Košarka

Himki na krilima raspoloženog Popovića do gostujuće pobjede kod Lalića i Marčinkovića

Branimir Korać • srijeda, 23.10.2013.
Himki na krilima raspoloženog Popovića do gostujuće pobjede kod Lalića i Marčinkovića
Foto: EPA

Niz dvoboja iz ranijeg termina drugog kola Eurokupa završavan je u tijesnim i neizvjesnim završnicama. Jedan od onih koji nije strahovao do posljednje sekunde bio je Himki koji je uz sjajan nastup Marka Popovića slavio u Bugarskoj...

Današnji program Eurokupa otvoren je u Ukrajini gdje su se susreli Himik i ruski Nižnji Novgorod. Uspješniji su bili Ukrajinci u tijesnom dvoboju sa 78:76 te su na taj način stigli i do druge pobjede nakon što su u prvom kolu pregazili Kolejliler. Ukrajinci su tako još jednom pokazali da ih se ne smije shvatiti olako, a predvodili su ih Jamal Shuler s 18 poena (6/11) te Paul Delaney sa 16 poena (5/13) i šest skokova. Kod gostiju su najistaknutiji bili Petr Gubanov s 21 poenom (7/10) i pet skokova te Brandon Paul s 14 poena (3/9).

Neizvjesno je bilo i u St. Peterburgu gdje je Spartak ugostio Panioniosa, ali na kraju su uspješniji bili Grci sa 69:68. U završnici susreta domaćin je imao šest poena prednosti, ali je onda tri napada zaredom završio bez šuta na koš, tu je Panionios napravio preokret i do kraja sačuvao prednost. Prvo ime susreta bio je Marc Carter s 23 poena (8/15) i pet skokova, a pratio ga je Landon Milbourne sa 17 poena (7/10). U domaćem sastavu bivši Cibos Jared Homan upisao je double-double sa 16 poena (5/10) i deset skokova.

Uz sjajan nastup Marka Popovića (25 poena uz šut 5/6 za dva, 4/5 za tri, četiri asistencije, tri skoka) Himki je u gostima bio bolji od Lukoila. Utakmicu je prelomila serija Himkija 10:0 na početku posljednje četvrtine, a Popović je predvodio tu seriju sa sedam poena. Dobru pomoć je imao u Sergeju Monji koji je dodao 20 poena (7/12) i devet skokova dok je Krešo Lončar za devet minuta promašio jednom za dva i podijelio dvije asistencije. U domaćem sastavu Davin White je ubacio 18 poena (7/12) i ukrao pet lopti. Jure Lalić je za 26 minuta ubacio osam poena (3/6) i uhvatio šest skokova dok je Pavle Marčinković za 15 minuta ubacio četiri poena (2/4) i uhvatio dva skoka.

Stari poznanici iz VTB lige Kalev i VEF Riga susreli su se i u Eurokupu, a bolji je bio gost iz Latvije slavivši 67:62. Riga je gotovo cijelim tijekom susreta imala kontrolu, a domaćin je predvođen nediscipliniranim Tyom Abbottom srljao iz pogreške u pogrešku. Abbott si je ipak dopustio malo previše šutiravši iz igre užasnih 1/6 za dva i čak 1/11 za tri potrošivši tako daleko previše lopti. Kristaps Janičenoks je na drugoj strani bio najefikasniji s 14 poena (5/14), Kenan Bajramović je dodao 11 poena (5/11) i deset skokova, a Derrick Nix 12 skokova. Kalevu nije pomogla dobra večer Bambe Falla (16 poena, osam skokova).

Do gostujuće pobjede stigao je i Bešiktaš koji je tijesno svladao Neptunas sa 72:70. Tomislav Ružić kod gostiju je dobio devet minuta i promašio sva tri pokušaja za dva, no zato je briljirao Amerikanac Bradley Buckman s 23 poena (9/14) i 12 skokova. Renomiraniji Turci su bili na mukama sve do kraja protiv domaćina kojeg su vukli Martinas Mazeika sa 17 poena (6/9) i Valdas Vasilius sa 16 poena (5/8).

Radnički je praktički dobivenu utakmicu protiv finskih Bisonsa potpuno zakomplicirao i onda se morao vaditi u završnici. Ipak, predvođen DJ Seeleyem (23 poena), Markom Marinovićem (20 poena) i Mouphtaouom Yarouom (17 poena) uspio je doći do prednosti u završnici i pobjede 92:89. Frank Robinson s 24 poena bio je najbolji kod gostiju. Ovo je prva i povijesna pobjeda za Kragujevčane kojima je ovo debitantska sezona u Eurokupu.

Još jedan ABA ligaš odigrao je tijesnu utakmicu, ali za razliku od Radničkog, nije slavio. MZT je u Skoplju ugostio Maccabi iz Haife, a u neizvjesnom dvoboju Izraelci su slavili s 86:83 preokrenuvši utakmicu u posljednjoj dionici na svoju stranu. Imali su domaćini i u drugom poluvremenu dvoznamenkastu prednost, ali nisu uspjeli slaviti. U izjednačenom sastavu Maccabija istaknuli su se Ike Ofoegbu s 18 poena (4/6) i 14 skokova te Donta Smith s 15 poena (6/7). Kod MZT-a po 17 poena ubacili su Stefan Sinovec i Todor Gečevski.

Rumunjski CSU Asesoft iz Ploiestija u prvom kolu je kreirao senzaciju svladavši u gostima Himki, međutim u drugom kolu na domaćem terenu nije uspio „potvrditi“ tu pobjedu. Karsiyaka odnosio pobjedu iz Rumunjske 80:72 i to rekli bismo komotnu pobjedu jer je bio u kontroli rezultata tijekom cijelog drugog poluvremena. Briljirali su Bobby Dixon s 25 poena (5/9 trica) i šest asistencija te Esteban Batista sa 17 poena (8/14) i 11 asistencija. Kod domaćina Filip Adamović je upisao 19 poena (5/8 trica). Puno dramatičnije bilo je u Mađarskoj gdje je Albacomp u posljednjim trenucima poražen od PAOK-a 89:88, PAOK-a predvođenog Michalisom Tsiarelisom (21 poen, šest skokova), a domaćinu nije pomogao niti raspoloženi Maurice Kemp (25 poena, šest skokova).

Skupina E:
Lukoil Akademik – Himki 79:85
CSU Ploiesti – Pinar Karsiyaka 72:80

Skupina F:
Himik – Nižnji Novgorod 78:76
Albacomp – PAOK 88:89

Skupina G:
Kalev – VEF Riga 62:67
MZT Skoplje – Maccabi Haifa 83:86

Skupina H:
Spartak St. Peterburg – Panionios 68:69
Neptunas – Bešiktaš 70:72
Radnički – Nilan Bisons 92:89

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.10.2013. u 14:18
    Radnički čupa pobjedu protiv Finaca, MZT doma gubi od jednog od Maccabia, Igokea doma od jednog od mnogih Hapoela, Olimpija naravno nema šanse protiv Asvela u gostima. Ciboni je prvak Češke prejak...??? Mora da smo precijenili ABA ligu. Svaka čast Đetićima i Cedeviti koja je odlična !!
    Obrisan korisnik