Rukomet

Burgaard i Greve poslale Crnu Goru kući, Francuska sigurna protiv Japana

Iz Kombank Arene:Jelena Bagarić • nedjelja, 15.12.2013.
Burgaard i Greve poslale Crnu Goru kući, Francuska sigurna protiv Japana
Foto: EPA

Prvi dan osmine finala zaključen je velikim iznenađenjem u beogradskoj Kombank Areni. Jedne od favoritkinja za medalju, rukometašice Crne Gore, poražene su u veoma zanimljivoj utakmici od reprezentacije Danske. U drugoj utakmici osmine finala u Beogradu Francuska je nakon 45 minuta izjednačene utakmice slomila otpor Japana i prošla u daljnju fazu natjecanja.

Francuska – Japan 27:19 (12:9)

Tek u posljednjih 15 minuta susreta Francuska je uspjela slomiti otpor Japana za plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Reprezentacija Japana pružila je odličan otpor i prikazala dobar rukomet, no iskustvo i kvaliteta Francuske ipak je došla do izražaja, te rukometašice Alaina Portesa zasluženo prolaze dalje. U četvrtfinalu snage će odmjeriti s Poljskom.

Jedna i druga ekipa krenula je dobro u utakmicu što je pokazivao i semafor u Kombank Areni. U 12. minuti Japanke su došle do 4:4 nakon čega je krenula suša pogodaka na utakmici. Sedam minuta igralo se bez gola, a obrane obiju reprezentacija dobro su funkcionirale. No, nakon što je u 19. minuti zabila Miriama Signate Francuska je konačno povela s dva, a zatim i sa tri pogotka. Borbene Japanke uspjele su doći na 10:9, ali s dva uzastopna pogotka Francuska ipak odlazi na odmor s plus 3.

Četiri uzastopna pogotka Japana bila su dovoljna da anuliraju prednost Francuske s poluvremena. Odlična igra japanske reprezentacije u nastavku ponovo je vratila utakmicu na početak. U 41. minuti vodile su 15:17, ali onda je Francuska krenula u seriju od deset pogodaka i definitivno riješila pitanje pobjednika. Japan 16 minuta nije postigao pogodak i time je definitivno izgubio svaku šansu za pobjedu. Za ovakav preokret jedna od zaslužnijih bila je Amandine Leynaud koja je zaustavljala skoro sve što je krenulo prema njenim vratima.

Nina Kamto Njitam s pet pogodaka bila je najefikasnija rukometašica Francuske u ovoj utakmici. Jedan manje postigle su Alison Pineau i Grace Zaadi. Leynaud je do kraja susreta na svoj konto upisala sedam obrana, ali na njega vrata pucale su Japanke samo deset puta. U redovima Japana po pet pogodaka postigle su Shio Fujii i Yuko Arihama.

Danska – Crna Gora 22:21 (11:12)

Veliko iznenađenje u Kombank Areni priredila je Danska koja je izbacila Crnu Goru iz utrke za medalju. Utakmica je bila veoma izjednačena, no koncentriranije i preciznije u samoj završnici bile su izabranice Jana Pytlicka koje u četvrtfinalu čeka Njemačka.

Susret je počeo vodstvom Crne Gore 0:2, a pogađale su Milena Knežević i Katarina Bulatović. No, ubrzo su se vratile Dankinje i već je u sedmoj minuti pogotkom Louise Burgaard rezultat bio poravnat (4:4). Od tada pa sve do kraja prvog poluvremena igralo se pogodak za pogodak, ali ipak minimalna prednost na poluvremenu otišla je na stranu Crne Gore budući da je sa sirenom pogodak postigla Marija Jovanović.

Igra u nastavku bila je ista kao i u prvom dijelu. Sve do 42. minute igralo se gol za gol, no tada Danska po prvi puta u susretu odlazi na plus dva, 18:16. Crnogorke su držale Dansku šest minuta bez pogotka, a one su u tom razdoblju preko Biljane Pavićević i Jovanke Radičević ponovo došle do remija. Danska se u 53. minuti ponovo našla u prednosti od dva pogotka, a za aktualne europske prvakinje situacija nije izgledala dobro. Ipak, Knežević je u 58. pogodila za 20:20, no Burgaard, koja je nosila Dansku u drugom dijelu, bila je nezaustavljiva. U 59. Bulatović je zabila za 21: 21, ali Burgaard je minutu prije kraja poslala loptu iza leđa Sonje Barjaktarović za minimalno vodstvo.

Crna Gora imala je napad za izjednačenje koje bi odvelo utakmicu u produžetke, no pogodak Katarine Bulatović nije priznat jer je sirena nekoliko stotinki ranije obznanila kraj susreta, a slavlje za Dansku moglo je početi. Tako su se u relativno ranoj fazi aktualne europske prvakinje oprostile od Svjetskog prvenstva. Fantastičnu večer u redovima Danske imala je Burgaard koja je zabila šest pogodaka. Zatim je tu bila i Ann Grete Noorgaard koja je iz pet pokušaja postigla pet pogodaka. Na vratima Danske odlična je bila Cecilie Greve koja je skupila 15 obrana, no ne bilo kakvih već zicera sa šest metara koje je neumoljivo skidala napadačicama Crne Gore. Bulatović je za Crnu Goru postigla sedam pogodaka i bila je najbolja igračica u toj reprezentaciji, no osim nje i eventualno Knežević, koja je postigla četiri pogotka, nije bilo raspoložene igračice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!