Košarka

Francuska detronizirala dvostruke europske prvake, Španjolska protiv Hrvatske za broncu

Ivor Krapac • petak, 20.09.2013.
Francuska detronizirala dvostruke europske prvake, Španjolska protiv Hrvatske za broncu
Foto: EPA

Francuski reprezentativci su drugi finalisti Eurobasketa u Sloveniji. Francuzi su u večernjoj polufinalnoj utakmici u ljubljanskim Stožicama u produžetku svladali Španjolce, koji će se u nedjelju protiv Hrvatske boriti za brončano odličje. Francuska i Litva odlučivat će o europskom naslovu...

S odlukom u napetoj završnici u produžetku, francuski košarkaši pobrinuli su se da Španjolska ostane bez šansi za treći uzastopni naslov na europskim prvenstvima. Izabranici Vincenta Colleta su u reprizi finala prošlog Eurobasketa ostvarili drugačiji, za njih sretniji rezultat, s pobjedom sa 75:72, s kojom su otišli u borbu za zlatno odličje u Sloveniji. U dolasku do finala, Francuzi su okrenuli zaostatak od 34:20 poslije prvih 20 minuta.

Francuska i Litva će u nedjelju s početkom u 21 sat odlučivati o pobjedniku ovog EP-a, dok će prije njih, u 17:30 sati, u utakmici za brončano odličje igrati Španjolska i Hrvatska.

Prvo poluvrijeme večernjeg polufinalnog ogleda igralo se po željama Španjolaca. U prvoj četvrtini Francuze je vukao isključivo Tony Parker, ne dajući suparnicima da se previše odvoje, ali nakon što je Parker u drugoj dionici dobio predah na klupi, Španjolci su izveli prvi pravi rezultatski bijeg. S više napadačkih oružja nego ih je dotad imala Francuska, izabranici Juana Orenge su serijom od 13:0 otišli do 31:18 tri i pol minute do kraja prvog poluvremena, a 11 od 13 poena u tom nizu zabili su dok se najbolji francuski igrač odmarao.

Sudari momčadi koje su već igrale

Finalisti Francuska i Litva već su se susreli na ovom EP-u, a isti je slučaj i sa suparnicima u ogledu za brončano odličje. Francuzi i Litavci bili su na suprotnim stranama na početku drugog kruga, tada s litavskom pobjedom sa 76:62, a izabranici Vincenta Colleta u nedjelju će imati priliku za uzvrat.

Šansu za bolji rezultat nego u prvom međusobnom susretu s nedjeljnim suparnikom tražit će i Hrvatska. Prije serije od osam pobjeda za dolazak do polufinala, momčad Jasmina Repeše je u prvoj utakmici na Eurobasketu Španjolcima zabila samo 40 poena i doživjela poraz sa 68:40.

Na 15-minutni predah u svlačionicama otišlo se s dotadašnjom najvećom prednošću Španjolske, ali stvari su se promijenile u nastavku. Francuzi su počeli raditi dobar posao zonskom obranom, koju je Vincent Collet isprobavao i u ranijem dijelu utakmice, tada bez učinka, dok im se u napadu otvorio vanjski šut. Francuski košarkaši promašili su prvih devet trica, no u trećoj četvrtini je Antoine Diot zabio dvije, a Mickael Gelabale i Tony Parker po jednu u približavanju na samo 44:41 u 28. minuti.

Utakmica je tada ponovno bila sasvim otvorena, a takva je ostala i do kraja, iako su Španjolci u prvoj polovici četvrte četvrtine dvaput odlazili do sedam poena prednosti. Francuzi su brzo uhvatili priključak, kod 64:63 u 38. minuti imali su i svoje prvo vodstvo od završnice prve dionice, ali za pobjedu su morali raditi dodatnih pet minuta. Prije produžetka, Španjolci su imali šansu za pobjedu u posljednjem napadu, ali Jose Calderon nije zabio tricu, dok je pokušaj Victora Clavera "iz odbojke" bio prekratak.

U dodatni period ušlo se sa 65:65 na semaforu, a Francuzi su preuzeli stvari u svoje ruke ubačajem Alexisa Ajince iz igre i s dva Parkerova pogođena slobodna bacanja za dolazak do +2 (69:67) minutu i 10 sekundi prije završne sirene. Parker je 42 sekunde do kraja s nova dva pogođena slobodna povisio na 71:67, dok je na drugoj strani španjolsku nadu održavao Sergio Rodriguez, koji je dvaput zabio za dvicu, jednom uz prekršaj i pogođeno dodatno bacanje, ali dvaput je i promašio, propuštajući priliku da se njegova momčad potpuno vrati u utakmicu.

Nakon što je Antoine Diot 17 sekundi do kraja s dva pogođena slobodna donio Francuzima 75:72, Španjolskoj je ostao posljednji napad. Francuska nije napravila prekršaj, a poslije Rodriguezova promašaja za dvicu i španjolskog uhvaćenog skoka u napadu, posljednja šansa za nastavak utakmice propala je promašenom teškom tricom Marca Gasola sekundu do završne sirene.

U dolasku do polufinalne pobjede, Francuze je s 32 poena, šest skokova, dvije osvojene i pet izgubljenih lopti vodio Tony Parker, koji je pucao 11/19 iz igre i 8/9 iz slobodnih bacanja. Antoine Diot bio je prvi u pratnji, s ubilježenih 10 poena, dok je Boris Diaw imao po osam poena i skokova, tri asistencije i dvije osvojene lopte, ali mučio se sa šutom iz igre (3/12).

Za Španjolsku je najviše zabio Marc Gasol (19 poena, devet skokova, tri blokade, šest izgubljenih lopti). Rudy Fernandez pridružio se sa 17 poena, a Sergio Rodriguez s 11 poena, devet asistencija i šest skokova, uz 4/13 iz igre.

EP 2013., završnica

polufinale

Hrvatska62:77Litva
Španjolska72:75 *Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.09.2013. u 18:27
    Jel bi mogao samo da mi potkrepis dokazima da imate najveci potencijal u Evropi. Ja cu samo da ti kazem da je vasa svaka generacija rob samo jednog igraca od kog pokusavate da napravite zvezdu, a to je lose.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.09.2013. u 13:46
    Vidi Devil888 .... ne trebaš ti ništa nama skidat kapu. Mi jesmo zemlja košarke. Meni se neda ići na vaše portale i ljudima dizat živce, naslađivat se vašom slabom igrom ili likovati. Nakom one razbijačine od Španjolaca (to je dosad neviđeno u 4F EP-a) i glat poraza od Slovenaca ti još driblaš o... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.09.2013. u 13:33
    Parker je "svemirski brod" za konkurenciju , a komentator Edin Avdić (FTV) za ove naše nesretnike(HTV). Ukrainu i Litvu sam pogledao na FTV i moram priznati da sam uživao u komentaru tog lika. On je već svojevrsna legenda. Žalosno je da ne gledam na HTV koji plaćam ali....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.09.2013. u 13:29
    Na ovom prvenstvu je 8 ekipa moglo biti zadnje ali prvo nikako. Francuzi , Litva i Španjolska odskaču kvalitetom. Evo mi smo se tu ugurali.... prvenstveno igrom na 100% u obrani, zajedništvom i igrom bez kalkulacija. Sve utakmice su nam bile kvalifikacijske. Naši su pokazali karakter i talenat koji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.09.2013. u 12:12
    samo ću reći PARKER,,koji igrać
    Obrisan korisnik