Nogomet

Niko Kovač za dodatne kvalifikacije pozvao Maleša i Benka: "Skenirali smo Island od glave do pete"

Bernard Jurišić • četvrtak, 31.10.2013.
Niko Kovač za dodatne kvalifikacije pozvao Maleša i Benka: "Skenirali smo Island od glave do pete"
Foto: Davor Sajko

Novi izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač objavio je listu igrača na koje računa u dodatnim kvalifikacijama protiv Islanda sredinom studenoga. Velikih promjena u kadru nije bilo, ali promjena u odnosu na prošla okupljanja ipak ima...

Niko Kovač odradio je obilaske igrača i snimanje situacije i odabrao 25 igrača s kojima će Hrvatska krenuti u boj za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Na Kovačevoj listi nisu se očekivale neke dramatične promjene, ali nekih razlika u odnosu na prethodnika Igora Štimca ipak ima.

Pozivnicu za utakmice protiv Islanda dobila su dva igrača Rijeke, Leon Benko i debitant Mate Maleš, koje je Kovač pretpostavio Ademiju i Nikoli Kaliniću. No, Kalinić će ipak biti u reprezentativnom kadru, ali Hajdukov vratar Lovre, koji je dobio pozivnicu umjesto Darija Krešića.

25 igrača za Island

Vratari: Stipe Pletikosa (Rostov, Rus), Danijel Subašić (Monaco, Fra), Lovre Kalinić (Hajduk).

Obrana: Darijo Srna (Šahtar, Ukr), Domagoj Vida (Dinamo K., Ukr), Josip Šimunić (Dinamo), Vedran Ćorluka (Lokomotiv M., Rus), Dejan Lovren (Southampton, Eng), Ivan Strinić (Dnipro, Ukr), Gordon Schildenfeld (Panathinaikos, Grč), Šime Vrsaljko (Genoa, Ita).

Vezni red: Ivan Rakitić (Sevilla, Špa), Luka Modrić (Real M., Špa), Ivan Perišić (Wolfsburg, Nje), Mateo Kovačić (Inter, Ita), Milan Badelj (HSV, Nje), Niko Kranjčar (QPR, Eng), Mate Maleš (Rijeka), Ivo Iličević (HSV, Nje).

Napad: Mario Mandžukić (Bayern, Nje), Ivica Olić (Wolfsburg, Nje), Eduardo da Silva (Šahtar, Ukr), Nikica Jelavić (Everton, Eng), Ante Rebić (Fiorentina, Ita), Leon Benko (Rijeka).

Pretpozivi: Oliver Zelenika (Dinamo), Igor Bubnjić (Udinese, Ita), Ognjen Vukojević (Dynamo K., Ukr), Nikola Kalinić (Dnipro, Ukr).

Novost je i povratak Ive Iličevića u reprezentativni kadar, a iz njega je otpao Dinamov Alen Halilović. Vukojevića neće biti zbog kartona u prvoj utakmici, pa je dobio samo pretpoziv, zajedno s Dinamovim vratarom Zelenikom, Igorom Bubnjićem i Nikolom Kalinićem.

"Maleš cijelu sezonu igra vrlo dobro, iako je po mom mišljenju zapostavljen kod nas. Igrao sam tu poziciju i dobro znam koje kvalitete trebaju za zadnjeg veznog, a on ih ima. Jako dobro igra u klubu i mislim da je zaslužio poziv, baš kao i njegov suigrač Benko", pojasnio je Kovač svoje "novake".

Što se problema s ozljedama tiče, upitni su Vrsaljko i Kranjčar, ali prema njihovim osobnim riječima obojica bi trebala biti spremna za pripreme i utakmice dodatnih kvalifikacija.

Novi izbornik zadnje je tjedne provodio diljem Europe obilazeći naše igrače i tražeći od njih objašnjenja za loše rezultate i igre u posljednjim utakmicama:

"Atmosfera u momčadi je i tada bila dobra, ali događalo se baš ono o čemu sam pričao kad sam preuzeo izborničko mjesto. Djelovali su kao gomila pojedinaca, a ne kao momčad. Dečki su vrlo optimistični što se tiče bliske budućnosti, što se vidi po stanju u klubovima gdje su mnogi u glavnim ulogama. Uvjereni smo da ćemo napraviti sve što je potrebno da u ove dvije utakmice završimo posao i plasiramo se u Brazil".

Pred Hrvatskom je Island, protivnik kojeg smo željeli u dodatnim kvalifikacijama i protivnik kojeg smo dobili. Novi stručni stožer već danima "liježe i ustaje" s Islanđanima u glavi:

"Pratili smo nekoliko njihovih utakmica, skenirali smo ih od glave do pete. Znamo kako igraju, imamo već plan i program kako mi želimo izgledati i uvjeren sam da će to izgledati dobro."

Niko Kovač sigurno neće podcijeniti Islanđane, a ključ dobrog rezultata bit će u tome da iz glava igrača izbije pristup "lako ćemo". Izbornik je svjestan da Hrvatsku čeka težak posao:

"Island ima sjajnog trenera koji je pet puta bio na velikim natjecanjima. Gaje pravi sjevernjački stil, disciplinirani su, sve rade školski. Direktni su, igraju dosta jednostavan nogomet, često znaju i preskakati igru, ali imaju i igrače koji znaju spustiti loptu na zemlju. Nisu slučajno došli do dodatnih kvalifikacija i čekat će nas jedan vrlo ozbiljan protivnik, tjelesno jak i motoričan."

15. studenog u Reykyaviku se očekuje baš ono što i ime mjeseca kaže. Studen. Kako pripremiti momčad za zimske uvjete na koje još nitko u Europi nije navikao u ovom dijelu sezone?

"Ako je pristup pravi, ni mećava te ne može zaustaviti. Momci znaju što moraju poduzeti da budu pravi, da budu svježi i da budu spremni na ono što ih čeka na Islandu", zaključio je Kovač.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.11.2013. u 12:26
    Još 5 dana.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.11.2013. u 22:13
    Gospodin Niko Kovač!!! znao sam da će on biti pravi izbor, čovjek koji stoji s obje noge na zemlji i radi ono što je u interesu reprezentacije, a ne tamo nekih klošara.... Samo tako naprijed!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.11.2013. u 13:38
    ne znam dali je netko primjetio da Rijeka ima mislim prvi put u povijesti više reprezentativaca od Dinama i Hajduka! :D
    Obrisan korisnik
  • xavice01.11.2013. u 10:39
    xavice
  • javasluk01.11.2013. u 10:14
    Uopće ne čekam prvi kiks niti želim lešinariti!Ti spominješ "krinku realnosti", sad ovdje nije riječ o krinki realnosti već možda o slobodi mišljenja, ali to je sve.I uopće nije točno što ako konstatiram odnosno zatražim stručno mišljenje o Vargići i ostalim vratarima da to odmah znači i dovođanje... [više na forumu]
    javasluk