Nogomet

Kovač pred novi U21 kvalifikacijski ispit: "Morat ćemo drastično poboljšati svoju igru"

Iz hotela Aristos: Damir Žbulj • ponedjeljak, 02.09.2013.
Kovač pred novi U21 kvalifikacijski ispit: "Morat ćemo drastično poboljšati svoju igru"
Foto: Davor Sajko

U sjeni kvalifikacijske utakmice A selekcije, koja ovog petka gostuje u Beogradu, u Zagrebu su se okupili i U21 nogometni reprezentativci pod vodstvom izbornika Nike Kovača. Na početku kvalifikacija za Euro svladan je Lihtenštajn, a prvi pravi ispit ove generacije bit će na neugodnom i dalekom gostovanju u Ukrajini 9. rujna...

Izbornik U21 hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač u ponedjeljak je okupio svoje igrače pred skorašnji kvalifikacijski ogled s vršnjacima iz Ukrajine. Većina reprezentativaca već je stigla, a kandidati koji danas još moraju odraditi hrvatski derbi Rijeke i Lokomotive priključit će se ili kasno navečer ili sutra ujutro.

Lista kandidata, Pajač umjesto Bencuna

Vratari: Matej Delač (Vojvodina), Oliver Zelenika (Dinamo)
Braniči: Šime Vrsaljko (Genoa), Karlo Bručić (Lokomotiva), Toni Gorupec (Lokomotiva), Niko Datković (Rijeka), Dario Župarić (Pescara), Jozo Šimunović (Dinamo), Igor Bubnjić (Udinese)
Vezni igrači: Filip Mrzljak (Lokomotiva), Josip Radošević (Napoli), Hrvoje Milićević (Zrinjski), Marcelo Brozović (Dinamo), Ivan Močinić (Rijeka), Alen Halilović (Dinamo), Mateo Kovačić (Internazionale Milano), Mislav Oršić (Inter), Mario Šitum (Lokomotiva), Petar Mišić (Lokomotiva)
Napadači: Ante Rebić (Split), Marko Pjaca (Lokomotiva), Stipe Perica (NAC Breda)

Umjesto ozlijeđenog Marka Bencuna, izbornik Kovač odlučio je pozvati u reprezentaciju Marka Pajača iz zagrebačke Lokomotive.

"Napravit ćemo prvo testiranje igrača, da vidimo u kakvom su stanju, a prvi pravi trening bit će u utorak, vjerojatno popodne. Jedino Vrsaljko ima nekih manjih problema, ali nije opasno i bit će sve u redu za tjedan dana kada je utakmica. Kao što znate dio igrača je s A reprezentacijom i čekamo odluku izbornika Štimca za Rebića, Kovačića, Halilovića," otkrio je svoje planove vezano za pripremu utakmice protiv Ukrajine.

Hrvatska je u kvalifikacijskoj skupini 5 zajedno s Lihtenštajnom, Latvijom, Švicaarskom i Ukrajinom, za koju Kovač smatra kako je favorit ove grupe: "Pogledali smo posljednje tri njihove utakmice. Tehnički i taktički su jako dobri, svladali su Grčku 4:0 nedavno u prijateljskoj utakmici. Igramo u gostima, bit će teško, ali idemo po pozitivan rezultat, makar su oni favoriti."

Hrvatska bi s Rebićem, Halilovićem, Kovačićem svakako bila snažniji suparnik Ukrajincima pa se i Niko Kovač nada pozitivnim raspletu oko njihova priključenja u mladu selekciju, nakon što Štimac potvrdi putnike na prijateljsku utakmicu u Koreju: "Osobno, ja računam kako bi nam se mogao priključiti. Ipak, klubovi ne vole da im igrači idu na tako daleko putovanje. Ovisi tko će biti izborniku A reprezentacije na raspolaganju, jer ako netko otpadne, oni će dobiti priliku. Ako svi budu putovali, onda se nadam kako bi mogli k nama."

Ne, nije se još javio

Izbornik se nije htio previše baviti slučajem Livaja, ali je kao epilog čitave priče samo još htio poručiti: "Mislim kako je sve već rečeno, samo bih dodao kako je on u onom nastupu za Atalantu protiv Barija mogao zabiti ona dva gola samo zato jer smo mi dali klubu odobrenje da može igrati. Nisam protiv momka, drago mi je da je uspješan. Ako pitate, ne, nije mi se još javio, ali ponavljam, to je njegov izbor."

Osvrnuo se i Kovač na prošli dvoboj s Lihtenštajnom, koji nije mogao otkriti koja je snaga ove mlade reprezentacije: "Rezultat je bio odličan, ali s igrom nisam bio zadovoljan. Iako smo u drugom poluvremenu dali četiri gola, nismo bili kvalitetni."

U Ukrajini će, smatra izbornik mlade selekcije, biti sasvim drugačije: "To su dvije sasvim različite priče. Lihtenštajn se branio na 16 metara, trebali smo ih probiti, dok će protiv Ukrajine biti to sasvim jedna druga utakmica. Oni će htjeti dominirati, igraju na svom terenu. pokazali su se u jako dobrom svijetlu. Šprintaju 90 minuta i u fazi napada i fazi obrane, dobro su taktički posloženi, nema ispadanja, lijepo ih je za vidjeti."

Kovač nije otkrio s kojim rezultatom bi bio zadovoljan, no, dao je naslutiti kako bi i bod bio dobar: "Zna se što znači pozitivan rezultat. On će ovisiti i o nama, ali i o protivniku. Bit će nam izuzetno teško ako ne budemo na visokoj razini. Znam kako je u glavama igrača drugačije igrati protiv Lihtenštajna, nego protiv neke druge ozbiljnije ekipe."

"Morat ćemo drastično poboljšati svoju igru ukoliko želimo do pozitivnog rezultata," iskreno je zaključio Niko Kovač.

Dvoboj U21 reprezentacije Ukrajine i Hrvatske na rasporedu je 9. rujna u Areni Lviv od 19.30 sati.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.09.2013. u 10:46
    meni bi bilo drago kad bi se polagao iq test pri traženju internet priključka, ali nažalost i dalje svakodnevno gledam imbecile poput tebe
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.09.2013. u 09:55
    Čovjek iz naroda i domoljub, jednom riječi LEGENDA!P.S. Bilo bi mi drago da minusi izbacuju pojedine degenerike sa foruma i sportnetovih stranica ali na žalost ne izbacuju!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2013. u 21:17
    Seljačina i nacionalista..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2013. u 19:39
    Njiedan igrač Hajduka u kadru.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2013. u 15:13
    svaka ti čast ako ti je jedino to zapelo za oko
    Obrisan korisnik