku nagradu Kanade

Igor Šestak • nedjelja, 09.06.2013.
Dominantnom predstavom Sebastian Vettel prvi put u karijeri osvojio Veliku nagradu Kanade
Foto: EPA

U nedjelju navečer po hrvatskom vremenu u Montrealu je održana Velika nagrada Kanade, a u potpunosti je protekla u znaku Sebastiana Vettela. Red Bullov vozač startao je s prve startne pozicije, vodio od početka do kraja i slavio s 14 sekundi prednosti pred Fernandom Alonsom, koji je dogurao Ferrari do druge pozicije nakon što je startao kao šesti. Treće mjesto pripalo je Lewisu Hamiltonu u Mercedesu, a u prvih pet još su se plasirali Mark Webber i Nico Rosberg. Samo su četiri vozača završila utrku u istom krugu kao i pobjednik, a Vettelu je to bila prva pobjeda u Kanadi i prva uopće na sjevernoameričkom kontinentu.

Nakon što su subotnje kvalifikacije održane u kišovitim uvjetima, u Montrealu je u nedjelju za vrijeme utrke bilo suho i sunčano. Dobra vijest za vozače bila je da su zbog subotnje kiše u utrku mogli krenuti na kojim su god gumama željeli te da su Pirellijevog materijala imali i više nego dovoljno. Prvu startnu poziciju imao je Sebastian Vettel, a društvo mu je u prvom redu pravio Lewis Hamilton.

Čim su se crvena svjetla ugasila trostruki svjetski prvak pojurio je naprijed i obranio svoju poziciju. Hamilton je sačuvao drugu poziciju, a tragičar početne faze utrke bio je Valtteri Bottas. Williamsov Finac u subotu je senzacionalno osvojio treću poziciju, no na startu utrke su ga zaskočili Nico Rosberg i Mark Webber, nešto kasnije i Fernando Alonso.

Vettel je utrku otvorio odličnom vožnjom i već nakon četiri kruga imao više od tri sekunde prednosti pred Hamiltonom. Niže u poretku Felipe Massa se dobro probijao nakon što je startao sa 16. pozicije, dok je Bottas nastavio tonuti. U šestom krugu ga je prošao Jean-Eric Vergne, a isto je krug kasnije pokušao i Adrian Sutil, ali se izvrtio na stazi. Nijemac u Force Indiji je imao i kontakt s Pastorom Maldonadom zbog kojeg je Williamsov vozač zaradio kaznu prolaska kroz boks.

U 11. krugu Vettel je imao opasan trenutak kad je svojim bolidom okrznuo zid, ali je nastavio juriti bez poteškoća i graditi svoju prednost pred Hamiltonom. Vodeći su na prvu promjenu guma krenuli u 14. krugu, a seriju ulazaka u boks otvorio je Webber. Krug kasnije išao je i Rosberg te se vratio ispred Australca, a u 16. krugu su promjenu guma odradili prvi Vettel i peti Alonso. Zanimljivo, najduže je na stazi ostao Hamilton pa u 19. krugu odradio svoje zaustavljanje.

Prilično problematičnu utrku vozio je Kimi Räikkönen. Nije uspio držati korak s vodećima, u 23. krugu su mu iz boksa javili kako mora čuvati gorivo, a onda je još izgubio i dragocjene sekunde prilikom promjene gume. Vettel je za to vrijeme "letio" stazom i do 25. kruga stvorio gotovo 15 sekundi pred Hamiltonom.

Nakon mirnijeg perioda utrke za uzbuđenja su se pobrinuli Massa i Sutil svojim duelom na stazi iz kojeg je kao pobjednik izašao Nijemac, a odličan troboj imali su u 29. krugu Rosberg, Webber i Alonso. "Deblji kraj" izvukao je Nijemac u Mercedesu koji je izgubio dvije pozicije, a Webber je preuzeo treću poziciju. Međutim, brzo se našao u problemima jer je imao dodir s Giedom van der Gardeom, koji je ignorirao plavu zastavu te je dobio kaznu prolaska kroz boks. Australac je oštetio svoje prednje krilo, a onda u 42. krugu pogriješio pri ulasku u jedan zavoj i omogućio Alonsu priliku za pretjecanje, koju je Španjolac objeručke prihvatio.

