Rukomet

Srbija rutinski prošla Poljsku i ušla u prvo povijesno finale

Iz Kombank AreneJelena Bagarić • petak, 20.12.2013.
Srbija rutinski prošla Poljsku i ušla u prvo povijesno finale
Foto: EPA

Rukometašice Srbije prve su polufinalistice 21. Svjetskog prvenstva za žene u Srbiji. U prvom polufinalnom susretu slavile su nad reprezentacijom Poljske. Iako su Poljakinje izbacile Francuskinje i očekivala sam napeta utakmica, Srbija je već u prvom poluvremenu slomila otpor Poljakinja koje su odigrale vrlo lošu utakmicu.

Poljska – Srbija 18:24 (6:14)

Svjetsko prvenstvo, polufinale

Srbija – Beograd, Kombank Arena. Gledatelja: 18236

Suci: Charlote i Julie Bonaventura (obje Francuska)

Poljska: Gapska (9+0), Wysokinska (6+0); Stachowska, Niedzwiedz 2, Siodmiak 1, Grzyb 1, Kudlacz 1, Koniuszaniec 2, Wojtas 1, Semeniuk – Olchawa 2, Szwed – Orneborg 4, Migala, Stasiak 1, Jochymek 1, Kulwinska 2, Byzdra.
Izbornik: Kim Rasmussen

Srbija: Risović (6+0), Tomašević (16+1); Krpež, Popović 1, Lekić 8, Živković 2, Damnjanović 4, Erić 1, Rajović, Ognjenović 2, Filipović, Nišavić 1, Stoiljković, Liščević, Cvijić 5, Lojpur.
Izbornik: Saša Bošković

Sedmerci: Poljska 3(2) ; Srbija 1(1)

Isključenja: Poljska 4 minute; Srbija 6 minuta

Sam početak utakmice dao je naslutiti da će to biti jedna čvrsta utakmica. Srbija je imala prvi napad, a Poljska je dobila priliku odmah pokazati svoju odličnu obranu. Ipak, Sanja Damnjanović uspjela je zatresti mrežu Poljske i zabiti prvi pogodak u polufinalu Svjetskog prvenstva. U nastavku su pogoci teško padali, a osjetila se i nervoza kod obiju ekipa budući da su jedne i druge uspijevale promašiti zicere.

Do devete minute na semaforu je stajalo 2:2, no onda se počelo otvarati za Srbiju koja je konsolidirala svoje redove, ali je i bila potpomognuta odličnom Katarinom Tomašević koja je fantastično branila. Pogocima Jelene Popović i Svetlane Ognjenović Srbija prvi put u susretu u 12. minuti odlazi na plus dva, a zatim pogotkom Andree Lekić

Vratile su se brzo u susret Poljakinje pogocima Aline Wojtas i Iwone Niedzwiedz, pa su u 14. minuti imale 4:5. Unatoč tomu Poljakinje i dalje nisu djelovale dobro na terenu, napad je bio neorganiziran, a u obrani su vrlo lako „pucale“. Srbija nošena obranama Tomašević i prepunom Arenom, kreće u seriju od tri pogotka koja ih u 17. minuti dovodi do rezultata 4:8.

Ponovo srušen svjetski rekord

Tribine Kombank Arene ponovo su bile pune. No, nakon što je na četvrtfinalnom susretu između Srbije i Norveške bilo 16 028 posjetitelja, danas je na polufinalu ponovo oboren rekord. U Arenu je na polufinale došlo 18 236 gledatelja čime je ponovo oboren svjetski rekord u posjećenosti neke utakmice ženskog rukometa na Svjetskom prvenstvu.

Kim Rasmussen bio je prisiljen pozvati minutu odmora jer njegova reprezentacija nije djelovala dobro na terenu. Međutim, niti savjeti izbornika nisu pomogli Poljakinjama. Još jednom tri za redom postižu Cvijić i Lekić pa Srbija osam minuta prije kraja ima velikih sedam pogodaka prednosti. Za te 22 minute igre Tomašević je na vratima skupila deset obrana i činio se da rukometašice Poljske neće nikako uspjeti probiti taj bedem. Međutim, nakon što su devet minuta bile bez pogotka, Poljakinje preko Patrycje Kulwinske postižu svoj peti pogodak u utakmici. Tandem Lekić i Cvijić neumoljivo je zabijao. U 24. minuti Poljska zabija i svoj šest pogodak, a zabila ga je Malgorzata Stasiak.

No, pokazat će se da će im to biti zadnji pogodak u prvom dijelu, dok će Cvijić i Lekić postići svaka po pogodak za konačnih 6:14 nakon 30 minuta igre. Tomašević je izašla u 23. minuti s ukupno 12 obranjenih lopti, a odlično ju je zamijenila Jovana Risović koja je sve četiri lopte koje su krenule prema njenim vratima zaustavila. Srpske vratarke tako su samo u prvom dijelu imale 16 obrana što se odrazilo na konačan rezultat u prvom dijelu.

Dva uzastopna pogotka Jelene Živković i Dragane Cvijić lansirale su nakon četiri minute igre u nastavku Srbiju na ogromnih plus deset. Tu prednost čuvale su do 41. minute kada Niedzwiedz i Kulwinska dvama uzastopnim pogocima smanjuju zaostatak Poljske. U tim trenucima izbornik Srbije Saša Bošković na teren šalje drugu postavu.

Budući da igračice Srbije koje su ušle nisu najbolje reagirale, na krilima Karoline Szwed Orneborg dolaze u 53. minuti na samo šest pogodaka zaostatka. No, Bošković tada vraća na teren prvu postavu koja rutinski završava utakmicu. Do kraja Poljakinje nisu uspjele smanjiti zaostatak te Srbija s plus šest završava utakmicu i slavi ulazak u svoje prvo finale na Svjetskim prvenstvima.

Srbiju je iz igre predvodila Andrea Lekić koja je postigla osam pogodaka, a slijedu ju Dragana Cvijić koja je dodala pet. Vratarka Katarina Tomašević do kraja je skupila 17 obrana. Karolina Szwed – Orneborg koja je držala Poljsku u drugom poluvremenu zabila je četiri pogotka i time je bila najbolja igračica Poljske u ovom susretu.

Srbiju u finalu čeka pobjednik iz susreta Brazila i Danske koji počinje u 20:45.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.12.2013. u 07:14
    Ovo je YU sajt, i fala bogu sta je ;-)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.12.2013. u 12:02
    Koliko minusa! A ja mislio ovo hrvatski sajt.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.12.2013. u 22:06
    Preporucio je zlatne kajle...
    Obrisan korisnik
  • Weasley20.12.2013. u 21:06
    znači susjedima paše samo domaći teren, baš me zanima što im je ovaj put modni savjetnik preporučio za dodjelu medalja...
    Weasley
  • Obrisan korisnik20.12.2013. u 20:51
    op op vidi ti komšinica...svaka cast....
    Obrisan korisnik