Nogomet

Stuttgart na rasprodanoj Kantridi: Riječani traže vizu za europsku jesen

Igor Šestak • četvrtak, 22.08.2013.
Stuttgart na rasprodanoj Kantridi: Riječani traže vizu za europsku jesen
Foto: FaH

Momčad Rijeke nalazi se pred vratima raja. U sezonu 2013./2014. krenula je s deset utakmica bez poraza, a samo ju jedna prepreka dijeli od ulaska u skupine Europske lige. Preskočiti tu prepreku nikako neće biti lako jer se radi o uglednom njemačkom prvoligašu Stuttgartu, no momčad koju vodi Bruno Labbadia ne prolazi kroz svoje najbolje razdoblje i Kekova družina nikako nije bez šanse, posebno pred rasprodanom Kantridom i na krilima glasne Armadine podrške.

Nogometaši Rijeke imaju još samo jednu prepreku na putu do plasmana u skupine Europske lige i osiguranja europske jeseni. Ta je prepreka poprilično velika jer na rasprodanu Kantridu stiže ugledni Bundesligaš Stuttgart.

Riječani prvu utakmicu posljednjeg pretkola Europske lige dočekuju puni optimizma, a podloga za to je niz od deset ovosezonskih utakmica bez ijednog poraza. U domaćem Prvenstvu igrači Matjaža Keka imaju tri pobjede i tri remija. U posljednjoj utakmici uoči okršaja s Nijemcima odigrali su 1:1 sa Splitom, a nakon nepotpunih šest kola MAXtv Prve lige drže treću poziciju s dva boda manje od vodećeg Dinama i bodom manje od Hajduka koji ima i utakmicu manje.

Bobić: "Rijeka ima dobre igrače"

Poveznicu između Rijeke i Stuttgarta čini Fredi Bobić. Bivši napadač njemačke reprezentacije nosio je dres Stuttgarta od 1994. do 1999. i u 148 utakmica postigao 69 pogodaka. Posljednji klub u njegovoj karijeri bila je upravo Rijeka. Na Kantridi je stanovao 2006. i sudjelovao u osvajanju Hrvatskog nogometnog kupa.

Danas je sportski direktor Stuttgarta, a uoči gostovanja kod bivšeg kluba je izjavio: "Uzbuđen sam, imao sam osjećaj da ćemo igrati s Rijekom. Hrvatski nogomet je jako dobro poznat i Rijeka ima dobre igrače. Za mene će to biti posebne utakmice, a za Stuttgart sigurno teško iskušenje."

U prethodnim kolima Europske lige bez izgubljene utakmice "preskočili" su Prestatyn Town i Žilinu. Velšane su svladali s ukupnih 8:0, dok su Slovaci bili daleko žilaviji i izbačeni su rezultatom 3:2. U tim utakmicama momčad Rijeke je prikazala odlične minute, ali i one ne tako dobre. Oscilacije u igri pružile su tada Žilini priliku za prolaz, no Rijeka je ipak zaslužila svoje mjesto u posljednjem pretkolu.

Želi li do dobrog rezultata protiv uglednog njemačkog kluba, riječka će momčad morati odigrati na izrazito visokom nivou i to svih 90 minuta jer bilo kakav pad u igri Stuttgart će teško oprostiti. Trener Kek svjestan je odnosa snaga svoje i protivničke momčadi pa kaže: "Iako se zna tko je favorit u ovom dvoboju, naš je cilj biti bolji u dvije utakmice te ostati u Europi."

Probleme u realizaciji tog cilja stvaraju mu kartoni i ozljede. Svakako najveći izostanak bit će onaj kapetana i "stupa obrane" Darija Kneževića koji je isključen na utakmici u Žilini, a Keku će silno nedostajati i ozlijeđeni Josip Brezovec, Vedran Jugović i Danijel Cesarec.

"Bundesliga je najjača liga na svijetu, ali mene ne zanimaju takve stvari niti tržišne vrijednosti. Igrači moraju dati sve od sebe, pokazati što znaju i mogu, a onda ćemo svi mi to cijeniti. U tom ću slučaju biti zadovoljan bez obzira na rezultat", poručio je svojim igračima slovenski trener.

Glavna uzdanica Riječana i ovoga će puta biti moćni napadač Leon Benko. Strijelac devet pogodaka u devet ovosezonskih utakmica u najavi susreta ističe: "Respektiramo Stuttgart, no igramo doma. Pred nama je povijesna utakmica, imamo Armadu iza sebe i na Kantridi ju nećemo iznevjeriti, a u uzvratu što bude."

