Košarka

Video: Litva zaustavila hrvatsku seriju u polufinalu, preostaje borba za broncu

Bernard Jurišić • petak, 20.09.2013.
Video: Litva zaustavila hrvatsku seriju u polufinalu, preostaje borba za broncu
Foto: EPA

Hrvatska košarkaška reprezentacija borit će se za brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Sloveniji. Litva je još jednom bila nepremostiva prepreka za Hrvatsku i zasluženo pobjedom 77:62 otišla u nedjeljno finale...

U drugoj minuti polufinalnog okršaja Tomić se uhvatio za koljeno i izašao s parketa. Zamijenio ga je Andrić, ali pet minuta kasnije Tomić se ipak vratio i nastavio utakmicu.

Otvaranje je bilo prilično izjednačeno, Bogdanović je dobro krenuo, Ukić se zabavljao pritiskanjem jedinog litavskog razigravača Kalnietisa. Litvu je krenuo šut, pogađali su sa svih pozicija, a hrvatska obrana u prvoj četvrtini nije bila na razini iz prošlih utakmica.

Lamonica zaledio žile

Kad je na parket uoči utakmice izašla sudačka trojka, mnogim hrvatskim navijačima odmah je grop zavezao grlo. Znameniti Luigi Lamonica, akter jedne od najvećih sudačkih pljački 2005. u Beogradu kad je Španjolskoj s Dovidavičiusom i Drabikovskim poklonio prolaz u polufinale protiv Hrvatske opet je s nama ukrstio put. Ne volimo ga vidjeti ni kad sudi drugima, kamoli nama. Teatralni sudac željan pažnje i ovog je puta znao "slučajno" uskočiti ispred kamere i skrenuti pažnju na sebe. Srećom, ovog puta je smio suditi ono što vidi, a ne ono što mora.

Kleiza je osjetio svoj trenutak i serijom poena donio Litvi prednost 12:17. Na otvaranju druge četvrtine već je bio sasuo 17 poena u naš obruč, a Litavci su otišli na 20:29.

Hrvatska je obrana u tim trenucima ipak očvrsnula, zatvorili smo reket, a Litavce ni šut više nije baš služio. Serijom od 7:0 vratili smo se na 27:29, a u 16. minuti "restartirali" utakmicu - 31:31. Na poluvrijeme je Litva odnijela tri poena prednosti, a u igri Hrvatske bilo je još jako puno rezerve.

Nažalost, te rezerve nisu aktivirane u drugom dijelu. Štoviše, Litavci su sjajno otvorili treću četvrtinu, Mačiulis i Kalnietis potaknuli su seriju od 13:2, kasnije i 18:3 za 40:58 u 27. minuti. Glave naših igrača već su bile dolje, bilo je jasno da će Litva prelomila polufinale.

Posljednji pokušaj Hrvatske za povratkom Litavci su brzo osujetili, otišli na 49:69 i mirno dočekali posljednje trenutke utakmice. Uzdignutih ruku Litavci su proslavili plasman u finale, a više od 6.000 hrvatskih navijača pljeskom i pjesmom pozdravilo je sve ono što je hrvatska reprezentacija napravila u Sloveniji.

A još uvijek nije napravila sve. Hrvatsku u nedjelju od 17:30 čeka okršaj za brončanu medalju, koja bi bila vrhunski šlag na torti sjajne hrvatske priče na Europskom prvenstvu u Sloveniji.

EP 2013., završnica

polufinale

Hrvatska62:77Litva
Španjolska72:75 *Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.09.2013. u 15:14
    Valacijunasove blokade su nas gurnule u poraz. Nije išlo iz vana i onda je ovaj zatvorio reket ... Bolji Litvanci. Zasluženo.
    Obrisan korisnik
  • lari_bird21.09.2013. u 08:00
    pa i gledali smo nekoliko baletana
    lari_bird
  • Obrisan korisnik21.09.2013. u 00:24
    dobro je to, cestitam decki na zalaganju. nadam se da ce na iducem natjecanju napredovati.. imamo jos nekoliko mladih koje treba ukljuciti..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.09.2013. u 00:10
    jel Vam sad jasno koja je to genracija bila 2005..pokradena od smrada Lamonice..Centri Kasun + Vujčić..a zamjena još jedan div Bagarić...E to su bili centri..i takvi bi se mogli šorat s Valancijunasom.. Ajde DANAS naši centri fizički nisu mogli ok...al onakvo izvođenje slobodnjaka je po meni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • interreg21.09.2013. u 00:03
    Bes sve analize, nista se nasima ne moze zamjeriti ali bas sam tuzan i gotovo. Eto.
    interreg