Košarka

Hrvatska prekinula muku četvrtfinala i preko Ukrajine se plasirala u polufinale Europskog prvenstva!

Bernard Jurišić • četvrtak, 19.09.2013.
Hrvatska prekinula muku četvrtfinala i preko Ukrajine se plasirala u polufinale Europskog prvenstva!
Foto: EPA

Hrvatska košarkaška reprezentacija plasirala se u polufinale Europskog prvenstva u Sloveniji! Pobjedom protiv Ukrajine 84:72 Hrvatska je prekinula niz od šest izgubljenih četvrtfinala, plasirala se na Svjetsko prvenstvo i osigrala nastavak borbe za medalju u Sloveniji...

Nije čudno što su u najvažniju utakmicu na ovom prvenstvu hrvatski reprezentativci ušli pomalo nervozno. 18 godina čekamo pobjedu u četvrtfinalu velikog natjecanja, podsvjesno je to odzvanjalo u glavama naših igrača dok ih je 5.000 navijača bodrilo s tribina u Stožicama.

Ukrajinci su to iskoristili i zabili na puno koševa u prvoj četvrtini. Već u četvrtoj minuti kod 5:12 Repeša je pozvao minutu odmora i "raščistio" glave. Slijedila je serija od 9:0 i 22:22 na kraju prve četvrtine.

Krunoslav Simon junak pobjede

Krunoslav Simon veliki je junak današnje pobjede. Iako ga još uvijek muči ozlijeđeno stopalo Simon je odigrao sjajnu utakmicu i svih 40 mintua bio "sigurnosni ventil" naše momčadi. Kad god je trebao pravi potez - on ga je imao.

Utakmicu je završio s 23 poena i tri asistencije, Bojan Bogdanović je zabio 14, Markota 12, Draper po šest poena i asistencija. Kod Ukrajine je prvo ime očekivano bio Eugene Jeter s 19 poena, 6 skokova i 6 asistencija.

Puno smo koševa primili, obrana nije štimala, ali držao nas je dobar napad. Preokret je u drugoj četvrtini donijela Repešina odluka da zonskim presingom "udari" na Jetera, zbog čega su Ukrajinci izgubili puno lopti, a Hrvati ih marljivo kažnjavali.

Draper je odigrao odličnu rolu povezujući obranu i napad, njegova agresivnost pokrenula je seriju koja je od 25:28 u 12. minuti Hrvatsku odvela na 44:29 u 18. Hrvatska serija zaustavila se na čak 19:1, a Ukrajinci šest minuta nisu uspjeli zabiti iz igre. Simonova trica Hrvatskoj je donijela najvišu prednost 49:32, a na poluvrijeme smo odnijeli +16.

Simon je treću četvrtinu otvorio tricom za 54:35, nakon koje smo kratko vrijeme mislili da je utakmica gotova. Stali smo u obrani, Ukrajinci su to kaznili, spustili na 63:54 i unijeli malo nervoze u naše redove. Navijačke, ne toliko igračke.

Igrači su znali odgovoriti i na tu prijetnju, a posljednju ukrajinsku prijetnju skršili smo otišavši na 75:61 na početku posljednje četvrtine. Do kraja se rezultat držao na +10, Ukrajina nije imala ni snage, ni kvalitete, ali ni prostora za uvesti utakmicu u dramu. Jednom da i mi to doživimo!

Slavljem pred 5.000 navijača hrvatska košarkaška reprezentacija srušila je "uroke" koji su trajali 18 godina i plasirali se u polufinale Europskog prvenstva u Sloveniji. A usporedo s time - na Svjetsko prvenstvo u Špoanjolskoj 2014. i Europsko prvenstvo u Ukrajini 2015.

Polufinalni okršaj Hrvatska igra sutra u 17:45h s pobjednikom okršaja između Litve i Italije.

EP 2013., završnica

četvrtfinale

Srbija60:90Španjolska
Slovenija62:72Francuska
Hrvatska84:72Ukrajina
Litva81:77Italija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.09.2013. u 08:50
    @jasonkid....mislim da oko drapera i markote nije bilo nekih prigovora. možda oko drapera zbog toga što nije bijeli, etnički hrvat, a oko markote, jer zna šutirati nerezonske trice-ali u globalu najviše prigovora repeši je bilo što je vodio andrića i braću delaš.andrić je čak protiv grka pokazao da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Josippo20.09.2013. u 08:45
    A litvu cemo isto satrati, jer ce to biti prvi put da ce nasi igrati bez grca. Svi znamo sto se desi kad hrvati igraju bez grca. MELJU i bolje od sebe. Litva ce igrati pod grcem jer oni pucaju na zlato od pocetka prvenstva. Mi smo njihova Ukrajina. Sansa za finale. Zato ce gledati finale na TVu.
    Josippo
  • Josippo20.09.2013. u 08:39
    u najavi partije sam napisao da nece imati oni odgovor na nasu obranu jer nemaju individualnu klasu jedne grcke i italije da se drze u egalu protiv takve obrane i da cemo ih satrati, da ce biti plus 10 za nas i dobio sam 40 negativnih! Eto vam! Pa me miusajte opet. Bio sam u pravu!
    Josippo
  • Obrisan korisnik20.09.2013. u 06:31
    Baš mi je drago da su baš Simon, Draper, Markota i Jasko briljirali . Oko njih je bilo najviše prigovora. Bravo i hvala !!! Evo još i da Andrić odigra 10 odličnih minuta protiv Litve onda niti ja neću više imati ništa za prigovor. Idemo pobjedit !!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.09.2013. u 23:37
    MORAM NAGLASITI KAKO SE DANAS PRED KRAJ UTAKMICE SKANDIRALO NIKOME DRUGOME NEGO "D.D. DRAPERU" I TO NA NAČIN KAO NEKADA EDUARDU.Stvarno mi je bilo to drago čuti jer je zaslužio radi svega što pokazuje na ovom prvensvtvu
    Obrisan korisnik