Košarka

Litva izborila dvoboj protiv Hrvatske za ulazak u finale Europskog prvenstva

Branimir Korać • četvrtak, 19.09.2013.
Litva izborila dvoboj protiv Hrvatske za ulazak u finale Europskog prvenstva
Foto: EPA

Hrvatska je saznala protivnika u polufinalu Europskog prvenstva u Sloveniji. Izabranici Jasmina Repeše za ulazak u veliko finale igrat će protiv reprezentacije Litve koja je bila bolja od Italije...

Nakon što je Hrvatska tijekom poslijepodneva odradila posao bez previše živciranja protiv Ukrajine, u večernjim satima je saznala protiv koga će igrati u polufinalu Europskog prvenstva. Protivnik će joj biti reprezentacija Litve koja je nadigrala Italiju s 81:77.

Litva je u utakmicu ušla sa statusom favorita i to je potvrdila na terenu. Pokazala se kao svestranija, bolja i kvalitetnija reprezentacija i pred Hrvatskom će biti prilično težak posao.

Italija je u utakmicu krenula dosta nervozno i Litva je to iskoristila i već krajem prve četvrtine je po prvi put stigla do dvoznamenkaste prednosti kada je povela s 22:12.

U završnici četvrtine Gentile je ubacio tricu kojom je najavio bolje minute za Italiju. Neki još veći bijeg Litve je spriječen, momčad Simonea Pianigianija je zaigrala bolje i to pogotovo u samoj završnici poluvremena. U posljednje tri minute prvog dijela Italija je uspjela spustiti zaostatak na samo poen minusa i s ugodnijih 40:39 otišla je na odmor.

Uoči posljednjih deset minuta Italija je imala minimalno vodstvo 58:57, no ulazak u posljednju četvrtinu bio je vrlo loš, Litva je krenula sa serijom čak 15:0 i pravog povratka za Italiju više nije bilo.

U posljednjoj minuti malo su Talijani zaprijetili, smanjili su na 76:70 nakon čega su imali i napad, ali Aradori je izgubio loptu pa je nakon toga promašio i polaganje kod 78:72 i na kraju je Litva mirno privela susret kraju.

Najraspoloženiji Litavci bili su Mantas Kalnietis sa 17 poena, sedam skokova i pet asistencija te Renaldas Seibutis sa 17 poena i šest skokova. Kod Italije Marco Belinelli je ubacio 22 poena, a Alessandro Gentile je dodao 15 poena.

EP 2013., završnica

četvrtfinale

Srbija60:90Španjolska
Slovenija62:72Francuska
Hrvatska84:72Ukrajina
Litva81:77Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.09.2013. u 13:41
    Gledao jučer. U pojedinim trenucima mi se činilo da se Litavci nude Talijanima, a ovi to ne znaju iskoristiti... Onaj Aradori je, zapravo, sjebao tekmu Talijanima. Kod Litve mi se sviđa to kaj ovi niski u pravilu pogađaju sve otvorene šuteve iz reketa, što se zapravo i očekuje od profesionalnih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.09.2013. u 10:54
    Ako odigramo barem 30 minuta vrhunsku obranu, a tomić i žorić konačno odigraju kako mogu i znaju-sigurno dobijamo...makar i +1!Pored toga, imamo domaćinski teren, publika će nas nositi, to je naš adut.Ova litva nema bekovsku snagu kao nekad, najjači su pod košem, a mi smo tamo upravo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.09.2013. u 09:36
    Hajmo najprije skočiti, pa onda reći hop...Sretno našima večeras, neka (i opet) ostave srce na terenu, paklena obrana, i nema straha!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.09.2013. u 09:02
    A jadna Litva baš mi ih je žao kako ćemo ih razbiti
    Obrisan korisnik
  • interreg20.09.2013. u 09:00
    Netrebaju se nasi nikoga bojati. S onakvom obranom se nitko nece protiv nas naigrati, pa ni Litva. Ajmo lavovi, dovrsite posao i udjite u taj finale. Ako je to ikada itko zasluzio vi jeste!
    interreg