Stuttgart na Kantridu stiže opterećen prilično slabim ulaskom u novu sezonu Bundeslige. Općenito, klub koji je kroz povijest pet puta bio prvak Njemačke te svojedobno igrao u finalima Kupa UEFA (1989.) i Kupa pobjednika kupova (1998.) ne prolazi kroz posebno dobro razdoblje. Prošlu sezonu Bundeslige završio je na tek 12. mjestu, a plasman u pretkolo Europske lige zaslužio je nastupom u finalu Kupa u kojem ga je svladao Bayern.

Kek bez komentara o slaboj formi Stuttgarta

Trener Rijeke Matjaž Kek nije se želio osvrtati na slabe rezultate Stuttgarta na početku nove sezone. "Loš ulazak u sezonu? Bilo bi vrlo nekorektno od mene ocjenjivati rezultate Stuttgarta i vagati njihove protivnike. Imamo puno svojih problema, time se trebamo baviti i tu je priča završena. Bitno je kako ćemo mi igrati i postaviti se na terenu", poručio je.

U prva dva kola nove sezone Stuttgart nije osvojio niti bod. U prvoj utakmici ga je s 3:2 svladao Mainz, dok je u drugoj na svom terenu s minimalnih 1:0 poražen od Bayera iz Leverkusena. Momčad koju s klupe vodi Bruno Labbadia nije briljirala niti u trećem pretkolu Europske lige. Protivnik joj je bio bugarski Botev, a Nijemci su prošli zahvaljujući pogotku postignutom u gostima. Utakmica u Plovdivu završila je 1:1, dok u Stuttgartu nije bilo golova. Jedinu ovosezonsku pobjedu Stuttgart je upisao u Kupu i to protiv niželigaša Dynama iz Berlina.

Nijemci vjeruju da je utakmica na Kantridi dobra prilika za popravak dojma, no oprezni su u najavama. "Znam puno o Rijeci, kakav bih bio trener da ne znam detalje o našem protivniku. Riječ je o tipičnoj hrvatskoj momčadi. Ukoliko joj dopustite igrati, ukoliko dobije prostora, izgleda jako dobro. Uspjeli smo uspješno odraditi posao protiv Boteva, tako možemo i protiv Rijeke", ističe Labbadia.

Prema transfermarktu vrijednost Stuttgartove momčadi procjenjuje se na nešto manje od 100 milijuna eura, a njezini najistaknutiji pojedinci su Vedad Ibišević, Martin Harnik, Christian Gentner i Serdar Tasci koji zbog ozljede nije doputovao na Kvarner. Labbadia neće moći računati niti na "Williama Kvista, Georga Niedermeiera, Daniela Didavija te Marca Rojasa.

Martin Harnik očekuje dobru atmosferu na Kantridi, ali i dobru predstavu svoje momčadi: "Bit će to vrlo lijepa utakmica jer znamo da je stadion rasprodan. Bit će to poseban doživljaj za domaćine i sigurno će biti silno motivirani. Ne smijemo dozvoliti da pritisak s tribina utječe na našu igru, znamo što nam je činiti."

Utakmica na Kantridi počinje u 20:30 minuta, a pravdu će dijeliti nizozemska sudačka trojka. Glavni sudac bit će Bas Nijhuis, a pomagat će mu Rob van de Ven i Charles Schaap.

Kvalifikacije za Europsku ligu, play-off, prva utakmica:
Rijeka - Stuttgart, 20:30 sati

Europska liga, kvalifikacije

4. pretkolo

Rijeka2:1Stuttgart
Stuttgart2:2Rijeka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.08.2013. u 16:45
    Svabima je vrlo mala sansa da dobiju na Kantridi...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.08.2013. u 15:29
    Jako, jako dugo naši klubovi nisu skinuli jedan veliki skalp, a po zakonu velikih brojeva i to jednom mora doći. Nadao sam se da će Hajduk 'skinuti' Stokea, ali nije. Pa zašto ne bi Rijeka ove godine !? Ako mogu drugi mali pobjeđivati velike, možemo i mi, samo bez straha.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.08.2013. u 15:27
    Rijeka ovo može dobiti, bio bih zadovoljan s 2-1. Realno, Nijemci realno jesu jači, ali jedini način da nekoga pobijediš jest da ga ne šljiviš ni 5%, ali to nije podcjenjivanje. Umri muški, pa kako god ispadne. Moguće je da Rijeka prođe, ako odigra dvije dobre utakmice.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.08.2013. u 14:31
    ne kužim čemu ovo, ja jednostavno pokušavam biti realan, vidjeli smo što se dogodi kad se ovak nabrijava na tekmu - nabijanje gol razlike protiv škotske, lagani prolaz protiv slabih austrijanaca itd. bilo bi jebeno da rijeka pobjedi, ali ako izgube onda će svi bit krivi osim onih koji su pumpali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.08.2013. u 12:28
    panda okani se komentiranja postova rijeke SAMO RIJEKA NANANANAA
    Obrisan korisnik