Nogomet

Tudor: "Veseli me što smo dostigli zrelost da završavamo utakmice i prije sučeva zvižduka"

S Poljuda:Vedran Babić • nedjelja, 02.03.2014.
Tudor: "Veseli me što smo dostigli zrelost da završavamo utakmice i prije sučeva zvižduka"
Foto: Duje Bonačić

Nakon sjajne predstave na Poljudu protiv Slaven Belupa (3:0) Hajdukov trener Igor Tudor nije previše slavio. Zadovoljan je izvedbom svojih igrača, ali se već okreće narednoj utakmici u Puli protiv Istre. Slavenov strateg Elvis Scoria svjestan je da je pred njegovom momčadi teška borba za ostanak...

Hajduk je po teškom travnjaku s 3:0 svladao Slaven Belupo i zaključio 24. kolo MAXtv Prve lige. Igrači Igora Tudora odigrali su jednu od najboljih i najdominantnijih utakmica sezone, no Hajdukov trener bio je skroman u svojoj ocjeni utakmice.

"Hajduk je bio dobar. Prvo poluvrijeme mislim da je bilo jedno od naših boljih izdanja. No mene prije svega veseli da smo dostigli tu zrelost da možemo završavati utakmice i prije sučeva zvižduka. Lijepo je jer smo u ovom dugom periodu i u nekim lakšim utakmicama uvijek imali dramu."

Tudor se odmah okrenuo sljedećoj utakmici protiv Istre u Puli.

"Ona je naš tradicionalno nezgodni protivnik. U Puli smo izgubili u prvom dijelu sezone i naše su glave usmjerene prema toj utakmici. Spremamo se za pravi meč."

Pripadnici sedme sile primijetili su kako je Tudor možda i preskroman s obzirom na to da je Hajduk neočekivano lako dominirao u posjedu i udarcima.

"Momci rastu i svaki trening i svaka utakmica trebala bi biti pomak prema naprijed. Nikad se ne smiješ zadovoljiti postignutim u segmentu napretka igre, ni igrači ni ja kao trener. Treba imati ideju i nastojati doći do toga."

O samoj dominaciji u posjedu rekao je:

"Posjed je važan koliko i onaj trenutak kada izgubiš loptu. Igrači moraju dobiti taj mentalitet koji se ne može postići riječima nego treniranjem i inzistiranjem. Kad izgube loptu, moraju biti blizu i uzeti je što prije. To je ono što ti daje posjed, koji onda možeš pokušati iskoristiti okomitim utrčavanjima i neprestanom kretnjom."

Anton Maglica dvostruki je strijelac i u posljednje vrijeme hvata sjajnu formu. S terena je večeras ispraćen ovacijama s tribina.

"Od samog početka priprema vidjelo se da je pravi. Odradio je pripreme nakon dugo vremena bez ozljede i želi se žrtvovati za ekipu. Na kraju ga je nagradilo i ljudi su to prepoznali. Bitno je za njega i sve ostale da je svaka nova utakmica novo dokazivanje. Ono što si napravio prošlu nedjelju zaboravlja se, nažalost to je tako. Jednom ili dva puta nisi pravi i odmah si upitan", kaže Tudor.

Nakon gostovanja u Puli, Hajduk ide u Osijek. Na obje te utakmice u prvom dijelu sezone Hajduk je izgubio. Nakon ta dva gostovanja Bili na Poljudu dočekuju Dinamo. Hoće li Tudor kalkulirati za derbi?

"Uvijek idemo na pobjedu, nevezano za protivnika. Nema većeg motiva nego ta dva poraza koja smo doživjeli u prvom dijelu. Istra je uvijek nezgodna po nas. Spremamo se pravi mali rat i želimo nastaviti seriju."

Konkurencija u Hajduku sada je sve jača. Tudor zasigurno ima slatke brige. U igru su večeras ušli novo pojačanje Abduholikov, povratnik nakon ozljede Bencun te Basha.

"Njih trojica nisu u adekvatnoj formi. Fali im utakmica i bez njih nema rasta. Imat ćemo sad sredinom tjedna jednu prijateljsku utakmicu. Bencun je duže pauzirao. Tima je tri tjedna trenirao sam i trebat će im vremena i prvenstvo je dugo. Očekujem njihov doprinos u prvenstvu."

Travnjak na Poljudu bio je težak, a vjerojatno će ista situacija biti i na stadionu Aldo Drosina sljedeće nedjelje.

"Teren će sigurno i tamo biti težak. Očekujem tvrdu partiju. Istra ima mentalitet provincijskog kluba, u smislu da svih deset radi obranu na način koji nije karakterističan za sve ekipe. Njih deset uvijek je u bloku i to nije lako probiti. Trebat ćemo biti pametni i strpljivi."

Svoju povratničku utakmicu na klupi Slaven Belupa Elvis Scoria neće pamtiti po dobru.

"Hajduk je bio dominantan, pogotovo u prvom poluvremenu. Znali smo da Hajduk igra uz veliki posjed i da puno veznih igrača stvara višak. Pokušali smo parirati, donekle smo u tome i uspijevali, ali bočni su nam igrači stvarali velike probleme. Tako je i došlo do prva dva gola. Hajduk je bio vrlo dobar, možda smo im došli kad su oni u najboljoj formi. Kasnije su malo makli nogu s gasa i imali smo priliku doći do igre. Tada je došao i treći gol. Imamo problem samopouzdanja jer igrači kod 2:0 nisu pokazivali vjeru da možemo nešto."

Pred Scorijom je težak zadatak - mora dignuti momčad uoči, sve je izvjesnije, borbe za ostanak.

"Igrači su naviknuli na poraze i moramo što prije napraviti kompaktnu momčad. Nemamo tu ekstra kvalitetu da možemo čekati potez pojedinca. U ovih 12 kola nema puno vremena."

Scoria je otkrio taktiku s kojom je krenuo u susret, no ona se odmah izjalovila.

"Htio sam zatvoriti sredinu jer Hajduk uglavnom igra kroz nju. Na kraju su nam bočni igrači Vršajević i Jozinović stvarali velike probleme. Počeli smo s 4-2-3-1 s tim da su nam dva bočna igrača bila zadužena za Vršajevića i Jozinovića. To nismo mogli zatvoriti i zato sam izvadio Crepulju, a stavio Raka, jednog krilnog igrača koji će moći trčati s Vršajevićem. Crepulja mu nije mogao parirati, a Rak je čak bio ofenzivniji. Hajduk je međutim našao način da nas ugrozi."

Slavenov raspored sljedećih utakmica nije nimalo naklonjen.

"Imamo težak raspored, čeka nas Dinamo. Moramo pomoći sami sebi. Teško je nekoga vući sa sobom kad se utapaš. Moramo ostati na površini, igrači moraju reagirati i vratiti samopouzdanje. Moramo igrati drugačiji nogomet za ostati u ligi jer ne možemo čekati potez pojedinca."

Scoriji je ovo prvi poraz na Poljudu od 2005. godine.

"Svaki niz mora biti prekinut, to je bilo pitanje vremena. Moji igrači u momčadima koje sam vodio tijekom tog niza stvaraju niz, a ne ja. Najvažnije je da se sada izvučemo."

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3681:26+5584
2Rijeka 3672:35+3773
3Hajduk 3658:42+1662
4Split 3641:41052
5Lokomotiva 3657:59-252
6Istra 1961 3645:56-1144
7Zadar 3635:67-3235
8Osijek 3638:62-2433
9Slaven Belupo 3646:65-1932
10Hrvatski dragovoljac 3641:61-2030

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!