SP 2014, Skupina B, 1. kolo, 13.06.2014, 21:00 h
Španjolska
Španjolska
Xabi Alonso 27' (11m)
1:5(1:1) Nizozemska
Robin van Persie 44', 72'
Arjen Robben 53', 80'
Stefan de Vrij 64'
Nizozemska

Video: Katastrofa aktualnih svjetskih prvaka, Nizozemci "petardom" razbili Španjolsku!

Marin Vuković • petak, 13.06.2014.
Video: Katastrofa aktualnih svjetskih prvaka, Nizozemci "petardom" razbili Španjolsku!
Foto: EPA

Reprezentacija Nizozemske na maestralan je način otvorila pohod prema toliko željenoj svjetskoj kruni, u prvom kolu skupine B razbili su aktualne europske i svjetske prvake Španjolce i napunili im mrežu s čak pet pogodaka, od kojih su četiri djelo Robina van Persieja i Arjena Robbena.

Španjolska
Nizozemska
Španjolska
Nizozemska
1
Iker Casillas
2
Cesar Azpilicueta
18
Jordi Alba
14
Xabi Alonso
(do 62')
3
Gerard Pique
 
Sergio Ramos
 
David Silva
(do 78')
5
Sergio Busquets
 
Diego Costa
(do 62')
8
Xavi Hernandez
6
Andres Iniesta
Pričuvni igrači
9
Fernando Torres
62'
11
Pedro Rodriguez
62'
10
Cesc Fabregas
78'
Trener
Vicente del Bosque
1
Jasper Cillessen
2
Ron Vlaar
6
Stefan de Vrij
(do 77')
4
Bruno Martins Indi
17
Daley Blind
6
Nigel de Jong
7
Daryl Janmaat
8
Jonathan de Guzman
(do 62')
9
Robin van Persie
(do 79')
10
Wesley Sneijder
11
Arjen Robben
Pričuvni igrači
8
Georginio Wijnaldum
62'
2
Jöel Veltman
77'
17
Jeremain Lens
79'
Trener
Louis van Gaal

Branitelji naslova svjetskih prvaka iz Južnoafričke Republike doživjeli su hladan tuš već u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva u Brazilu. Fantastičnom predstavom na Areni Fonte Nova u Salvadoru nogometaši Nizozemske slavili su s čak 5:1 i potpuno razbili Španjolce, koji mogu biti zadovoljni što poraz na koncu nije bio i teži.

Iako su se sredinom prvoga dijela našli u rezultatkom zaostatku, Nizozemci su do odmora izborili izjednačenje, a zatim u nastavku iskoristili sve obrambene slabosti Špajnolaca i do vrha im napunili mrežu. Posebno su se istaknuli Robin van Persie i Arjen Robben s po dva pogotka, dok je jednoga u veliku pobjedu utkao Stefan de Vrij.

Oprezan početak utakmice s obje strane prekinut je već u osmoj minuti, kada je zaspala obrana Španjolske, a Arjen Robben gurnuo u stopostotnu prigodu Wesleyja Sneijdera, koji se ipak nije najbolje snašao i u situaciji jedan na jedan pucao ravno u Ikera Casillasa.

Diego Costa je slabim udarcem preko grede u 18. minuti podsjetio obranu Nizozemske na svoju prisutnost, no protivnik će ga sasvim sigurno dobro zapamtiti po potezu iz 27. minute, kada je iznudio kazneni udarac o kojemu će ponovno biti govora u analizama nakon utakmice. Loptu je na bijelu točku postavio Xabi Alonso i donio prednost aktualnom europskom i svjetskom prvaku.

Mogli su Španjolci već u prvom dijelu praktički matirati Nizozemce, da je David Silva iskoristio fantastičnu asistenciju Andresa Inieste. Veznjak Manchester Cityja nije se najbolje snašao, a njegov slabašan udarac nizozemski je vratar izbacio u korner.

Teško je reći kako bi susret završio da je Silva svoju prigodu pretvorio u pogodak, no njegov je promašaj dobio na značaju već u sljedećoj minuti, jer Nizozemska je iskoristila još jednom usnulu obranu Španjolske i došla do izjednačenja. Sjajnu dugačku loptu s lijevog je krila uputio Daley Blind, a Robin van Persie pobjegao čuvarima i krasnim udarcem glavom u letu prebacio Casillasa za 1:1.

U nastavku, pak, potpuni potop španjolskog broda. Već početkom nastavka još jednu sjajnu loptu s lijevog krila odlično je kontrolirao Arjen Robben, vagnuo Sergija Ramosa i Gerarda Piquea i poslao loptu iza leđa španjolskog vratara.

Ubrzo zatim silovitim je udarcem gredu zatresao Van Persie, ali nije pretjerano žalio jer četiri minute kasnije De Vrij se nakon ubačaja u kazneni prostor našao na pravom mjestu i na drugoj vratnici utjerao loptu u mrežu za 3:1.

Španjolski je otpor trećim pogotkom Oranjea posve slomljen, a slab dan španjolske obrane upotpunio je u 72. minuti Casillas lošim primanjem lopte, koju je potom ukrao Van Persie i poslao u praznu mrežu. Konačan rezultat postavio je Robben deset minuta prije kraja, pretrčavši u silovitom trku Ramosa, prevarivši potom i Casillasa i poslavši loptu u nebranjeni dio mreže.

Do kraja susreta Nizozemci su mogli dokrajčiti i poniziti svoje protivnike, no rezultat se više nije mijenjao. Nizozemska je poslala jasnu poruku kako se na nju mora računati u kalkulacijama o pretendentima na svjetski naslo, a Španjolcima ostaje liječenje rana i novi početak u drugom kolu protiv Čilea.

SP 2014, Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Španjolska1:5Nizozemska
Čile3:1Australija
1Nizozemska 310:3+79
2Čile 35:3+26
3Španjolska 34:7-33
4Australija 33:9-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.06.2014. u 19:02
    znaci evo i ovdje, ako je ovo penal onda vise necu gledat nogomet
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2014. u 14:38
    Svaka čast Nizozemska. Ovaj Robben je najsebičniji igrač kojeg sam vidio.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2014. u 14:06
    Veća vijest od demoliranja Španjolaca je povratak jednog jedinog Engleskog pacijenta!Što se tiče penala, ista situacija se dogodila na utakmici Chelsea - Sunderland kad je Azpilicueta otklizao, a Altidore stao na njegovu nogu i pao. Tada je Mourinho imao svoj klasični nastup, a većina se složila da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2014. u 12:02
    Malo me cudilo sto u tekstu stoji da je penal sporan, sad vidim po komentarima da svi mislite da nije bilo penala (pa cu vjerojatno pokupiti minuse). Meni se cini cist penal kao suza. Nitko od Nizozemaca se nije zalio. Obrambeni uklizava da blokira sut i kad je skontao da ga je Costa po cevape... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir14.06.2014. u 11:56
    Kakva uživancija, odlićan nogomet, Van Gaal nevjerojatan nogometni stručnjak. Doveo "klince" i "anonimce" i napravio dar-mar. Bit će ih jako zanimljivo gledati, koliko mogu napraviti....Van Persie zvijer, Robben fantastićan, što stariji-to bolji!!
    Mithrandir