Rukomet

Hrvati predvođeni nanovo odličnima Kalebom i Ivićem upisali i četvrtu pobjedu na svjetskoj smotri

Zvonka Keliš • četvrtak, 18.07.2013.
Hrvati predvođeni nanovo odličnima Kalebom i Ivićem upisali i četvrtu pobjedu na svjetskoj smotri
Foto: Ivana Karačić

Hrvatski juniori u četvrtak su navečer nastavili svoj pobjednički niz na Svjetskome prvenstvu u BiH te su uvjerljivim i sigurnim slavljem nad Švicarskom uzeli nova dva vrijedna boda. Otvorili su Hrvati dobro susret, potom lagano padaju što Švicarci koriste kako bi ih sustigli, no do odlaska na odmor Hrvatska je ponovno na sigurnoj udaljenosti od svog suparnika te do konca susreta više ne ispušta stečenu prednost.

Švicarska - Hrvatska 20:27 (9:13)

Svjetsko juniorsko prvenstvo, BiH
Skupina B, 4. kolo
Ljubuški; Suci: Al Mutawa/Al Suwailem (Kuvajt)

Švicarska: Portner (9 obrana), Rosenberg; Meister, Maroš 5, Kagi 1, Vernier 2, Alili, Spengler, Lier 4, Baviera 1, Kuttel, Strebel, Jud 3, Muggli 2, Huwyler, Getzmann 2
Izbornik: Matthias Gysin

Hrvatska: F. Ivić (15 obrana), Ašanin; Tokić 3, Bačić 1, Vuglač, Š. Ivić 6, Miličević, Kaleb 7, Obranović, Smojver, Herceg 1, Pavlović 2, Cindrić, Čorić 2, Šušnja, Mandalinić 5
Izbornik: Slavko Goluža

Sedmerci: Švicarska: 2/3; Hrvatska: 7/8
Isključenja: Švicarska: 10 min.; Hrvatska: 12 min.

Svjetsko juniorsko rukometno prvenstvo, koje se ovih dana održava u Bosni i Hercegovini, stiglo je i do svog četvrtog kola u sklopu kojeg je hrvatske predstavnike dočekao prvi od dva jača suparnika u skupini, točnije, reprezentacija Švicarske. Iako su na startu, pomalo u grču, izborili slavlje nad Katarom, hrvatski su juniori nastavili u dobrom ritmu te su iz utakmice u utakmice pokazivali bolju igru čime su nanizali i slavlja nad Nizozemskom i Alžirom.

Osigurali su tako mladi Hrvati, koji svakako osiguravaju hrvatsku rukometnu budućnost, i osminu finala natjecanja u kojoj će se križati sa skupinom A koja, pak, ne donosi olake protivnike. Upravo stoga u preostala dva ogleda natjecanja po skupinama Hrvatska treba ostvariti što bolji rezultat kako bi i zauzela što bolje mjesto na ljestvici pred knock-out fazu, a pokazala je kako je na dobrom putu i novim, četvrtim slavljem na turniru, naime, bolja je bila i od Švicarske sa sedam pogodaka razlike.

Iako je prvi napad u dvoboju pripao Švicarcima, oni ga ne koriste te stoga pružaju priliku za pravi mali hrvatski nalet na samome startu, kojeg, pak, započinje Šime Ivić (1:0). Ante Kaleb sa sedam metara povećava to na 2:0, Teo Čorić na 3:0, dok je za četiri pogotka prednosti nakon lijepog proigravanja Stipe Mandalinića zaslužan ponovno Šime Ivić.

A najbolji su...

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Ante Kaleb sa sedam postignutih pogodaka, šest je dodao Šime Ivić, a pet ih je zabio Stipe Mandalinić. Hrvatski vratar Filip Ivić sakupio je 15 obrana, dok je na suprotnoj strani Nikola Portner obranio devet lopti. Najbolji kod Švicarske bio je Luka Maroš s pet golova, a njih četiri zabio je Marvin Lier.

Uvodni zaostatak Švicarci odmah shvaćaju ozbiljno te pozivaju minutu predaha koja im očito dobro koristi budući da nekoliko trenutaka kasnije postižu i svoj prvi pogodak u susretu (1:4) te se potom polako, ali sigurno počinju približavati svom suparniku. U 13. minuti rukometaši Švicarske stižu na 3:5, minus dva čuvaju i nekoliko narednih minuta (4:6, 5:7) nakon čega vratar Nikola Portner zaustavlja hrvatske pokušaje, Kevin Jud biva uspješan s linije sedam metara, dok se za izjednačenje 7:7 u 21. minuti pobrinuo Marvin Lier.

Vrijeme je u završnici prvoga dijela uistinu bilo za hrvatsko buđenje i vraćanje prednosti što Hrvati čine dobrom 5-1 obranom te uz pomoć dvije mini serije pogodaka za vodstva 10:7, ali konačnih 13:9 s kojima se ide na predah, a za koje bivaju zaslužni Domagoj Pavlović, kao i Ante Tokić vrlo dobrom kontrom za sam kraj.

Uvodne minute nastavka donijele su nastavak dobre igre Hrvata s kraja prvoga poluvremena te se tako oni s nova četiri uzastopna pogotka (po dva Mandalinić te po jedan Pavlović i Kaleb) te zahvaljujućim dobrim reakcijama vratara Filipa Ivića odvajaju na odličnih +8 (17:9). Iako njihov dobar ritam tada kvari švicarski vratar Portner, hrvatskim juniorima nije trebalo dugo da se odmaknu i na velikih osam razlike (18:10).

Sredinom drugoga dijela zasjali su na kratko Švicarci te su se približili na pet pogodaka zaostatka (15:20), no nakon što Mandalinić prekida švicarsku seriju pogotkom za 21:15 vrijeme je za nastavak dobre hrvatske igre kako u obrani tako i u napadu te čuvanju stečene prednosti. Raspoložen tada biva i vratar hrvatskog prvaka te kapetan hrvatske reprezentacije, Filip Ivić, koji dobro zaustavlja švicarske pokušaje i Hrvati dobro drže svog suparnika na sigurnoj udaljenosti (24:17, 27:19) sve do samoga kraja kada u sjajnoj atmosferi u dvorani u Ljubuškom Simon Getzmann postavlja potom konačnih 20:27, dok Luka Cindrić ne uspijeva realizirati posljednji sedmerac u dvoboju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!