Vettel i Red Bull dominiraju u poretku

U ukupnom poretku vozača Vettel ima 132 boda, 36 više od drugoplasiranog Alonsa. Räikkönen je treći s 88, Hamilton četvrti sa 77, a Webber peti sa 69 bodova. U poretku konstruktora Red Bull vodi s 201 osvojenim bodom, Ferrari ima 145, Mercedes 134, a Lotus 114.

Hamilton se našao u problemima s DRS-om pa je Alonso počeo smanjivati zaostatak, a Vettel je to iskoristio za daljnji bijeg na čelu utrke. Do 44. kruga je za puni krug prestigao osmog Sergija Pereza. U periodu od 47. do 49. kruga vodeći su odradili svoja zaustavljanja u boksu, a promjena u poretku nije bilo. Ipak, Alonso je u tim krugovima bio vrlo brz i značajno se približio drugoplasiranom Hamiltonu.

Drugi trenutak dekoncentracije Vettel je imao u 52. krugu kad je u prvom zavoju izgubio kontrolu nad svojim bolidom, ali ga nije oštetio niti ga je to skupo stajalo. Drugoplasirani Hamilton nije se mogao baviti Vettelom, već je morao gledati u retrovizore kako bi obranio svoju poziciju od vrlo brzog Alonsa. Odolijevao je do 63. kruga kada je Ferrarijev vozač uz pomoć DRS-a izbio na drugu poziciju. U istom krugu Sutil je odradio kaznu prolaska kroz boks zbog ignoriranja plavih zastava, a u posljednjim krugovima najveću su bitku vodili Massa i Räikkönen za osmu poziciju. Ona je u konačnici pripala Brazilcu nakon pretjecanja u 69. od 70 krugova.

Vettel je za cijeli krug prestigao sve osim Alonsa, Hamiltona, Webbera i Rosberga, a pred drugoplasiranim je na kraju ima 14 sekundi prednosti. Prilično mirnu, ali i vrlo dobru utrku odradio je Vergne i osvojio šesto mjesto, Paul di Resta je bio sedmi, Massa osmi, a Räikkönen je devetim mjestom izjednačio rekord Michaela Schumachera po broju uzastopnih utrka završenih među osvajačima bodovima (24). Posljednji bod pripao je Sutilu, a kratkih su rukava ovoga puta ostali vozači McLarena, Williamsa, Caterhama i Marussije te Romain Grosjean i Daniel Ricciardo.

Iduća utrka na rasporedu je 30. lipnja na stazi Silverstone u Velikoj Britaniji.

Formula 1, Velika nagrada Kanade (Montreal), rezultati utrke:
1. Sebastian Vettel (NJE/Red Bull)
2. Fernando Alonso (ŠPA/Ferrari)
3. Lewis Hamilton (VBR/Mercedes)
4. Mark Webber (AUS/Red Bull)
5. Nico Rosberg (NJE/Mercedes)
6. Jean-Eric Vergne (FRA/Toro Rosso)
7. Paul di Resta (VBR/Force India)
8. Felipe Massa (BRA/Ferrari)
9. Kimi Räikkönen (FIN/Lotus)
10. Adrian Sutil (NJE/Force India)
11. Sergio Perez (MEK/McLaren)
12. Jenson Button (VBR/McLaren)
13. Romain Grosjean (FRA/Lotus)
14. Valtteri Bottas (FIN/Williams)
15. Daniel Ricciardo (AUS/Toro Rosso)
16. Pastor Maldonado (VEN/Williams)
17. Jules Bianchi (FRA/Marussia)
18. Charles Pic (Fra/Caterham)
19. Max Chilton (VBR/Marussia)

Nisu završili:
Giedo van der Garde (NIZ/Caterham)
Nico Hülkenberg (NJE/Sauber)
Esteban Gutierrez (MEK/Sauber)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • zwizdan00710.06.2013. u 08:41
    Massa rulez :-)
    zwizdan007