Košarka

Hrvatska igra za polufinale protiv Ukrajine, ali i protiv sebe

Filip Han • četvrtak, 19.09.2013.
Hrvatska igra za polufinale protiv Ukrajine, ali i protiv sebe
Foto: EPA

Nakon sedam uzastopnih pobjeda hrvatska košarkaška reprezentacija plasirala se u četvrtfinale Eurobasketa. Igrače Jasmina Repeše tamo čeka neugodna Ukrajina koja je sve samo ne laka prepreka što je tijekom cijelog turnira i dokazala. Podcjenjivanja ni straha ne smije biti...

Otvaranje prvenstva i utakmica sa Španjolskom ostavili su gorak okus u ustima navijača Hrvatske. Činilo se kako će navijači još jedan Eurobasket provesti gledajući mlitavu Hrvatsku s grčem u želucu i psovkom na usnama. Ipak, sa svakom narednom utakmicom momčad se dizala i pokazala da kemija u ekipi napokon postoji, te da momčad ima karakter kojim je dobivala utakmice.

A sada taj karakter mora u potpunosti izaći na vidjelo. Kao i, naravno, dobra igra cijele momčadi. Pokazali smo da možemo igrati i protiv najjačih, te da ih možemo i pobijediti čim imamo pravi pristup. Ukrajinci nisu nimalo bezazlen protivnik, što se jasno vidi i samim time što su došli do ove faze prvenstva, unatoč tomu što ih je poslužila i sreća. Iako je individualna kvaliteta na hrvatskoj strani, kao i atmosfera stvorena pozitivnim nizom pobjeda, stiglo se do faze natjecanja u kojem više ne postoji pravo na pogrešku. Jer i ona najmanja će biti kažnjena, kao što nas je povijest hrvatskih utakmica u četvrtfinalima naučila.

Litva - Italija

U posljednjem četvrtfinalu igrat će Litva i Italija. Talijani se mogu smatrati jednim od iznenađenja prvenstva, dok je Litva unatoč izmijenjenom igračkom kadru u odnosu na onaj koji je nekad dominirao Europom i dalje momčad koju svatko želi izbjeći. Obje momčadi igraju čvrste obrane, a Litva mora biti vrlo oprezna u slučaju da Talijanima proradi šut. Litavci bi se mogli najviše osloniti na svoju visoku liniju predvođenu Kleizom, Valančiunasom i Lavrinovičem, no ne smije se zaboraviti ni Datomea s druge strane. Ova bi utakmica trebala biti prilično izjednačena.

Ukrajina je prije svega predvođena svojim stručnjakom na klupi Mikeom Fratellom. Bivši NBA trener (omjer u karijeri 667-548) koji trenutno radi kao analitičar i komentator za američke TV mreže TNT i YES Network napravio je od ukrajinske reprezentacije bez prevelikih zvijezda respektabilnu momčad koju krasi momčadska igra i disciplina.

Prva imena te momčadi svakako su bekovski par Gladyr i Jeter koji su ujedno i glavna napadačka okosnica. Obrana na njima bit će ključ zaustavljanja Ukrajinaca jer od njih kreće sva kreacija. Bit će bitno i "potući" se pod košem s Natyzhkom i Korniyenkom. Dobro zagrađivanje ukrajinskih visokih igrača i skok u obrani omogućavat će nam brze kontre, ali i smirene napade.

No, od Ukrajinaca bi veći problem mogao biti u glavama hrvatskih igrača. A za to zaista nema nikakve potrebe. Igra i, prije svega, pristup koji krase ovu Hrvatsku nešto su što nismo mogli vidjeti u svim dosadašnjim izgubljenim četvrtfinalima. Svi su bivši porazi došli samo i isključivo zbog hrvatskih igrača. Može se pričati o Lamonicama i Drabikowskima, no i u toj smo utakmici mogli pobijediti, igrao se produžetak. Dvaput smo u četvrtfinalima prokockali dvoznamenkastu prednost zbog svojih pogrešaka, mogli smo pobijediti. Imali smo bacanja za produžetak, promašili oba.

Ova Hrvatska je drugačija. Dokazali su to igrači protiv Gruzije, Slovenije, Italije. Pokazali su to u svakoj utakmici. Negativna "tradicija" četvrtfinala ne bi trebala biti nikakav teret, jer Hrvatska napokon ima "ono nešto". Slažu se s tim i trener i igrači.

Bila bi zaista velika šteta ne iskoristiti priliku koju je momčad izborila. Priliku da postanu jedna od četiri najbolje momčadi Europe. Igra je tu, mentalitet je (konačno) tu. Ukrajina neće biti lagana, no, još jednom, pravi pristup, bez podcjenjivanja i grča donijet će veliki rezultat na koji se čeka godinama.

Eurobasket 2013., četvrtfinale:
Hrvatska - Ukrajina, 17:45 (HRT 2)

EP 2013., završnica

četvrtfinale

Srbija60:90Španjolska
Slovenija62:72Francuska
Hrvatska84:72Ukrajina
Litva81:77Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2013., završnica

četvrtfinale

Srbija60:90Španjolska
Slovenija62:72Francuska
Hrvatska84:72Ukrajina
Litva81:77Italija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.09.2013. u 19:42
    GOTOVO JE!! WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!:)
    Obrisan korisnik
  • interreg19.09.2013. u 19:36
    Pojedaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    interreg
  • interreg19.09.2013. u 19:30
    Ajde jos minuticaaaaaa!!!!!!!!!!!
    interreg
  • Obrisan korisnik19.09.2013. u 18:42
    Bravo naši! Samo tako nastavite i drugo poluvrijeme. daraper, ljubim te u oko crno!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.09.2013. u 17:38
    Ajoooooooooj dečko. Jel vas to u školi uče ? Imao si prošlih dana postova od ok do katastrofalnih. Mrziš ljude koji nisu tvoje nacije/vjere/boje kože ?? To je stav za budalaše. Možda si ti samo usamljeni seronja.
    Obrisan korisnik