Košarka

Protiv opasnih Talijana po pobjedu za osiguravanje četvrtfinala

Branimir Korać • subota, 14.09.2013.
Protiv opasnih Talijana po pobjedu za osiguravanje četvrtfinala
Foto: EPA

Hrvatska košarkaška reprezentacija u drugom susretu druge faze natjecanja na Europskom prvenstvu u Sloveniji igra protiv Italije. Važan je to susret za obje reprezentacije jer pobjednik osigurava prolaz u četvrtfinale i u posljednjem kolu moći će igrati mirnije te razmišljati o plasmanu, a ne o prolazu...

Hrvatska i Italija susrest će se po šesti put na europskim prvenstvima. Hrvatska ima zasad četiri pobjede, a posljednja je upisana još 2005. godine u Podgorici kada je Spahijina reprezentacija slavila 74:66.

Italiju je tada uništila visoka linija hrvatske reprezentacije Kasun - Vujčić i to je recept i za ovaj dvoboj. Pod obručima je Hrvatska značajno jača, Talijani nemaju pravi odgovor u tom dijelu i izuzev Marca Cusina, nemaju onog pravog centra koji bi mogao stvoriti probleme. Cusin je borben, solidan centar, ali daleko od neke velike prijetnje.

Međutim to može biti dvosjekli mač. Problem je u tome što je Italija opasna sa svih drugih pozicija u šuterskom smislu i recept za igru protiv Finske vrlo je primjenjiv i u ovom susretu.

Finci su jednako kao i Talijani brza reprezentacija s opasnim šuterima i to je Hrvatska dobro neutralizirala. Slično će biti i u ovom susretu, samo što su talijanski šuteri još kvalitetniji.

Gentile, Aradori, Datome, Belinelli, Cinciarini petorka je koja najviše prijeti, ali postoji lijek i za njih. Agresivna obrana i šutevi preko ruke ono je što Talijanima baš i ne odgovara.

Tko je imao prilike gledati talijansku reprezentaciju u ružnom porazu protiv Belgije i Antwerpenu neposredno prije početka Prvenstva, mogao se uvjeriti na koji način se Italiju može zaustaviti. Svi ti odlični šuteri imaju manu da jednostavno ne znaju "stati". Bez obzira jesu li taj dan šuterski raspoloženi ili ne, šut je uvijek prva opcija i ako se taj postotak spusti, Italija je u problemima.

Na klupi je Simone Pianigiani, poznato trenersko ime, trener koji je karijeru izgradio u Montepaschiju, tamo je harao talijanskom košarkom sve do odlaska u Fenerbahče što mu je bio potez koji mu je značajno srušio rejting. U Fenerbahčeu je dobio iznimno skupu ekipu, ali rezultat je bio poražavajući te nije dočekao kraj sezone na klupi turskog kluba.

U Fenerbahčeu je trenirao Bojana Bogdanovića i jako su mu dobro poznate navike našeg glavnog aduta, međutim mi imamo još jači adut u Jasminu Repeši koji je vodio praktički sve najjače talijanske igrače i zna što treba napraviti da ih se zaustavi, koje su njihove mane, a koje vrline.

Pobjeda neće značiti samo prolaz u četvrtfinale. Roko Ukić je istaknuo jednu stvar, a to je autoritet. Hrvatska želi pokazati autoritet, steći respekt kod protivnika i biti reprezentacija koja neće biti najpoželjniji izbor u četvrtfinalu. Dugo toga nije bilo oko hrvatske reprezentacije.

Osim toga, očekuje se najezda hrvatskih navijača koji bi trebalo poprilično napuniti Stožice i biti šesti igrač naše momčadi. U takvoj poticajnoj atmosferi bit će lakše igrati i to je nešto što su ovi igrači priželjkivali godinama. Sada to imaju i ne žele ni pod koju cijenu kompromitirati.

U preostala dva susreta Španjolska igra protiv Finske, a Grčka protiv Slovenije. Španjolci nakon poraza od Grka ne razmišljaju o ničem drugom osim o glatkoj pobjedi. Poraz od Finske za njih bi bio žestoki udarac i značajno bi ih udaljio od četvrtfinala.

S druge strane puno zanimljivije trebalo bi biti u susretu Grčke i Slovenije. Obje reprezentacije pokazale su podosta slabosti, Grci su zaradili dodatni udarac neigranjem Loukasa Mavrokefalidisa što im dodatno oslabljuje unutarnju liniju. Ne treba zaboraviti da Spanoulis vuče reprezentaciju bez obzira na probleme s ozljedom i dvoboj Spanoulis - Dragić bit će vrlo zanimljiv.

Uglavnom očekuje nas zanimljiv dan na Europskom prvenstvu, a za nas je šlag već u 14:30 kada Hrvatska predvođena vojskom navijača traži pobjedu protiv Talijana.

Raspored dana:
Hrvatska - Italija 14:30
Španjolska - Finska 17:45
Slovenija - Grčka 21:00

EP 2013, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Hrvatska76:68Italija
Španjolska82:56Finska
Slovenija73:65Grčka
1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.09.2013. u 16:35
    Fantastično !!!!!!!! Što me uplašio Bogdanović...................
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.09.2013. u 16:23
    U 1/4 finalu.... YEEEEEEEEEEEEEEEEEEEAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAH!!
    Obrisan korisnik
  • narada10814.09.2013. u 16:21
    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, poobjeda!
    narada108
  • Lovro-ZG14.09.2013. u 13:55
    Neka danas odigramo na razini koju pokazujemo u zadnje dvije tekme i nema straha.
    Lovro-ZG
  • matbaric14.09.2013. u 13:48
    Ajmo glave skupa i po pobjedu dečki zaslužili ste. AJMO HRVATSKA.... Stožice here we come.
    matbaric